Proiectul Ballet Photography -Patricia Tomas: “Mi-am dorit întotdeauna să dansez!”

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Proiectul Ballet Photography vă aduce în prim plan, așa cum v-am obișnuit deja, o serie de fotografi talentați din România. Patricia Tomas este una dintre aceștia. A moștenit pasiunea pentru fotografie de la tatăl ei. A început să practice această meserie în urmă cu 8 ani. Mai multe despre Patricia aflați în mai jos!

Am început să fotogafiez în urmă cu 8 ani, moștenind pasiunea din familie – tatăl meu a fost fotograf. Am crescut într-un sat din Sălaj, iar tatăl meu fotografia acum 25 de ani pe film toate evenimentele, de la nunți la festivități de absolvire. În timp, m-am îndreptat spre fotografia de portret, modă și documentar.

Citește și

Ediția de vară a revistei Ballet Magazine, disponibilă online

“Ballet Photography” la final! Alice Albu, cu fotografia “Balerină în afara scenei” este câștigătoarea publicului. Urmează premiile Juriului!

Patricia Tomas: “Acela a fost momentul în care m-am îndragostit cu adevărat de balet!”

 

Mi-am dorit întotdeauna să dansez, însă nu am avut posibilitatea de a-mi urma această pasiune în Sălaj, așadar, în momentul în care m-am mutat în Cluj, în urmă cu patru ani, am început să iau cursuri de latino din prima zi. Intrând încet în lumea dansului, am cunoscut oameni noi și am reușit să îmbin cele două pasiuni, fotografiind festivaluri de salsa, bachata, kizomba prin întreaga țară.

 

 

 

 

Primul contact cu baletul l-am avut atunci când am cunoscut-o pe Nas Rebeca-Nicolle, prima balerină pe care am fotografiat-o în Constanța (ea fiind din București). La scurt timp după, i-am cunoscut pe organizatorii Festivalului European al Școlilor de Dans „Grand Assemblé”, organizat în Cluj-Napoca în toamna anului trecut, unde am fost de-a dreptul onorată să fiu fotograful oficial.

Patricia Tomas: “A fost o provocare mare pentru mine să fotografiez cursurile de balet și apoi spectacolul”

Acela a fost momentul în care m-am îndragostit cu adevărat de balet. Am avut ocazia să observ pentru prima dată viața balerinelor / balerinilor în spatele scenei. Am fost fascinată de perfecțiunea pe care o prezintă pe scenă și de munca din spatele fiecărei mișcări. A fost o provocare mare pentru mine să fotografiez cursurile de balet și apoi spectacolul în sine. Totul era nou în percepția mea. Însă eram atât de impresionată și trăiam fiecare mișcare, încât am început să le învăț. Să le anticipez și să înțeleg când se întâmplă acea fracțiune de secundă pentru a apăsa pe shooter.

Portofoliul unui balerin se poate asemăna cu cel al unui model

Care sunt lucrările pe care le consider cele mai reușite în materie de fotografie de balet? Ei bine, aici cred că aș include câteva cadre din backstage de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, înainte de începerea spectacolului. ELe surprind multe emoții diferite, care se îmbină pefect cu atmosfera oferită de lumina slabă și monocrom.

Țin să mulțumesc pe această cale doamnei Simona Noja, organizatoarea festivalului „Grand Assemblé” și fost director al Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena.

În ceea ce privește portofoliul foto al unui balerin tânăr din România, se poate asemăna pe alocuri cu imaginea pe care ar trebui să o aibă book-ul unui model, spre exemplu. Fac această comparație pentru că, fiind nouă în domeniul fotografiei de balet, nu am avut foarte multă experiență pe această nișă. Îmi doresc însă să mă axez cât mai mult pe balet în anii următori. Pentru că sunt îndrăgostită de asta într-un mod ireversibil!

Sfaturi pentru tinerii balerini care își doresc un portofoliu profesionist

Ce pot sugera tinerilor artiști este să opteze pentru un portofoliu cât mai diversificat. Vorbim aici de ținute, poziții, mișcări de dans, expresii și lumini, cadre, locații indoor și outdoor.

Cât despre „Ballet Photography”, trebuie să spun că mă încântă ideea. Este o oportunitate foarte bună de a progresa pentru fotografii aflați la început de drum în fotografia de balet. Este în același timp o foarte bună oportunitate și pentru fotografii care au deja o vechime în domeniu de a arăta că sunt cu adevărat buni în ceea ce fac. Nu în ultimul rând însă, este o oportunitate și pentru dansatorii din România.

Așadar mult succes tuturor! Sunt nerăbdătoare să văd produsul finit.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate