Proiectul “Teachers for SwanZ” la un an de la start. Să-i cunoaștem pe câțiva dintre cei aflați în spatele cortinei!

Cofinanțat prin Programul Erasmus+ al UE, proeictul este inițiat și coordonat de Liceul de Coregrafie Floria Capsali, pus în aplicare în parteneriat cu Școala Națională de Arte Profesor Vesselin Stoyanovdin Ruse (Bulgaria), compania Attitude Studios din Viena (Austria) și Uniunea Elenă din România

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

De la 1 decembrie 2020, când a luat startul, proiectul Teachers for SwanZ v-a ținut la curent cu fiecare nou pas, cu fiecare nouă realizare din parcursul către rezultatele pe care și le-a propus. Vă reamintim că este vorba despre un proiect cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Acțiunea cheie 2 – Cooperare pentru inovare si bune practici, parteneriate strategice pentru educație vocațională și formare profesională, inițiat și coordonat de Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București, pus în aplicare în parteneriat cu Școala Națională de Arte Profesor Vesselin Stoyanov din Ruse (Bulgaria), compania Attitude Studios – Ballet with Laura din Viena (Austria) și Uniunea Elenă din România.

Citește și

“Teachers for SwanZ” – un parteneriat european în sprijinul educației pentru dans și coregrafie

Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate

 

Proiectul “Teachers for SwanZ”, inițiat și coordonat de Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din București a împlinit un an

Acum, când proiectul a împlinit un an și ne apropiem de sărbătorile de iarnă, echipa “Teachers for SwanZ” a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” dorește să transmită tuturor partenerilor din Austria, Bulgaria și România, colegilor din liceele românești de profil, susținătorilor și prietenilor acestei inițiative aflați în țară sau pe alte meridiane, urări de succes și inspirație în tot ce își propun, cu convingerea că, unindu-ne gândurile și eforturile, putem susține parcursul elevilor de azi către marile scene ale lumii în viitorii ani, putem duce mai departe cu distincție și dedicație tradiția școlilor de balet și dans din regiunea noastră.

Sărbatori fericite și un An Nou 2022 cu dans, voie bună și optimism!

Foto: Ioana Buraga 

 

Diana Zăvălaș, Laura Cristinoiu, Simona Paraschivu, Maria Dukanova, Denitsa Ancheva, Raluca Mălăeru, Stanislavei Spasova, Yanitza Simeonova Dobreva, Angela Bratsou, Codrin Rotaru-Diaconescu sau Andreea Ana Maria Vîrtopeanu… adică oamenii din spatele proiectului “Teachers for SwanZ”

Sunteți curioși să-i cunoașteți pe cei care se află în spatele cortinei, pe cei care lucrează la acest proiect în ciuda dificultăților pe care le-am întâmpinat cu toții din cauza pandemiei?

Realizatorii proiectului i-au rugat pe câțiva dintre ei să spună pe scurt ce părere au, cum apreciază colaborarea și activitățile derulate până în acest moment. Vedeți mai jos întrebările … și răspunsurile!
– Ce imagine aveați despre “Teachers for SwanZ” la începutul proiectului și care este imaginea dv. acum, după un an de aplicare?
– Vă rugăm să împărtășiți cu noi câteva cuvinte despre cum a evoluat proiectul și continuă să evolueze, în ciuda vicisitudinilor cauzate de situația pandemică sau orice alte considerații personale referitoare la acest proiect.
– Ce moment legat de acest proiect vă vine prima oară în minte după un an de punere în aplicare?
– Ce activitate a proiectului v-a plăcut cel mai mult?

Diana Zăvălaș, managerul proiectului, profesor corepetitor (pianist) la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București

Foto: Tiberiu Dinescu

Anul 2021 a fost un an bogat și plin de activități pentru proiectul cofinanțat de Erasmus+ Teachers for SwanZ, susținut în prezent de patru „ambasadori”, celebrități din lumea dansului – Alkis Raftis, președintele Consiliului Internațional al Dansului – UNESCO, Gigi Căciuleanu, coregraf de origine română și unul dintre cei mai mari maeștri ai dansului contemporan mondial, Liudmila Konovalova, prima ballerina a Baletului de Stat din Viena, Austria, și Vessela Vassileva, prima ballerina și director artistic al Operei de Stat din Ruse, Bulgaria.

Pe scurt, începând cu luna martie, echipa a lucrat intensiv la elaborarea celor două materiale educaționale care vor fi disponibile gratuit pentru profesorii de dans, elevii și publicul larg interesat. Elevii și profesorii școlilor de dans partenere s-au întâlnit în mediul virtual pentru lecțiile online de dans prezentate de fiecare partener celorlalte școli. Au luat parte de asemenea la o serie de ateliere coordonate de coregraf Valentina de Piante Niculae, lector universitar la U.N.A.T.C.

Profesorii au participat în mediul online la sesiuni de training în soft skills și la un atelier intensiv axat pe metoda Dalcroze.
Cel mai adesea îmi vin în minte provocările la care trebuie să răspundă profesorii de dans la realitatea distanțării sociale și mutarea școlii în online. Modul în care un copil asimilează informația primită la clasa de dans nu este comparabil cu o lecție în mediul online, dar atunci cand lecțiile față în față nu sunt posibile, sistemul educațional trebuie să se adapteze acestei noi realități, investind în tehnologie și formare în utilizarea acesteia. Impreună cu profesorii implicați în proiect discutăm despre situațiile cu care ne-am confruntat de la începutul pandemiei și căutăm soluții să suplinim lipsa contactului direct de la clasă.

Deopotrivă m-am bucurat de lecțiile online oferite de fiecare partener dar și de faptul că am putut oferi profesorilor și elevilor de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” implicați în proiect experiențe noi, la care nu au acces în mod obișnuit și care îi vor ajuta în formarea profesională continuă. Lecțiile vor fi publice în curând, pe Platforma de de invatare a proiectului “Teachers for SwanZ”.

 

Laura Cristinoiu, director artistic alAttitude Ballet Studiosdin Viena (Austria), partner al proiectului “Teachers for SwanZ”

Foto: George Stănescu

Am fost foarte încântată și motivată de toate aspectele proiectului “Teachers for SwanZ”. Au fost foarte multe lucruri noi de învățat. Cele mai provocatoare au fost managementul echipei și aducerea tuturor ideilor noastre într-un singur loc. După primul an, am reușit să punem laolaltă munca noastră legată de elaborarea manualului de training of trainers pentru profesorii de dans și Mini – ghidul de mișcare pentru profesorii “non-dans”. Sunt fericită și încrezătoare că facem un lucru bun și încântată de faptul că în curând manualele noastre vor fi disponibile pentru profesori și elevi să le citească.

Pandemia nu a făcut lucrurile ușoare pentru noi. Toate întâlnirile noastre s-au ținut online. Sper să ne întâlnim în persoană în al doilea an al proiectului. Ar fi fost minunat să le predăm fizic celorlalți copii din România și Bulgaria. Sunt sigură că lecțiile ar fi avut o altă dinamică față de Zoom. Totuși, putem să privim această metodă online care a fost creată din cauza pandemiei ca pe o nouă oportunitate. Nu am pierdut timpul și am dus mai departe proiectul datorită acestor instrumente online care nu au existat înainte. Sunt mai mult decât sigură că,dacă acest tip de proiect ar fi început acum zece ani, întreaga abordare online nu ar fi fost posibilă în timp de pandemie, așa că proiectul nu ar fi reușit.
A fost un moment extraordinar la prima lecție pe care am predat-o pe Zoom, când au participat peste 80 studenți și profesori din toate țările implicate. Eram pe la începutul proiectului. Rezultatul mi-a dat încredere și mult entuziasm pentru ceeace avea să urmeze.

Îmi place foarte mult să scriu pentru manualul de training of trainers pentru profesorii de dans. Ca profesori de balet, nu suntem obișnuiți să punem pe hârtie lecțiile, metodele și abilitățile noastre de predare. A fost o provocare și o situație win – win. Scriindu-mi articolele, am avut șansa să îmi organizez mai bine abordările în predare și am tras concluzii noi și mai bune pentru lecțiile mele. Pe de altă parte, sper că mulți profesori și elevi vor primi bine articolele. Știu că nu reinventăm predarea baletului. Totuși, mereu încercăm săfim mai buni și să avem o abordare mai bună când îi îndrumăm pe elevii noștri.

Simona Paraschivu, profesor de dans contemporan la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București

Când a început proiectul nu aveam mari așteptări pentru că nu îmi erau familiare proiectele Erasmus+. După ce a început punerea în aplicare, am înțeles că poți acumula o mulțime de informații noi de la profesori și elevi. Proiectul oferă o nouă perspectivă în abordarea orei de dans și a lecțiilor teoretice.

Proiectul a inclus multe activități online și fizice axate pe îmbunătățirea relației dintre elev și profesor, a adus o abordare nouă a lecțiilor de dans. Am avut ateliere de comunicare care au dat jos barierele de limbă și ne-au ajutat să lărgim universul cunștințelor noastre pedagogice.

Mi-a rămas întipărit în minte momentul în care am împărtășit glume specifice fiecărei țări la atelierul de comunicare. Un mod distractiv de a ne apropia unii de alții. Toate atelierele au avut momentele lor interesante și au fost pline de informații utile dar lecțiile online de dans prezentate au fost cele mai interesante și au adus modalități inedite de abordare a orei de dans.

 

Maria Dukanova, director al Școlii Naționale de Arte Prof. Vesselin Stoyanovdin Ruse, Bulgaria, managerul echipei de proiect din Bulgaria

Pe de o parte, proiectul m-a surprins pentru că se concentrează pe profesionalismul profesorilor și cuprinde un plan de activități ambițios. Pe de altă parte, am avut propriile mele îngrijorări în legătură cu punerea în aplicare, selecția și implicarea participanților potriviți pentru a realiza activitățile și a îndeplini scopurile proiectului. Astăzi am încredere că proiectul va atinge indicatorii pentru o aplicare de succes și va avea un efect pozitiv asupra beneficiarilor direcți și indirecți. Proiectul are o desfășurare stabilă și răspunde provocărilor actuale prin flexibilitatea sa.

Din cauza pandemiei proiectul se desfășoară în special online. Tehnologiile au intrat puternic în activitățile noastre și au adăugat un nou focus pe aspectul profesional al dezvoltării. Mediul virtual a devenit cel mai important spațiu pentru activitățile noastre de training, discuții, schimb de bune practici și analizarea sarcinilor legate de proiecte în echipele naționale și internaționale.

Utilizarea activă a tehnologiilor în contextul pregătirii profesionale a dansatorilor, comunicarea cu generația Z și sesiunile de training pe tema dialogului intercultural au adus plusvaloare proiectului Teachers for SwanZși au devenit un punct de plecare în analiza perspectivei de a aplica un asemenea model educațional.

Lecțiile online cu participarea elevilor și a profesorilor din organizațiile partenere mă bucură foarte mult, fiind oportunități de a împărtăși și a experimenta împreună arta dansului, în ciuda distanțelor geografice.

Cele mai interesante pentru mine sunt activitățile comune ale profesorilor care au ca scop crearea rezultatelor concrete ale proiectului – cele două ghiduri. Este impresionant să vezi cum profesori care predau materii diferite își împărtășesc cunoștințele, abilitățile și competențele profesionale, contribuind la crearea unor produse intelectuale comune.

Dr. Denitsa Ancheva, profesor de dans clasic  al școlii Școlii Naționale de Arte Prof. Vesselin Stoyanovdin Ruse, Bulgaria

Din punctul meu de vedere, acest proiect este extrem de util pentru toți participanții – profesori, elevi, dansatori și nedansatori. Abia aștept întâlnirile cu colegii din alte țări. Deja avem o viziune despre cum va fi programul oaspeților în orașul nostru. Din păcate, din cauza situației globale, evenimentele au avut loc până acum online, nu fizic. Cred că am reușit să ne descurcăm cu sesiunile virtuale de training, lecțiile și întâlnirile noastre.

Internetul și tehnologiile ne-au ajutat să îndeplinim ceea ce era stabilit în program. Au fost interviuri interesante, lecții utile și am reușit să schițăm viitorul manual. Aștept mai multe emoții pozitive, noi cunoștințe, evenimente interesante și întâlniri cu participanți din alte țări, dacă situația o va permite.

Cred că, în ciuda situației complexe din întreaga lume, proiectul progresează conform planului stabilit. Temele abordate în manual au fost discutate și schițate. Orele online de până acum s-au desfășurat fără probleme, cu participarea elevilor și profesorilor.

O mare provocare pentru mine a fost aceea de a prezenta o lecție online, la care au participat și câțiva dintre elevii mei. Mi s-a întâmplat pentru prima dată să predau și să fiu monitorizată de colegi și elevii acestora prin Internet. Ne lipsește conexiunea față în față, există o barieră de limbă, dar dansul este ceea ce ne unește și am reușit. Cel mai mult îmi place crearea manualului, care cuprinde o mare varietate de teme legate de arta dansului.

 

Raluca Mălăeru, profesor de dans clasic la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București

La început am crezut că în proiectul “Teachers for SwanZ” noi, profesorii implicați, vom urma niște cursuri și vom avea mentori care să ne arate cum pot progresa elevii noștri printr-o predare corectă a elementelor de dans clasic. Acum, după un an în care am participat la toate întâlnirile cu profesorii implicați în proiect, am înțeles că trebuie să fac tot ce pot mai bine și să îmi folosesc toate cunoștințele pe care le-am acumulat până acum pentru a le transmite mai departe următoarei generații de profesori.

Cu excepția faptului că nu a fost posibil să organizăm întâlniri fizice cu celelalte școli implicate în proiect, ci numai prin aplicația Zoom, sarcinile pe care ni le-am propus au fost îndeplinite în mare parte. Desigur, ne-ar fi plăcut tuturor să ne întâlnim fizic.

Un moment drag mie din proiectul “Teachers for SwanZ” a fost ziua în care i-am întâlnit pe profesorii din celelalte școli implicate. A fost o zi mare, chiar dacă ne-am întâlnit doar online. Jocurile pregătite și atmosfera au fost minunate. Mi-au plăcut orele deschise prezentate de fiecare școală implicată.

 

Stanislav Spasova, profesor de dans clasic la Școala Națională de Arte Prof. Vesselin Stoyanov, Ruse

La începutul proiectului nu aveam o idee exactă despre cum o să fie, care este nucleul lui și care vor fi sarcinile mele. Acum știu ce trebuie să se întâmple, care sunt sarcinile mele, ce trebuie sa fac. Pentru mine este foarte interesant să particip la acest proiect, să învăț lucruri noi, să mă dezvolt, să-i cunosc pe colegii cu care lucrez.

Sunt bucuroasă că întâlnirile sunt regulate, ținem legătura și discutăm despre ce trebuie să se întâmple. Deși lucrul este dificil în această situație pandemică, am reușit să realizăm mai multe lecții de dans împreună, la care copiii au participat activ.

Primul lucru pe care mi-l amintesc sunt reuniunile. Primele întâlniri au fost interesante și mobilizatoare, fiecare se implică cu răspunsurile proprii și cred că am început să ne cunoaștem puțin câte puțin.

Îmi plac toate activitățile. Poate că scrierea articolelor a fost ceva la care nu m-am așteptat, a fost o provocare pentru mine. Sper că situația va reveni la normal în curând și că vom avea întâlnirile planificate față în față.

 

Yanitza Simeonova Dobreva, profesor de dans tradițional bulgar la Școala Națională de Arte “Prof. Vesselin Stoyanov”

Părerea mea este că acest proiect reprezintă o mare oportunitate să ne îmbogățim cunoștințele și experiența de până acum. Întotdeauna există ceva nou de învățat, în special în timpurile dinamice pe care le trăim.
Tehnologia a avansat suficient de mult încât să ne putem întâlni online atunci când nu putem să ne întâlnim fizic.
Cred că proiectul se mișcă și evoluează în timp, în ciuda întregii situații, grație muncii noastre comune.
Personal am fost impresionată de momentul în care am scris despre temele cuprinse în manual. A fost foarte interesant.
Ce îmi place cel mai mult? Schimbul de experiență în coordonarea repetițiilor online.

 

Managerul echipei care reprezintă Uniunea Elenă din România, Angela Bratsou

Pentru noi, acest proiect a fost interesant încă de la început. Știam că Erasmus+ este programul-stindard al Uniunii Europene care investește în educație, formare profesională, tineret și sport. Este mult mai mult decât un program de finanțare. Erasmus+ a devenit pentru tânăra noastră generație o poartă deschisă către Europa și către lume.

În acest an, care a trecut foarte repede, cu multe întâlniri pe Zoom, am înțeles că proiectul este cel mai bun antidot posibil împotriva izolării,pregătind calea pentru o Europă care să nu mai fie o realitate îndepărtată, ci una care devine o felie de viață prin experiența unică Erasmus+. Cred că acest program ne-a oferit șansa inegalabilă să adâncim propria noastră viziune despre lume, să dobândim abilități transversale esențiale, să experimentăm abordări moderne ale perfecționării profesionale permanente a profesorilor și instructorilor de dans și non-dans.

Elevii noștri, care au între 13 și 16 ani, aparținând generației Z, iubesc dansul și baletul și au o “a doua viață” în spațiul social virtual, dus înainte de tehnologie.

Proiectul este inovator, deschide calea unei discuții provocatoare în sistemele de educație – cum să le predăm copiilor din generația Z, care și-au pierdut interesul față de educația în sala de clasă și manifestă o atenție scăzută, având tendința de a se deconecta foarte ușor de “lumea reală” din cauza folosirii multor tehnologii. De asemenea, sistemele de educație se concentrează mai mult pe “arte în educație” – folosirea artelor ca instrument în învățarea altor discipline – și mai puțin pe “educația pentru artă”, în care arta este o disciplină distinctă, care cere o înțelegere și pregătire mai profundă pentru a fi exercitată ca profesie.

Uniunea Elenă din România (UER) este foarte interesată să participe la acest proiect pentru că a fost și este o bună ocazie pentru noi de a învăța mai multe tehnici ale diferitelor tipuri de dans și de a acumula mai multă experiență în dans. Noi credem că prin crearea unui manual pentru perfecționarea profesorilor și a unei platforme, Laboratorul virtual de dans, vom crește nivelul profesional al instructorilor și abilitatea acestora de a desfășura și a participa mai creativ la orele pe care le predau.

 

Deși nu am reușit să ne vedem față în față, la întâlnirile pe Zoom am avut ocazia să ne cunoaștem, să aflăm cum se desfășoară lecțiile în alte arii decât aceea a dansului tradițional grecesc, nu numai în România, ci și în celelalte două țări participante. Am identificat totodată punctele noastre comune, primul fiind bineînțeles dragostea pentru dans. A trebuit să ne punem la lucru inventivitatea și creativitatea pentru a munci și a ne lupta cu pandemia, ceea ce cred că este un plus.
Au fost două momente până acum pe care le consider importante. Primul este legat de pregătirea articolelor pentru manualele de dans și “non-dans”.

 

Participarea tinerilor noștri dansatori și instructori a fost entuziastă. Au scris pagini întregi de text, pe care apoi a trebuit să le scurtăm ca să încapă în formatul stabilit. Am fost impresionați de cooperarea lor, bineînțeles prin telefon, what’s app sau Facebook messenger. Al doilea moment a fost acela al pregătirii și coordonării lecției deschise de dans. Bucuria de pe chipurile lor când s-au întâlnit față în față, bucuria de a dansa împreună ca înainte de pandemie cu siguranță nu le vom putea uita. Noi apreciem că toate momentele au fost memorabile, toate au fost unice și ne-au plăcut. Pentru că până acum am vorbit numai despre dans și manuale, în acest moment ne amintim cu plăcere modulul de training pe tema Diversitate și dialog intercultural.

Codrin Rotaru-Diaconescu, instructor de dans din cadrul UER, din Brașov

Chiar dacă întâlnirile s-au ținut online, proiectul a început să devină interesant când am propus fiecare articolele pe care voiam să le scriem. De fiecare dată când am început un nou articol pentru manualul destinat profesorilor de dans, am încercat să răspund la întrebările pe care le-aș fi avut ca proaspăt profesor de dans și m-am străduit să împărtășesc din propria mea experiență. Acum începem a doua parte a proiectului, cea legată de Laboratorul virtual de dans, o platformă care va fi foarte interesantă și inovatoare pentru următoarele generații.

Când mă gândesc la acest proiect, primul moment care îmi vine în minte este acela în care ne-am întâlnit fizic pentru a susține lecția online organizată de Uniunea Elenă. Activitatea care mi-a plăcut cel mai mult a fost modulul de training pe tema Diversitate și dialog intercultural.

 

Un alt tânăr și talentat instructor de dans de la UER, Andreea Ana Maria Vîrtopeanu, din Ploiești

Am fost încântată de acest proiect când am aflat despre el. Mi-a captat atenția cel mai mult ocazia de a-i cunoaște pe toți cei implicați și de a afla cum este practicat dansul în alte țări. Acum, după un an de când particip, pot spune că nu m-a dezamăgit. Mă bucură felul în care am reușit să lucrăm în ciuda pandemiei și abia aștept să văd ce va urma în viitor.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate