Romania’s Dance Cup! Prima competiție de dans live din acest an a fost găzduit de Palatul Știrbey. Un festival maraton, care a durat trei zile în loc de două! Cu o participare record de 1800 de persoane și peste cinci sute de momente artistice, cu reguli stricte de respectat, părinți și coregrafi emoționați, note la vedere din partea juriului … și în final, cu premii și lacrimi de bucurie.
Un efort deosebit realizat de o echipă de excepție coordonată de Diana Soare, fostă campioană națională la gimnastică ritmică, instructor de dans … și proaspătă mămică pentru a treia oară. O idee ambițioasă, născută din pasiunea pentru dans și din dorința de a-i sprijini pe copii să se exprime, să viseze, să se afirme!
Vicecampioană și campioană națională la gimnastică ritmică, Diana Soare a renunțat la sport la vârsta de 15 ani. A început o carieră în relații publice și asigurări și este key account manager la o companie multinațională. În urmă cu câțiva ani a decis să se întoarcă la pasiunea din copilărie și a început să predea gimnastica la o școală din București.
Citește și
Calendarul competițiilor dedicate baletului 2020-2021, și primii pași spre normalitate!
S-a mutat apoi cu familia lângă Buftea, a deschis Honey Dance Studio, a început să țină cursuri de dans, a devenit mamă pentru a treia oară (felicitări!) și a început să viseze la un proiect nou. Un festival pentru amatori și profesioniști, pentru toate vârstele, pentru toate categoriile de dans. Prima ediție a fost un succes. Urmează “Romania’s Dance Cup” ediția de toamnă!
Baletul și dansul contemporan, în topul înscrierilor la Romania’s Dance Cup
B.M. – Ați avut foarte multe categorii de dans. Care au fost cele mai căutate?
D. Soare – Am avut 18 secțiuni în concurs: Balet (performanţă),Balet (hobby), Dans modern, Dans contemporan, Dans de caracter, Jazz, Lyrical, Latino show, Dans etno stilizat, Folclor național, Folclor internațional, Fantezie coregrafică, Acro dance, Gimnastică, Open dance, Mtv commercial, Thematic dance, Urban. Cele mai căutate au fost cele două secțiuni de balet și dansul contemporan.
B.M. – Câți tineri s-au înscris? Care a fost cea mai mică vârstă în concurs? Și cea mai mare?
D. Soare – Am avut 1790 de participanți și peste 530 de momente pe scenă. De la vârsta de 4 ani pana la 54 de ani. Da, da…ați înteles bine…54 de ani. A participat o formație de zumba, la secțiunea Open Dance, de la Brăila. De la Școala de dans Shining Star Dance, Forever Dance se numesc. Distinsele doamne participă cu drag, emoție și entuziasm la orice competiție de dans.
Cunoscutul Tenor Robert Nagy, Maestru de Ceremonii la Romania’s Dance Cup
B.M. – Cum a fost organizarea unei asemenea competiții în condițiile de pandemie?
D. Soare – Pregătim această competiție de 3 luni. Dată fiind situația din întreaga lume, nu numai din țara noastră, organizarea a depins de incidența ratei de îmbolnăviri în orașul desfășurării Festivalului. Am avut mari emoții, cu toate că am avut toate avizele de la DSP Ilfov.
Toată lumea a respectat normele și regulile igienico-sanitare: purtarea măștii corect, distanțarea socială, dezinfectat și aerisit frecvent, plus multe altele. Am gândit și calculat foarte foarte atent desfășurătorul evenimentului ca să nu fie aglomerație.
Ne-am conformat și am respectat tot ce ni s-a solicitat. Am avut sprijinul Primăriei Buftea și Centrului Cultural Buftea. Directorul Centrului Cultural, domnul Robert Nagy, tenor la Operă, ne-a susținut și ca Maestru de Ceremonii al evenimentului. Un foarte bun prieten, Vicențiu Dragomirescu, echipa, întreaga mea familie, inclusiv soțul meu, oameni dedicați, pe care m-am putut baza, au fost alături de mine și cu această ocazie vreau să le mulțumesc pentru tot!
Recunosc, a fost foarte greu de organizat un asemenea eveniment, care a durat 3 zile, în astfel de condiții. Dar când vezi rezultatul: copii, părinți și coregrafi fericiți realizezi că a meritat tot efortul depus.
La masa juriului cinci profesioniști: Sena Vlădoiu, Liviu Vashkam, Gabriela Vlad, Simona Vasile, Mihai Ungureanu
Sena Vlădoiu, fostă balerină, de peste 10 ani profesor, deține propriul studio de balet. Este membru fondator al Asociației “Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului”. A fost angajată în trupa de balet a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” și a colaborat ca PR și Consilier artistic pentru Compartimentul Balet al Operei Naționale București.
Liviu Vashkam este instructor de dans. Multiplu premiat internațional, a participat în 2019 la Britain’ s Got Talent. A făcut parte din juriul Hip Hop International România 2019 și Star Dance Millenium. Ca dansator a colaborat cu Street Elements Hip Hop Dance Studio din Munchen, ES Baluard Museu d’Art Modern i Contemporan di Palma, Berliner Street Dance Meisterschaft.
Gabriela Vlad a făcut gimnastică ritmică de performanță la clubul C.S.S. 7 Dinamo București, echipă cu care a câștigat medalii de aur și bronz. A făcut parte din corpul de balet al teatrului Constantin Tănase și apoi al Circului de Stat București. În prezent predă gimnastică și dans și continuă să performeze în trupa Circului Metropolitan București.
Simona Vasile e instructor-coregraf de dans sportiv și de dans urban. În plus, e instructor licențiat în mai multe tipuri de dans sportiv precum: zumba fitness, Urbhanize Dance & Shorties, Masala Bhangra (dans tradițional indian), Fight Klub, Functional Shape, Fitness & Personal Trainer. În prezent, antrenează dansatori la propria școală de dans.
Mihai Ungureanu este Președinte al Academiei de dans 7 Dance World Master, sportiv în cadrul Federației Române de Dans Sportiv, membru al Consiliului Mondial de Dans, Campion Național Latino și Standard 2008. Multiplu premiat, antrenor și arbitru licențiat național și internațional de către Consiliul Mondial de Dans și Ministerul Tineretului și Sportului.
O premieră în România, privind juriul, a fost faptul că fiecare membru al juriului a fost președinte pe secțiunile care îi reprezintă și îi definesc: Sena Vlădoiu – Președinte Juriu Balet, Dans Contemporan, Lyrical, Jazz; Liviu Vashkam – Președinte Juriu Open Dance, MTV Commercial, Urban; Gabriela Vlad – Președinte Juriu Acro Dance, Gimnastică, Dans de caracter; Simona Vasile – Președinte Juriu Dans Modern, Latino Show, Thematic Dance, Fantezie Coregrafică și Mihai Ungureanu – Președinte Juriu Dans Etno Stilizat, Folclor Național, Folclor Internațional.
Momentele cele mai speciale au fost oferite de copiii de la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, Independent-Arts, Bucharest Sport Club Elite, Dance Planet, Soleil Ballet School, Clubul Sportiv Shadow’D.
B.M.- Au fost concurenții bine pregătiți?
D. Soare – Ne-am bucurat să vedem pe scenă momente memorabile. Au participat dansatori foarte buni. S-a văzut munca și efortul depus în ultimul an. Pe mine personal m-au impresionat copiii de la șase școli de dans/balet: Clubul Sportiv Shadow’D, Bucharest Sport Club Elite, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, Independent-Arts, Dance Planet, Soleil Ballet School.
– V-a impresionat cineva în mod special?
D. Soare – A fost un dansator ce m-a lăsat fără cuvinte, Darius Mabda, căruia i-am acordat în calitate de organizator un premiu special, ce nu era prevăzut în regulament: participarea la următoarele ediții fără a plăti taxa de înscriere. A meritat pe deplin acest premiu.
B.M. – Dat fiind că mulți și-au continuat pregătirea acasă, ați remarcat diferențe?A fost o competiție strânsă?
D. Soare – Se vede cât au muncit și cât au evoluat în ultimul an, lucrând așa cum s-a putut în această perioadă. Toți cei care au participat au o voință de fier și o pasiune greu de descris în cuvinte. Sunt niște copii talentați, dedicați trup și suflet și acest lucru s-a văzut pe scena Romania’s Dance Cup. Competiția a fost foarte strânsă, iar jurații au avut o misiune foarte grea, mai ales pentru că notele au fost “la vedere”, fiind acordate și arătate după fiecare evoluție pe scenă.
B.M. – A fost concursul pe măsura așteptărilor?
D. Soare – Festivalul mi-a întrecut așteptările, sincer vă spun, începând cu înscrierile și terminând cu premierea concurenților. Dacă ar fi să o iau iar de la capăt, să îl organizez în plină pandemie, aș zice DA fără nicio ezitare numai gândindu-mă la copiii care sunt motivați de apariția pe scenă și de faptul că îi pot face fericiți. Pentru mine contează foarte mult acest aspect. Munca lor trebuie să fie răsplătită și în acest mod ei sunt apreciați.
Din toamnă, Romania’s Dance Cup va avea cod CAEN, ceea ce va permite participanților să primească burse și recunoașterea oficială a Ministerului
B.M. – Pe când următorul concurs?
D. Soare – Următoarea ediție va fi programată în toamnă, în perioada octombrie-noiembrie, și va avea cod caen, pentru a putea fi accesată bursa de performanță de către acești copii talentați.
Eu sprijin munca, efortul și voința de a realiza lucruri mărețe, încă din copilărie, așa cum am reușit și eu. Doresc să le ofer acestor copii cât mai multe, de aceea m-am zbătut să pot include Festivalul în lista concursurilor cu cod caen.
Cei 5 mari câștigători ai premiilor speciale Romania’s Dance Cup
Trofeul Festivalului și 5000 lei pentru cea mai bună formație a fost câștigat de Formația Chess de la Bucharest Sport Club Elite.
Mabda Darius a câștigat Cupa pentru cel mai bun dansator și 1000 lei.
Premiul special pentru cel mai impresionant dans și 1000 lei au mers către momentul Final Battle.
Cupa pentru cea mai bună coregrafie, plus 500 lei, a fost câștigată de Bianca Stoian de la Independent Arts, cu momentul 101 al competiției, Mad World.
Cupa pentru cel mai frumos costum, plus 500 lei, a fost câștigată de Isabel Ioniță de la Dance Planet, pentru costumul din momentul Balalaika.