Camera Deputaţilor, care este for decizional, a adoptat recent un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare şi a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi.
Citește și
Baletul este o meserie, un stil de viață și o artă! Cum alegem o școală de balet? Lista școlilor de profil, private și publice, din România
Rezultate remarcabile și recunoasterea internațională, aduse României la YAGP de elevii Liceului de Coregrafie Floria Capsali din București
Conform proiectului, femeile vor ieși la pensie la 40 de ani, iar bărbații, la 45 de ani, cu condiția să fi cotizat la stat minim 20 de ani și maxim, 30 de ani.
Potrivit Agerpres, proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.
Potrivit celor adoptate cu 227 de voturi pentru, 20 contra și o abținere, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.
Citește și
Unde îți poți găsi un loc pentru a profesa ca balerin? Lista Instituțiilor Culturale Naționale ce au în componență compartimente de balet
Infernul din spatele scenei! O poveste tristă despre abuzuri, despre fața nevăzută și urâtă a baletului, și un îndemn la curaj
Intr-un interviu acordat publicației impact.ro, managerul general al Operei din Cluj-Napoca, Florin Estefan, susține că această decizie va conduce la eliberarea mai multor locuri de muncă pentru tineri, mai ales în această perioadă dificilă în ceea ce privește fondurile pentru colaboratori.
Asta este o treabă foarte bună din punctul meu de vedere, dacă s-a reușit chestia aceasta și oamenii pot să se retragă, din punctul meu de vedere, ca angajator, este un lucru minunat. Ei au grupa întâia de muncă și li se calculează la fiecare an lucrat încă jumătate, este ca la mineri. Cumva ei pot beneficia de asta, și cred că ar trebui ținut cont și la soliștii vocali și la suflătorii din orchestră, sunt niște categorii speciale.
Balerinii sunt la maximul lor de performanță, ca și gimnaștii, de la 18 ani până la 40, maxim 45 la bărbați, dar vârful carierei este undeva pe la 25-35 de ani, după aceea coboară performanța. Dacă s-a votat asta este foarte bine. Copiii absolvenți de liceu de coregrafie se pot bucura, pentru că ei vin deja angajați de când termină liceul și colaborează în ansamblul operei încă de pe băncile școlii, și sunt angajați de cum termină și merg la Conservator, la linia de artele spectacolului muzical doar dacă vor să urmeze studii superioare, dar ei deja pot să performeze cu atestatul de la Liceul de Coregrafie.”, spune managerul Operei din Cluj
Practic în acest moment tinerii, care țin greul unui spectacol de balet sunt plătiți pe colaborare, iar această lege s-ar putea dovedi salvatoare pentru managerii de opera.
Camera Deputaților este for decizional în cazul acestei legi, prin urmare ea va intra în vigoare după ce merge la promulgare.