Salvați școala de balet clujeană! Salvați școala românească de balet! 115 părinți ai elevilor Liceului Octavian Stroia cer dreptul la studii pentru copiii lor!

Părinții elevilor Liceului Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca cer autorităților dreptul de a-și putea realiza studiile, cu respectarea celor mai stricte condiții de securitate sanitară!

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Părinții elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, Secția Coregrafie, solicită autorităților susținerea și realizarea unui cadru legal, conform căruia copiii din școlile/secțiile de coregrafie care pot asigura măsurile de igienă, siguranță și prevenție împotriva COVID, SĂ POATĂ desfășura orele de pregătire fizică în sălile de balet pe perioada pandemiei, indiferent de scenariul de incidență a virusului SARS-COV2 în care se află localitatea respectivă.

În acest sens, un număr de 115 părinți ai elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, Secția Coregrafie semnează și transmit autorităților un memoriu cuprinzând argumentele ce trebuiesc luate în considerație în vederea modificării preverilor legale privind restricțiile impuse de evoluția pandemică.

Citește și 

Creșterea ratei de incidență cumulate la peste 3/1000 de locuitori aduce restricții evenimentelor culturale

Salvați Liceul de Coregrafie Floria Capsali! Semnați petiția susținută de copiii, părinții și de profesorii din Liceu!

Astfel, în memoriul transmis și redacției Ballet Magazine România, adresat Doamnei Marinela Marc- Inspector General în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Domnului Sorin Mihai Cîmpeanu- Ministrul Educației, Domnului Emil Boc- Primar al Municipiului Cluj-Napoca și Domnului Raed Arafat Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se arată următoarele.

 

Studiul baletului clasic nu poate fi realizat în niciun alt spațiu în afara sălilor de balet

Baletul clasic presupune: o încălțăminte specială (pointe), linoleum special de balet, o tehnică specială, ce impune prezența obligatorie a profesorului, fizic, lângă elev, bara de balet, oglinzi, și, în mod special, un studiu metodic-etapizat de 8 ani, care nu permite întreruperea sau accelerarea ritmului ori recuperare în procesul de pregătire.

Situația este diferită de cazul multor altor sporturi, unde nu există atât de multe condiționări, iar componenta de exerciții fizice obișnuite este mult mai mare. Astfel, aceste activități se pot realiza și în alte condiții/aer liber.

 

Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca poate respecta absolut toate măsurile de igienă, siguranță, distanțare și prevenție împotriva COVID, datorită unui cumul de factori, probabil de neegalat în rândul entităților de învățământși/sau sportive naționale.

  • 9 săli de balet foarte mari, cu geamuri uriașe;
  • Grupe de studiu cu număr redus de copii (5‒14 elevi);
  • Nu este obligatorie utilizarea vestiarelor;
  • Studiile de balet se realizează la bară și la centrul sălii, astfel încât fiecare elev poate rămâne într-un perimetru delimitat ‒ bară și spațiu ‒ propriu, fără a interacționa cu ceilalți elevi pe parcursul exercițiilor. Nu există necesitatea utilizării de către mai mulți copii a aceluiași echipament/aparat (vezi, spre deosebire, sala de gimnastica artistică);
  • Coregrafiile pot fi adaptate și create special, pentru a nu fi necesar contactul fizic cu alți elevi.
  • O parte din elevii școlii sunt vaccinați sau înscriși pentru a se vaccina,
  • Părinții elevilor sunt de acord sa respecte orice cerințe suplimentare, inclusiv testare săptămânală, daca este cazul.

 

Până în prezent s-a pierdut deja 1 an de zile de pregătire fizică

Pentru o perioadă mult prea lungă de timp, acești copii au încercat să își continue activitatea în  condiții complet improprii, neavând spațiul amenajat corespunzător, încălțămintea și profesorul cu prezența fizică.

Studiul baletului clasic „online” este, din păcate, echivalent cu lipsa acestui studiu și poate fi interpretat drept întrerupere efectivă a procesului de educație vocațională.

Lipsa pregătirii fizice a elevilor timp de 1 an de zile în cazul baletului de performanță, conduce la: pierderi iremediabile, retragerea mai multor copii din școala de coregrafie, scăderea nivelului performanței, dar, mai ales, poate conduce la anularea șanselor de a mai profesa vreodată în acest domeniu.

 

Continuarea lipsei pregătirii fizice în sălile de balet va conduce categoric la anularea șanselor acestor copii la o carieră profesionistă în acest domeniu

Absolut toți actorii implicați în procesul de educare a acestor copii (profesori, maeștri coregrafi, elevi, părinți) sunt întru totul de acord că, dacă pierderea unui an întreg de activitate fizică a produs pagube uriașe, continuarea acestei situații va produce pagube absolut iremediabile și decisive din punctul de vedere al șanselor lor la carieră, indiferent de anul de studiu în care se află elevii.

Dreptul fundamental la educație, precum și dreptul ca măsurile aplicate de către instituțiile statului român să fie nediscriminatorii și proporțional cu situațiile care le-au determinat sunt garantate de Constituția României Art. 32 și Art. 53. astfel:

Art. 53 Constituția României (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţiinaţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilorcetăţenilor; desfăşurareainstrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

În aceste condiții, și avându-se în vedere faptul că Instituțiile naționale abilitate au înțeles că, pe perioada pandemiei, sportivii de performanță trebuie să își continue pregătirea fizică, indiferent de scenariul localității – și au fost emise Ordine Ministeriale și HG în acest sens, elevii școlilor de coregrafie NU au beneficiat de același context legislativ, deși ar fi trebuit să aibă drepturi egale cu ceilalți copii care desfășoară activități fizice de performanță (cel puțin prin comparație cu gimnastica artistică de performanță).

Cei 115 părinți ai elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, Secția Coregrafie, și în acord cu aceștia, întreaga comunitate artistică de profil din România, solicită ca, în cel mai scurt timp posibil, să fie realizate toate demersurile necesare pentru a reda elevilor care studiază arta coregrafică, dreptul fundamental la educație.

Susținând aceste demers, revista Ballet Magazine Romania, cel mai important proiect mediatic dedicat susținerii și promovării baletului din România, INVITĂ întreaga comunitate a artei coregrafice să susțină și să promoveze acest demers, în vederea obținerii unui cadru legal care să permită LA NIVEL NAȚIONAL derularea studiilor de profil !

#SUSȚINE demersul elevilor Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj! #SUSȚINE dreptul la pregătire pentru elevii din învățământul coregrafic din România! #SALVEAZĂ baletul românesc!

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate