Ministerul Culturii și Guvernul pun la bătaie 100 milioane de euro pentru sprijinul sectorului cultural

by Ballet Magazine
schema ajutor de stat
Share the NEWS & spread the JOY!

Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii propusă de Ministerul Culturii va asigura finanțarea nerambursabilă a actanților într-un plafon maxim, pentru fiecare proiect cultural va fi de 800.000 euro/ beneficiar. Beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat care au desfășurat activități în ultimii 2 ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului.

Aceștia trebuie să fie înscriși la data depunerii proiectului în Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituție în subordinea Ministerului Culturii.

Citește și

Vocea artiștilor s-a făcut auzită! Ministrul Culturii vine cu propuneri de relaxare a restricțiilor

Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!

Schema de ajutor de stat vizează 5 măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat

Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a realizat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitățile, ca măsură de precauție pentru evitarea răspândirii SARS COV

Schema de ajutor de stat vizează 5 măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) care au desfășurat activități în ultimii 2 ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală.

Aceștia trebuie să fie înscriși la data depunerii proiectului în Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituție în subordinea Ministerului Culturii.
Perioada de înscriere a actanților culturali vizați în Registrul Sectorului Cultural a fost extinsă până miercuri, 9 decembrie 2020. Registrul Sectorului Cultural poate fi accesat aici

Există două tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixă de 4000 de euro și granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

 

Accesul la chema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii va fi condiționat de înscrierea în Registrul Sectorului Cultural

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii a declarat: „Precizez că toți potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii vor avea obligativitatea înscrierii în Registrul Sectorului Cultural, un instrument realizat anul acesta, care a lipsit în ultimii 30 de ani din politicile publice culturale. Registrul reprezintă o hartă a sectoarelor cultural-creative (SCC) și este, practic, o condiție de preînscriere ca solicitant și potențial beneficiar pentru accesarea granturilor … Cine nu se înscrie, nu va putea beneficia de sprijinul financiar.“

„Cultura nu este doar o necesitate și nu este doar un indicator al civilizației unei națiuni. Cultura este un motor de dezvoltare … Bucureștiul are o mare oportunitate cu zona creativ-culturală pentru că s-a format în timp, aici, un ecosistem cultural-creativ cu foarte multe realizări, în special în zona independentă și de aceea salut acest ajutor care vine din partea Guvernului pentru întregul sectorul cultural pentru că ajută ca, așa cum spunea domnul ministru, o întreagă expertiză și o întreagă profesionalizare care au avut loc în acești ani să nu se piardă.”, a declarat Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, care a fost alături de Ministerul Culturii și de Guvern la ultimele dezbateri organizate împreună cu reprezentanți ai segmentului cultural independent.

Schema de ajutor de stat prezentată astăzi vizează 5 măsuri

Măsura A: microgranturi
Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.

Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale
Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete.
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura C – Granturi pentru organizare evenimente culturale
Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute
C.1 Evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy:
Între 1 – 10 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Între 11 – 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy:
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura D – Granturi pentru librării
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura E – Granturi pentru edituri
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021, iar bugetul estimat este de 100.000.000 Euro.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate