Se poate trăi fără cultură? După alegeri, care este rolul pe care-l vom da culturii în societatea românescă!

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Cultură…Se poate trăi fără?

Două teme majore au dominat zona culturală a societății românești în ultimele zile. Prima a fost tema alegerilor locale; o temă importantă pentru lumea culturală pentru că rezultatul acestora va determina major direcția în care cultura va fi dirijată la nivel local.

Iar cea de-a doua temă s-a dezvoltat în jurul unei postări realizate pe Facebook de cunoscutul jurnalist Lucian Mîndruță, legată de nevoia de cultură.

“Se poate trăi și fără cultură!” este afirmația făcută de Lucian Mîndruță, și deschiderea unei intense dispute publice!

Și dincolo de contextul mai larg în care aceasta a fost făcută, și de argumentele aduse atât de tabăra pro-Mîndruță cât și de cea anti-Mîndruță, întrebarea are fără îndoială nevoie de un răspuns. Într-o perspectivă de termen lung! Deoarece în funcție de acest răspuns, se vor croi politicile publice pentru acest domeniu, de către cei ce sunt sau vor fi la putere.

Și astfel, momentul alegerilor – și al celor locale, tocmai încheiate, și al celor parlamentare, ce urmează a avea loc pe 6 Decembrie – este cel mai bun moment pentru a re-pune întrebarea și pentru a căuta un răspuns!

Citește și

Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!

Horațiu Cherecheș: Consider că este un jaf cultural…Simțim toți că murim!

 

Se poate așadar trăi fără cultură? Aceasta este întrebarea pe care o adresăm publicului Ballet Magazine!

Și propunem și un prim posibil răspuns, printr-o mică istorioară, care circulă pe internet! Se spune că, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial premierului britanic  Winston Churchill i s-a prezentat proiectul de buget anual. La cultură erau zero lire. „E război”, au motivat birocrații de la finanțe. “– Și atunci pentru ce luptăm?”, a întrebat Churchill. Această întrebare dă măsura importanței culturii pentru o societate.

Doar că există și o altă perspectivă! Iar completarea făcută de Lucian Mîndruță într-o altă postare pe Facebook, pune prima afirmație într-un context mai larg, și dă o nouă direcție dezbaterii născute în jurul acestei întrebări!

Cultură

Am înțeles că lumea artistică (și netul în general) e supărată pe mine că am zis că se poate trăi și fără teatru, stand-up sau concert, pentru că ele sunt produse de lux. Stai, cum, voi vă închipuiați că sunt de primă necesitate? Sau cum?

A fugit cineva în martie, când a început epidemia, să-și facă provizii de artă? Sau de făină și drojdie?

Se poate, și se trăiește foarte bine fără teatru și mai ales fără cărți în România. Și în general fără orice fel de produs cultural. V-ați uitat pe statisticile consumului? Aveți idee despre ce vorbiți?

93% dintre români nu cumpără o carte într-un an întreg!

Și eu vă spun adevărul, și vă ofticați pe mine? Mai grav este că toată lumea se comportă ca și cum eu AȘ FI RECOMANDAT să se trăiască fără teatru! Mă rog, nu toți, doar artiștii care nu înțeleg subtilitățile de limbaj, pentru că sunt prea ocupați să scrie piese în care se bagă p … și se scoate, și cam atât.

Serios acum, voi chiar vă prefaceți că nu înțelegeți? Suntem cu toții produse de lux, aștia care nu facem ceva ce se mănâncă, se poartă când plouă sau te face bine de vreo boală!” spune Lucian Mîndruță în comentariul făcut pe contul său de Facebook.

 

Societatea românească are nevoie de cultură (ca de aer)! Dar (din păcate) cei mai mulți dintre membrii ei pot trăi foarte bine și fără.

Și aceasta ar putea fi o concluzie a dezbaterii născute în jurul afirmației lansate public de Lucian Mîndruță, și un posibil răspuns obiectiv și complet la întrebarea lansată de Ballet Magazine!

„Avem nevoie de cultură ca de aer” – aceasta afirmație este chiar titlul unuia dintre primele materiale Ballet Magazine!

Și dovada este dată de faptul că pe măsura diluării fenomenului cultural, societatea românească ESTE SUFOCATĂ de curente ce promovează valori și modele profund viciate; iar succesul unei emisiuni tv având ca protagonistă un personaj numit “Vulpița” este cel mai bun exemplu.

Dar realitatea este că fanii “Vulpiței”, deloc puțini la număr, POT TRĂI, și se simt chiar foarte bine într-un mediu în care lipsește orice “briză” de cultură.

Iar această realitate este foarte bine prezentată într-un comentariu făcut de Silviu Iliuţă, producător executiv la „Cronica Cârcotaşilor“, autorul blogului „Cronici pe bune“, autorul cărţii „Toate titlurile bune au fost date“ … și unul dintre “combatanții” taberei pro-Mîndruță.

“Potrivit Eurostat, 093,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor. De mii de ori mai puține decât șaormeriile. Asta înseamnă că 93,5% dintre ființele care populează această țară nu citesc. Acum: ei trăiesc? Oamenii aștia pot trăi?

Păi, se trezesc dimineață, beau cafeaua, fac copii, votează … Sunt vii! Sunt printre noi zi de zi. Bag seamă că trăiesc! Se poate deci fără cărți! Păi dacă 93,5% dintre români trăiesc deja fără cărți, înseamnă că se poate!

E bine așa? Nu! Dar nu a zis nimeni că e bine!

Și o întrebare: câte emisiuni tv despre cărți ați văzut în ultimii 10 ani versus câte emisiuni de gătit? A fost “Omul care aduce cartea” scoasă din grilă pentru că nu aducea bani. Cărțile au fost înlocuite de social media de ani buni! Numai un nebun nu vede asta! Spectacole de teatru? Păi astea au fost înlocuite de Acces Direct.

Și încă ceva! O emisiune despre cărți, difuzată pe cel mai tare post, la cea mai bună oră, ar strânge astăzi 100 de spectatori, adcă de vreo 20.000 de ori mai puțin decât emisiunea cu Vulpița”  

 

Avem așadar de-a face cu un paradox! Societatea în ansamblu are nevoie de artă! Membrii ei, într-o proporție covârșitoare, nu!

De ce e nevoie de artă? Pentru că este o latură indispensabilă a existenței umane și a devenirii unei societăți. Cultura este acel sistem de creații care răspund nevoilor de înțelegere și transformare a mediului.

Cultura este cea care modelează personalitatea umană, și astfel țesutul social din care individual face parte, prin tezaurizarea și transmiterea modelelor comportamentale, a atitudinilor, a reacțiilor și este deci o condiție obligatorie a dezvoltării sociale! Și în mod evident, este o componență esențială a identității și un liant al unității naționale

Pe scurt, o societate fără cultură este sortită sub-dezvoltării sociale și disoluției identitare! Pe de altă parte însă, este în mod evident necesară o deschidere mai mare a mediului academic și cultural către societate, iar “elitele” culturii trebuie să iasă din “bulele” în care au ales să trăiască. Iar o comunicare dintre elite și societate prin canale, mecanisme și instrumente adaptate noilor realități, este unul dintre primii pași pe care “cultura” trebuie să-i facă spre societate!

Și este îmbucurător faptul că o astfel de perspectivă este împărtășită și de cei aflați în sfera politicii, cum este cazul lui Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii!

Cultură

Acesta, la începutul anului, într-un mesaj transmis în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale la Ateneul Român, spunea:

“Trebuie să aducem tinerii către cultură, dar şi actul cultural către tineri. Până noi nu vom face paşi în direcţia aceasta, nu vom avea dreptul să-i judecăm. Până când mediul cultural nu se va apropia de societate, nu se vor întâmpla lucruri concrete legate de culturalizarea maselor, dacă-mi este permis termenul. Elita culturii din România nu trebuie să-şi permită luxul de a trăi într-o enclavă şi de a nu împărtăşi zestrea culturală împreună cu restul societăţii. Avem nevoie de o mai mare deschidere a mediului academic şi, în general, a mediului cultural către societate. Este singura soluţie prin care valorile culturale pot ajunge în conştiinţa fiecărui român”, declara acesta, potrivit Agerpres

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate