Simona Noja-Nebyla, prima reacție în scandalul de la Academia de Balet

by Alexandra Nastase
Share the NEWS & spread the JOY!

La două săptămâni de când numele Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena este în mijlocul unui scandal de proporții, iată că a venit și reacția directoarei Simona Noja-Nebyla. Controversele au pornit după ce s-a vehiculat că elevii ar fi fost încurajaţi să fumeze pentru a-şi menţine greutatea, reputația instituției de cultură fiind serios zdruncinată.

Într-un punct de vedere transmis prin contul de Facebook, Simona Noja-Nebyla s-a decis să facă lumină în acest caz. Directoarea trece în revistă  activitatea sa, iar la finalul mesajului transmite câteva considerații privind evenimentele  care au luat amploare în ultimele săptămâni la Academia de Balet a Operei din Viena.

Vă prezentăm mai jos, într-o traducere adaptată, extrasul cupinzând aceste considerații persoanale, iar în completare vă prezentăm punctul de vedere în întregime, transmis de Simona Noja-Nebyla pe contul ei personal, în limba germană.

Simona Noja: “Rămân fidelă acestor oameni din Academia de Balet”

“Ca persoană, artist, educator și cetățean al unui stat european democratic, prezint poziția mea ca o pledoarie pentru restabilirea demnității morale și personale a 136 de copii ai Academiei de Balet și ai părinților acestora, precum și a celor 15 profesori, cei 8 pianiști, și a întregii echipe de conducere, rămânând fidelă responsabilității față de acești 169 de oameni din Academia de Balet, așa cum am fost întotdeauna în ultimii 10 ani. Protecția copilului este o problemă pe care o consider esențială pentru sistemul de învățământ.

Citește și: “Elevii academiei de balet a Operei de Stat din Viena, încurajaţi să fumeze?

Toate măsurile inițiate și puse în aplicare de mine au avut menirea de a a proteja tinerii încredințați instituției conduse de mine. Din păcate, în acest regretabil episod, s-a văzut că în loc de dialog, care este necesar și firesc, s-au luat decizii fără a lăsa persoanele implicate să vorbească. Lucru ce poate sugera că în loc să se urmărească găsirea adevărului s-a preferat aruncarea în spațiul public a unor acuze la adresa unei instituții și a oamenilor acesteia”, punctează Simona Noja.

Simona Noja: “Demnitatea umană a educatorilor, încălcată”

În evenimentele recente, în care educatorii sunt acuzați că i-ar fi îndemnat pe elevi să fumeze ca să-și mențină greutatea, Simona Noja consideră că  demnitatea actualei echipe de educatori și pianiști de la Academia de Balet a fost încălcată. “Activitatea echipei nu a fost văzută sau evaluată de niciunul dintre responsabilii Comisiei speciale sau dintre oficialii ministerelor de profil, și nici declarația scrisă nu a fost inclusă în raporul final. Motivul acestei abordări a fost o menținere a neutralității.

Balerinele Academiei de la Opera din Viena

Nu au fost luate în considerare toate opiniile favorabile, exprimate de părinții studenților actuali de la Academia de Balet sau cele ale altor artiști recunoscuți la nivel internațional. Toate modificările care au fost implementate din septembrie 2019 în baza recomandărilor specialiștilor austrieci nu au fost văzute în ansamblul lor, ci au fost reduse la minimum ca un control al simptomelor”, a mai explicat Simona Noja.

Cazul controversat de la Academia de Balet, anchetat de o Comisie specială

O comisie specială a analizat cazul complicat, acuzațiile punând în pericol bunăstarea balerinilor. Şefa comisiei, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevii erau strigaţi după prenume şi după măsura pe care o purtau la haine.

Citește și: “La Academia de Balet a Operei din Viena, Moș Crǎciun a venit cu sacul gol”

“Comisia și-a publicat rezultatele într-un raport de 34 de pagini în data de 17 decembrie 2019. În aceeași zi, într-o conferință de presă la care nimeni de la Opera de Stat din Viena nu a fost invitat, președintele Comisiei a menționat alte evenimente negative care ar fi avut loc în Academia de Balet care nu au fost menționate în niciun fel în raportul final al comisiei și pe care nici profesorii noștri nu le-au menționat vreodată. Cred că părerea noastră asupra celor petrecute este important a fi luată în considerație. Așa cum trebuie luate în considerație și realizările echipei, recunoscute de altfel. Iar demnitatea morală și profesională a întregii echipe a Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena și, prin urmare, și demnitatea mea morală și profesională, câștigată prin muncă cinstită și de lungă durată, trebuie apărată”, subliniază Simona Noja.

Declarațiile complete ale directoarei Academiei de Balet a Operei din Viena le puteți vedea aici

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate