Simona Noja, susținută pe Facebook: “Ești un fenomen al baletului”

by Alexandra Nastase
Share the NEWS & spread the JOY!

Cariera prim-balerinei Simona Noja, directorul suspendat din funcție de la prestigioasă Academie de Balet a Operei de Stat din Viena, trece printr-o mare cumpănă. Acuzațiile de abuz  la adresa ei, lansate la finele anului 2019, au pus în umbră toate performanțele româncei noastre, lăudată astăzi de mii de elevi pe care i-a pregătit. Toți și-au unit forțele într-un grup de susținere pe Facebook, unde povestesc împrejurările în care au cunoscut-o pe Simona Noja și cum ea le-a schimbat viața și i-a făcut să creadă în visurile lor.

Cariera de succes a Simonei Noja

Simona Noja s-a născut în oraşul Huedin, judeţul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastică, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României. Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. În perioada 1986 – 1991 a fost prim-balerină Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 şi 1995, prim-balerină Operei Germane Rhein din Düsseldorf. Toată cariera ei de 21 de ani în lumea dansului clasic, timp în care a apărut în peste 2000 de spectacole, este pusă acum sub semnul întrebării în urmă unei anchete recente, care ar releva grave abuzuri la adresa copiilor.

Simona Noja a fost destituită din fruntea Academiei de Balet a Operei de Stat din Viena

Soție și mamă a doi copii director de 10 ani al Academiei de balet a Operei de Stat din Viena, Simona Noja a găsit empatie în rândul celor care o cunosc cu adevărat. Un grup de suținere pe Facebook, care numără aproape 1000 de membrii, format la scurt timp după izbucnirea scandalului, creionează latura artistică de mare valoare a fostei prim-balerine. Copii și părinții lor și-au povestit experiențele pe care le-au avut în perioada în care au fost pregătiți și îndrumați spre o carieră artistică de top de către Simona Noja.

Citește și:  “Elevii academiei de balet a Operei de Stat din Viena, încurajaţi să fumeze?

Redăm mai jos câteva dintre mesajele care i-au venit ca un pansament Simonei Noja după dezamăgirile recente.

“Fiica mea o adoră pe Simona Noja”

“Fica mea Anastasia nu studiază din păcate la academie, acesta a fost visul ei, inspirat de povestea doamnei Simona Noja Nebyla, de parcursul dânsei în artă baletului, de ambiția și motivația dânsei. Își dorește să ajungă cea mai bună balerină din istorie, pentru că doamna a demonstrat că se poate! A întâlnit-o la Cluj, la festivalul școlilor de balet, și de atunci o adoră! A fost dezamăgită să afle ce i s-a intalmplat…noi sperăm să revină”

Simona Noja, “mamă de Viena” a balerinilor români

“Ești un fenomen al baletului. Să nu uiți asta NICIODATĂ”

“Maria a fost selectată, pentru a studia la Viena, dintr-un număr mare de copii care participau la Master-ul ținut de doamna Noja și profesorii de la Viena. Fetița mea este încă elevă la Academia de Balet. Mai are încă doi ani și jumătate până terimina. A intrat în al patrulea an, iar în acești ani, orice problemă a avut Maria a primit îndrumare și sfaturi foarte bune de la doamna Noja. Cred că toți părinții au avut aceleași impresii…era ca o “mama de Viena” pentru toți copiii veniți din toate colțurile lumii.

Simona Noja, lăudată pe Facebook de părinții ai căror copii i-a pregătit


Nu cunosc multe experiențe ale altor copii. Acesta e și motivul pentru care nu înțeleg acuzațiile cu greutatea, țigările etc.
Pot să va spun doar atât: fetița mea în luna iunie anul trecut a avut o problemă la șold, chiar cu o săptămâna înainte de spectacolul școlii. Într o zi nu a mai putut pune piciorul jos. (…) I-am zis doamnei Noja că  probabil la revenirea Mariei o să se lege (n.r. ceilalți profesori) imediat de faptul că o să ia în greutate, iar răspunsul doamnei Noja a fost următorul: “chiar dacă vine și cu 5 kg în plus nu doresc altceva de la ea decât să fie sănătoasă. (…)
Îi mulțumim pentru că în momentele grele a fost lângă copilul nostru, care era departe de noi…”

Citește și: “La Academia de Balet a Operei din Viena, Moș Crǎciun a venit cu sacul gol”

Simona Noja, “un director model”

“Eu sunt mama lui Francesco Piccinin, care în prezent dansează că solist la balet național eston. A fost ales de Simona Noja la audiţia de la Rimini în 2013, absolvit la Academia de Operă din Viena în 2015. (…) Ușile Academiei au fost mereu deschise pentru cei care doresc să studieze, dincolo de programul de lecții, cu supravegherea profesorilor disponibili. Autoritară, dar iubitoare: acestea sunt caracteristicile pe care fiul meu le-a întâlnit la Viena. (…) Am acum cel mai recent video cu fiul meu, invitat la studiourile de televiziune estonă pentru o interpretare a Spărgătorul de nuci. Acesta este darul Simonei Noja și îi mulțumesc pentru profesionalismul ei de necontestat”.

“Fiul meu Marco Di Salvo a fost selectat de către doamna Noja în timpul audiţie publice de la Rimini și a fost la Academia din Viena în perioada 2013. Imediat după ce a obținut diplomă a fost angajat că dansator și numit solist la Opera de Stat din Varna. În prezent este în turneu în Marea Britanie . Îi datorez acest succes doamnei Noja, care a recunoscut talentul fiului meu și l-a însoțit cu dulceața unei mame și profesionalismul unui mare profesor în a depăși dificultățile pe care le-a întâlnit în  drumului său.  (…) Sper ca povestea asta oribilă se va termină”

Citește și: “Simona Noja-Nebyla, prima reacție în scandalul de la Academia de Balet”

 “Vă mulțumim pentru că le-ați oferit acestor copii vise minunate și perspective grozave. Vă mulțumim că ați crezut în fiul și fiica noastră pentru că i-ați ajutat să creadă în propriile lor abilități. Vă mulțumesc că sunteți acest director model care poate vedea viitorul în ochii fiecărui copil! Sunteți o persoană bună și un regizor excelent! “

Simona Noja, un exemplu de urmat pentru copii

“Sunt mama copilului care de trei ani este elev la Academia de Balet din Viena.  Doamna Simona, nu pentru prima datā vā spun, dar acum vreau sā fiu auzitā și vreau sā știe toatā lumea cât de recunoscātoare sunt, cât e de mare mulțumirea mea, cât de bucuroasā sunt cā existați în viața copilului meu. (…) În aproape trei ani niciodatā nu am auzit asemenea reclamațîi (cā este umilit, numit dupā mārimea hainei care o poartā, că i s-ar fi impus sā fumeze pentru a slābi sau pus la muncā fizicā cu sens de exploatare) Minciuni urâte și murdare! care murdāresc numele și reputația a multor oameni. Sunt indignatā, ce fel de investigații a fācut comisia!?”

Simona Noja este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii

(…) Doamna Simona Noja Nebyla este o personalitate, un om cu inimă și suflet mare ,un pedagog și director care a acționat numai în folosul și favoarea elevilor. Este stimatā și iubitā de elevi! Ea este un exemplu pentru copiii noștri”

Cum a izbucnit scandalul de la Academia de Balet din Viena

Scandalul de la Academia de Balet a Operei de Stat din Viena a început în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă ce susținea că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauza kilogramelor în plus.

O anchetă demarată ulterior a concluzionat recent că tinerii dansatori au fost expuși la exerciții extrem de dure în cadrul antrenamentelor. De asemenea, aceștia au fost încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea.

Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase școli de balet din Europa. Mulți dintre foștii studenți dansează pentru companii precum Baletul Regal (Royal Ballet) din Londra, Marea Britanie, pentru Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, și American Ballet Theatre din New York, SUA.

Reacția Simonei Noja

Simona Noja a așteptat o perioadă ca lucrurile să se calmeze și apoi a făcut declarații pe pagina ei de Facebook în care explică cum au luat evenimentele o întorsătură nefericită pentru ea.

“Cum este deja cunoscut, Academia de balet a trecut în ultimul an printr-o perioadă turbulentă, care a provocat iritațîi nu doar în rândul instituțiilor precum Protecția copiilor și a tinerilor, sau la Inspectoratul muncii, ci și în rândul școlilor cu care colaborează, a foștilor și actualilor elevi și a părinților lor, a profesorilor, pianiștilor și a întregului coletiv administrativ, precum și în mass-media. În urma scandalului declanșat în presa austriacă, a fost înștiințată Procuratura și a fost instituită de către, pe atunci ministru pentru Europa, cultură și mass-media, o Comisie de cercetare, cu scopul de a clarifica faptele până în cel mai mic detaliu. În aprilie 2019 ambele instituții și-au început cercetările variate și complexe. Până la data de 1.01.2020 Procuratura încă nu s-a pronunțat, în schimb Comisia și-a prezentat raportul final, în urmă căruia, prezentul Ministru al Culturii, urmașul domlui Blümmnel, domnul Schallenberg, a hotărât destituarea mea din funcția de directoare a Academiei de balet a Operei de Stat din Viena”, a notat Simona Noja pe contul ei de pe rețeaua socială.

Declarațiile complete ale directoarei Academiei de Balet a Operei din Viena le puteți vedea aici

Simona Noja a devenit director executiv al Şcolii de balet de la Opera de Stat din Viena în 2010. Românca este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj-Napoca.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate