Studiile în timpul pandemiei. Oportunitățile educaționale pentru balerini

by Florin Chiritescu
Share the NEWS & spread the JOY!

Am realizat recent un articol în care vorbeam despre adaptarea profesorilor de dans clasic la pandemia de Covid-19, predarea online, schimbarea radicala a vieții și a interacțiunii profesor-elev.

 

Citește aici “Profesori de dans clasic în vremea pandemiei. Cum ne adaptăm”

 

Acum voi vorbi despre adaptarea balerinilor din punct de vedere psihic și fizic în această perioadă, dar și despre oportunitățile educaționale pe care le au aceștia pe timpul acestei pandemii.

Negarea… apoi brusca trezire la realitate. Studii online

La început cu toții negam, chiar și eu, apariția acestei epidemii, transformată ulterior din cauza evenimentelor care au evoluat negativ pe plan global, în pandemie. Apoi ne-am trezit cu toții într-un scenariu macabru, parcă scris de un regizor sadic și malefic și a trebuit să stăm în case.

Putem spune că persoanele care erau dependente de munca de birou nu au fost foarte afectate de acest lucru, în multe corporații existând varianta de work from home; însă balerinii, actorii etc au avut foarte mult de suferit, nu numai financiar ci și fizic. Ca artist, dacă în această perioadă nu ai avut nimic economisit, reinventarea este total necesară, iar dacă te consideri prea conservator pentru așa ceva, vei muri de foame.

Citește și “Balerinii de la Teatrul Bolşoi continuă repetițiile acasă, în vremea pandemiei de coronavirus. Video inedit”

În aceste evenimente nefericite, balerinii au cel mai mult de suferit din punct de vedere fizic. Corpul lor este obișnuit zilnic cu un efort fizic enorm, iar în această perioadă acest efort este foarte limitat. Studiile de acasă sunt o alternativă, dar nu pe termen lung deoarece, față de sala de balet, apartamentul are anumite unelte de distragere/ întrerupere – și să un uităm că energia dintr-o sală de balet este total diferită cu cea de acasă!

Citește și “După Misha Tchoupakov și Nina Ivanovich, la cursurile Revolve, alți doi profesori de excepție”

Cum facem studii acasă și ce oportunități avem pentru studiile de balet online

Studiile de balet realizate online, de acasă, trebuiesc făcute cu aceeași rigoare și seriozitate ca și cele din sala de balet. Cu ajutorul tehnologiei avem la dispoziție maeștri de balet de la Royal Opera House Covent Garden, American Ballet Theatre, La Scala, cât și de la Bolshoi, Vaganova, Opera din Paris, Academia de Dans Princess Grace.

Aceste studii pot fi o alternativă foarte bună, dar și o oportunitate de a învăța metode noi de predare, cum zic corporatiștii, dezvoltarea spiritului și a experienței multinaționale.

Totodată, nu trebuie să ne pierdem speranța, deoarece în câteva luni vom reveni în salile de balet ale Operelor și încet-încet ne vom relua acțiunile cotidiene, sperăm cu multe lecții de umanitate și solidaritate învățate.

Sprijinul moral și fizic, în vreme de pandemie și studii online

Pot spune că sprijinul moral depinde foarte mult de cel fizic în cariera unui dansator, chiar și în afara contextului pandemiei. Este necesar să îți setezi zilnic sau săptămânal unul sau mai multe obiective, astfel trecerea timpului va fi mult mai rapidă, productivă și în același timp mai plăcută.

Această stare de stat acasă nu este un concediu sau o perioada de repaus în care vizionăm toată ziua filme, ne jucăm pe diferite console etc. Pentru balerini și viitorii balerini, astfel de perioade sunt aproape inexistente. Performanța presupune sacrificii imense.

Studiile, după cum spune și Vaganova, sunt ca un tratament pentru balerin, care la început este administrat de către doctor – profesorul de balet – , apoi începe să și-l administreze zilnic, prin maturitatea și disciplina pe care o capătă în anii de formare.

Dacă nu găsim o cale prin care să ne autostimulăm, după ce lucrurile încep să revină la normal riscăm să ieșim total demotivați, depresivi și cu multe kilograme în plus. Tonusul muscular și psihic trebuie păstrat în permanență antrenat și ridicat. După cum am mai spus, avem oportunitatea de a ne dezvolta metoda de studii cu foarte mulți maeștri de balet sau profesori de balet, care au ales alternativa de predare a studiilor online, din teatre sau școli celebre.

Voi termina prin a spune că antrenarea psihică poate fi realizată și prin studiul teoretic al dansului și artei. Există foarte multă informație pe internet asupra acestor subiecte. Putem învăța noi lucruri despre istoria teatrului, istoria artelor, metodologia dansului clasic etc. Trebuie să valorificăm fiecare minut pe care îl avem pentru a ne dezvolta, altfel vom ieși din această perioadă mult inferiori față de cum am intrat.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate