Studiile în timpul pandemiei. Oportunitățile educaționale pentru balerini

by Florin Chiritescu

Am realizat recent un articol în care vorbeam despre adaptarea profesorilor de dans clasic cu privire la pandemia de covid, predatul online, schimbarea radicala a vieții și a interacțiunii profesor-elev.

 

Citește aici “Profesori de dans clasic în vremea pandemiei. Cum ne adaptăm”

 

Acum voi vorbi despre adaptarea balerinilor din punct de vedere psihic și fizic în această perioadă, dar și oportunitățile educaționale pe care le au aceștia pe timpul acestei pandemii.

 

Negarea… apoi brusca trezire la realitate. Studii online

La început cu toții negam, chiar și eu, apariția acestei epidemii, transformată ulterior din cauza evenimentelor ce a evoluat negativ pe plan global, în pandemie. Apoi, putem spune, că ne-am trezit cu toții într-un scenariu macabru, parcă scris de un regizor sadic și totodată malefic și a trebuit să stăm în case.

Putem spune că persoanele care erau dependente de munca de birou nu au fost foarte afectate de acest lucru, în multe corporații existând varianta de work from home; însă balerinii, actorii etc au avut foarte mult de suferit, nu numai financiar cât și fizic. Ca și artist dacă în această perioadă un ai avut economisit nimic, reinventarea este total necesară, iar dacă te consideri prea conservator pentru așa ceva, vei muri de foame.

Citește și “Balerinii de la Teatrul Bolşoi continuă repetițiile acasă, în vremea pandemiei de coronavirus. Video inedit”

În aceste evenimente nefericite, din punct de vedere fizic, balerinii au cel mai mult de suferit. Corpul acestora este obișnuit zilnic cu efort fizic enorm, iar în această perioadă acest efort este foarte limitat. Studiile de acasa sunt o alternativă, dar nu pe termen lung, deoarece apartamentul față de sala de balet, are anumite unelte de distragere/ întrerupere și să un uităm ca energía dintr-o sală de balet este total diferită cu cea de acasă.

Citește și “După Misha Tchoupakov și Nina Ivanovich, la cursurile Revolve, alți doi profesori de excepție”

 

Cum facem studii acasă, și ce oportunități avem pentru studiile de balet online

Studiile de balet realizate online, de acasă, trebuiesc făcute cu aceeași rigurizotate și seriozitate ca cele din sala de balet. Cu ajutorul tehnologiei avem la dispoziție maeștrii de balet de la Royal Opera House Covent Garden, American Ballet Theatre, La Scala, Bolshoi, Mariinsky, dar de asemenea avem și profesori de balet de la Bolshoi, Vaganova, Opera din Paris, Academia de Dans Princess Grace.

Aceste studii pot fi o alternativă foarte bună, dar și o oportunitate de a învăța metode noi de predare, cum zic corporatiștii, dezvoltarea spiritului și experienței multinaționale.

Totodată un trebuie să ne pierdem speranța, deoarece în câteva luni vom reveni în salile de balet ale Operelor și încet încet ne vom relua acțiunile cotidiene înapoi, sperăm cu multe lecții de umanitate și solidaritate învățate.

 

Sprijinul moral și sprijinul fizic, în vreme de pandemie și studii online

Pot spune că sprijinul moral depende foarte mult de cel fizic, în cariera unui dansator chiar și în afara contextului pandemiei. Este necesar să îți setezi zilnic sau săptămânal unul sau mai multe obiective, astfel trecerea timpului va fi mult mai rapidă, productivă și în același timp plăcută.

Această stare de stat acasă, nu este un concediu sau o perioada de repaus în care vizionăm toată ziua filme, ne jucăm pe diferite console etc. Pentru balerini și viitorii balerini, astfel de perioadă sunt aproape inexistente. Performanța presupune sacrificii imense.

Studiile, după cum spune și Vaganova, sunt ca și un tratament pentru balerin, care la început este administrat de către doctor, profesorul de balet, apoi începe să și-l administreze zilnic prin maturitatea și disciplina pe care o capătă în anii de formare.

Dacă nu găsim o cale prin care să ne autostimulăm, riscăm să ieșim după ce lucrurile încep să revină la normal, total demotivați, depresivi și cu multe kilograme în plus. Tonusul muscular și psihic trebuie păstrat în permanență antrenat și ridicat. După cum am spus și mai sus, avem oportunitatea de a ne dezvolta metoda de studii cu foarte mulți maeștrii de balet sau profesori de balet, care au ales alternativa de predare a studiilor online, din foarte multe teatre sau școli celebre.

Voi termina prin a spune că, antrenarea psihică, poate fi realizată și prin studiul teoretic al dansului și artei. Există foarte multă informație pe internet asupra acestor subiecte. Putem învăța lucruri, ca de exemplu istoria teatrului, istoria de bele-arte, metodología dansului clasic etc. Trebuie să valorificăm fiecare minut pe care îl avem pentru a ne putea dezvolta, altfel vom ieși din această perioadă mult mai inferiori față de cum am intrat.

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate