Dansul nu înseamnă doar sănătate pentru trup și suflet, ci și pentru creier. Cercetările în domeniu au dovedit că printre nenumăratele beneficii ale mișcării pe ritmul muzicii se numără și îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Dansul, deci implicit și baletul, te face mai deștept. Explicația este simplă. Mișcarea pe ritmul muzicii pregătește creierul pentru învățare. Pe măsură ce execuți diferite figuri de dans, sângele este pompat mai bine în întreg corpul, implicit și către creier.
Dansul favorizează astfel o activitate mai bună la nivel de cortex cerebral. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce te gândeșți care este pasul următor, se formează noi legături neurale și transmiterea tuturor informațiilor este facilitată.
Citește și: Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!
Dansul reduce riscul de apariție a demenței
Un grup de cercetători din New York au efectuat un studiu asupra unui eșantion de persoane cu vârste de peste 75 de ani. Rezultatul a dovedit că dansul reduce riscul de apariție a demenței. Un procent de peste 76% dintre cetățenii seniori participanți a manifestat mult mai puține semne de demență, îmbunătățindu-și în același timp abilitățile cognitive.
Dansul reduce stresul și ține sub control greutatea corporală
În mod similar cu orice activitate fizică, dansul contribuie și el la reducerea stresului și a depresiei. Acest lucru este realizat prin creșterea concentrației de endorfine și serotonină la nivelul creierului. Alte beneficii ale dansului sunt îmbunătățirea tonusului muscular și a rezistenței, ținerea sub control a greutății corporale și creșterea stimei de sine.