“Teachers for SwanZ” – un parteneriat european în sprijinul educației pentru dans și coregrafie

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Începând din decembrie 2020, Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București derulează un proiect inovator și extrem de necesar pentru învățământul vocațional de dans și coregrafie – Teachers for SwanZ – un proiect de parteneriat strategic cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

În calitate de inițiator și coordonator, Liceul Floria Capsali are ca parteneri în acest proiect Școala Națională de Arte Profesor Vesselin Stoyanovdin Ruse (Bulgaria), compania Attitude Studios – Ballet with Laura din Viena (Austria) și Uniunea Elenă din România.

Citește și 

3,2,1 START! Ballet Magazine a deschis platforma înscrierilor pentru concursul de fotografie “Ballerinas in Red 2021”

“Balerin în România”! Cum se vede România, ca destinație profesională pentru balerinii străini?

Proiectul, care se derulează timp de doi ani, vine in sprijinul dezvoltării competențelor profesionale, de comunicare, digitale și interculturale ale personalului din școlile implicate. Beneficiarii direcți vor fi atât profesori, traineri, instructori, cât și elevi aparținând „generației Z”, cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, pasionați de dans și care au o „a doua viață”, cea din spațiul virtual. Generația Z a inspirat și titlul proiectului, în care acesta se îmbină cu cel mai frumos simbol al coregrafiei – lebedele.

“Teachers for SwanZ” va fi un exemplu de bună practică pentru alte școli de dans din România și din regiune

Organizatorii își propun ca prin participarea la acest proiect profesorii și instructorii să predea mai motivați, mai deschiși să experimenteze inovația în dans si coregrafie, să își îmbunătățească activitatea prin cooperare internațională.

Rezultatele concrete ale proiectului, pentru care profesorii din țările menționate lucrează împreună, vor fi: un manual practic pentru profesorii și trainerii de dans, un mini-ghid pentru profesorii care predau alte discipline în școlile de dans și coregrafie și platforma de dans Laboratorul virtual de învățare. Toate acestea vor fi prezentate publicului în cadrul unui eveniment final de diseminare și promovare, care va avea loc la București în toamna anului 2022.

În legătură cu rezultatele preconizate, managerul proiectului, pianist și profesor corepetitor Diana Zăvălaș, precizează că manualul practic Teachers for SwanZ, adresat profesorilor și instructorilor de dans și coregrafie, își propune să îmbogățească metodologiile de dans și orientările practice existente, pornind de la pregătirea și experiența tuturor partenerilor.

În luna februarie a fost aplicată o metodologie pentru selecția profesorilor și a instructorilor participanți, iar în luna martie au avut deja loc primele reuniuni de lucru ale grupului, care au contribuit la conturarea unui cuprins detaliat al lucrării. Mini-ghidul, prin experiența și ideile profesorilor de alte materii, va încuraja învățarea interdisciplinară și va facilita legăturile dintre dans și educația generală, în beneficiul viitorilor balerini și dansatori.

Platforma de dans Laboratorul virtual de învățare va prezenta înregistrări ale activităților practice pe care profesorii le vor desfășura cu copiii, inclusiv ore de dans transmise online între parteneri, sesiuni de training, aspecte de la reuniuni și schimburile de experiență pe care le vor realiza cei implicați în proiect, mesaje ale ambasadorilor, apariții în mass media.

 

În cadrul proiectului “Teachers for SwanZ” , în data de 18 martie,  Liceul Floria Capsali a prezentat prima lecție adaptată situației de pandemie

Elaborat înainte de declanșarea pandemiei de Coronavirus, proiectul s-a pliat pe rigorile sanitare actuale și și-a adaptat activitățile, așa încât toate reuniunile grupurilor de lucru au avut loc până acum în mediul virtual. Deosebit de interesante și utile sunt lecțiile online de dans prezentate de fiecare partener celorlalte școli, atât profesorilor, cât și elevilor. În 18 martie Liceul Floria Capsali a prezentat colegilor prima lecție de acest gen, susținută de profesorii Mădălina Mechenici (balet și dans de caracter), Simona Paraschivu (dans contemporan) și Claudiu Staicu (dans tradițional românesc).

A doua lecție online, subliniază doamna Zăvălaș, a fost transmisă de la Viena de Laura Cristinoiu, reprezentanta unei școli private de dans – Attitude Studios. Pe 22 aprilie școala parteneră din Ruse, Bulgaria, susține o altă lecție online, iar Uniunea Elenă din România își propune să marcheze Ziua Europei, 9 Mai, printr-o lecție online de dans tradițional grecesc.

Având în vedere faptul că manualele și platforma vor reprezenta instrumente educaționale deschise, urmând să fie publicate pe platforma proiectelor europene Erasmus+, Liceul Floria Capsali speră să ofere un exemplu de bună practică altor școli de dans din România și în general școlilor vocaționale din regiunea noastră.

Proiectul Teachers for SwanZ este susținut în prezent de patru „ambasadori”, celebrități care au acceptat să dea o mână de ajutor profesorilor și elevilor implicați. Este vorba despre: Alkis Raftis, președintele Consiliului Internațional al Dansului – UNESCO, Gigi Căciuleanu, coregraf de origine română și unul dintre cei mai mari maeștri ai dansului contemporan mondial, Liudmila Konovalova, prima ballerina a Baletului de Stat din Viena, și Vessela Vassileva, prima ballerina și director artistic al Operei de Stat din Ruse.

Citește și 

Echipa “Teachers for SwanZ” și Maestrul Gigi Căciuleanu, mesaj de Ziua internațională a dansului

Alkis Raftis, President of the International Dance Council, the official message for Dance Day 2021

 

Teachers for SwanZ a participat la prima teleconferință despre “Educația pentru dans în România”, organizată de Consiliul Internațional al Dansului

La invitația Consiliului International al Dansului și a Uniunii Elene din România, Liceul Floria Capsali a participat, în ziua de 12 aprilie 2021, la prima teleconferință despre “Educația pentru dans în România”. Au participat profesori din mediul academic și din licee de coregrafie, reprezentanți ai unor centre și școli private de dans, membri ai ansamblurilor de dans tradițional create de Uniunea Elenă din România în București și în alte centre, invitați din țară și din sitemul CID.

Programul a fost deschis de președintele CID, prof. Alkis Raftis, un vechi prieten al României și al Uniunii Elene, după care au avut loc dezbateri despre situația și perspectivele învățământului de dans si coregrafie din România. Profesoarele Diana Zăvălaș și Mădălina Mechenici au vorbit despre activitatea și performanțele Liceului de Coregrafie Floria Capsali și despre proiectul Teachers for SwanZ.

Întreaga manifestare a fost dedicată Zilei internaționale a dansului, 29 aprilie, prilej cu care atât organizatorii, cât și reprezentantele Liceului de Coregrafie Floria Capsali, au urat mult succes și inspirație tuturor colegilor din București și din țară.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate