Teatrul de Balet Sibiu, un nume de referință pe scena internațională

by Ballet Magazine
Teatrul-de-balet-sibiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Teatrul de Balet Sibiu a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. La începuturile sale, acesta era format din doar zece dansatori, în prezent numărând 40 de balerini proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Japonia, Rusia, Republica Dominicană și Cuba.

Teatrul de Balet din Sibiu este prima instituție de acest gen din România cu o componență internațională, model adoptat ulterior și de alte companii de balet din țară.

Nume mari la Teatrul de Balet Sibiu

Compania de balet sibiană se bucură de o mare vizibilitate și recunoaștere internațională, aflându-se printre primele opțiuni ale dansatorilor experimentați sau în curs de afirmare. Fie că sunt proaspăt absolvenți ai unor școli de balet de prestigiu din lume sau au dansat deja pe scene mari în spectacole renumite, dansatorii corpului de balet sibian se bucură de o experienţă profesională extrem de valoroasă pe durata șederii lor la Sibiu.

An de an se alătură acestui colectiv extrem de creativ și de motivat nume de răsunet de pe scena coregrafică românească și internațională, pentru a pune în scenă creații de o mare valoare artistică. Îi amintim aici pe Misha Tchoupakov, Alexander Mishutin, Mihai Babușka, Andrei Litvinov, Martin Chaix, Valentin Barteș, Ioan Tugearu, Alexandru Fotescu, Monica Fotescu-Uță, Davis Robertson, Florin Brândușă, Mihai Mândruțiu, Oleg Danovski Jr., Sergiu Anghel, Vasile Petruțiu, Sandra Mavhima.

„Sibiul a fost întotdeauna un deschizător de drumuri. În anul 2008, când Teatrul de Balet din Sibiu a început să funcționeze, cu doar zece balerini, majoritatea străini, au existat câțiva oameni care au crezut în succesul nostru și mai ales în continuitatea acestui proiect atât de îndrăzneț la acea vreme. Astăzi, nu mai puțin de 40 de dansatori din toate colțurile lumii interpretează pe scena Teatrului de Balet din Sibiu, iar modelul nostru a fost adoptat de aproape toate teatrele de balet din țară. Ceea ce contează cel mai mult, însă, este aprecierea și încrederea audienței noastre, aflată în continuă creștere, aceasta fiind una dintre cele mai mari satisfacții”, spune Ovidiu Dragoman, managerul Teatrului de Balet Sibiu.

Un repertoriu de excepție

Ceea ce singularizează Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de gen din România, în afara componenței internaționale, este și repertoriul său orientat atât spre baletul clasic cât și spre producțiile de dans contemporan și de balet neoclasic.

Pentru fidelizarea publicului său, dar și în vederea extinderii audienței, Teatrul de Balet din Sibiu își îmbogățește repertoriul de spectacole cu cinci premiere noi în fiecare an.

În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La Fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raymonda, Şeherezada, Paquita, Chopiniana, Bayadera, Arlechinada.

Dintre coregrafiile neoclasice și contemporane trebuie menționate: Nota, vă rog!, Impetus, Missa Prophana, Anotimpurile, Mandarinul miraculos, City Beat, Trilogia Ionesco (Teatrul de Balet din Sibiu este singura companie de dans din România al cărei repertoriu include un spectacol inspirat de opera lui Eugen Ionesco); Nikita (spectacol inspirat de poezia lui Nichita Stănescu), Class Concert, Simțuri (spectacol în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu), Einstein, Tristan și Isolda, Freedom, Straussiana, Când întunericul devine lumină, Bolero, Soft Power (pus în scenă în cadrul conferinței internaționale la nivel înalt a Convenției de la Istanbul, în parteneriat cu compania norvegiană de dans Panta Rei, proiect finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European – Granturile SEE) și multe altele.

De asemenea, de un mare succes la public se bucură reprezentațiile de teatru-dans Sunt o babă comunistă (inspirat de romanul cu același nume, scris de Dan Lungu și tradus în zece limbi străine) și Peer Gynt, spectacole aflate la confluența dansului neoclasic și a artei teatrale.

A XII-a ediție a Concursului Internațional de Dans Clasic și Contemporan – Sibiu Dance Competition

O altă realizare cu care Teatrul de Balet din Sibiu se poate mândri de mai bine de 10 ani este încurajarea noilor generații de dansatori. În acest sens, compania organizează la Sibiu, începând din anul 2008, Competiția internațională de dans clasic și contemporan, un eveniment care găzduiește anual peste 200 de concurenți din întreaga lume, bucurându-se totodată și de prezența unor personalități ale dansului internațional, atât în juriu cât și pe scenă.

Merită menționată, cu această ocazie, prezența lui Julian Mackay pe scena sălii „Thalia” din Sibiu, cu ocazia galei ediției din acest an a competiției de dans de la Sibiu. Așadar, pe data de 27 octombrie, noua revelație a baletului mondial, prim-solist al Teatrului Mihailovsky din Sankt Petersburg, Rusia, va susține două solo-uri, unul de dans clasic și unul de dans contemporan.

Teatrul de Balet Sibiu susţine anual proiecte de anvergură şi a efectuat până în prezent numeroase turnee în ţară şi în străinătate.

Instituţie dinamică şi cu un potenţial artistic remarcabil, având un ritm al premierelor neegalat în România, compania promite să crească de la an la an, adaptându-și mereu oferta culturală la cerințele publicului.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate