Tehnica în balet. De ce este atât de importantă?

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Tehnica în balet este mai mult decât execuția fizică a mișcării. Este procesul total de exprimare și evoluție către performanță. 

Când începeți să învățați baletul, în funcție de profesorul cu care studiați, s-ar putea să pară că se insistă mai mult pe partea tehnică și mai puțin în ceea ce privește dansul, muzica și lucrurile “distractive”. Dar există motive întemeiate pentru asta. Așadar, să analizăm de ce este atât de importantă o tehnică bună de balet.

Fiecare elev care studiază baletul de performanță, are părți care pot fi dezvoltate. Capacitatea de a învăța și exersa până când aceste părți sunt îmbunătățite este esențială pentru a deveni nu doar mai bun în clasa ta, ci mai bun decât ieri, luna trecută, anul trecut.

Corpul unui elev nu se poate dezvolta corect dacă mișcarea fizică efectuată în sala de balet se realizează necorespunzător.

Un elev care studiază baletul de performanță, trebuie să obțină în timp corpul unui balerin; un fizic în care mușchii utilizați pentru a efectua mișcări tehnice corecte, sunt activați și întăriți.

 

Citește și: Tehnica de balet și metodele sale

Până să ajungă balerin profesionist, elevul studiază de mic, zi de zi, mulți ani. Cel mai important bagaj ca balerin profesionist este tehnica. Timpul pe care îl alocați pregătirii tehnice în școală, vă va pregăti în cele din urmă pentru succesul ca viitor balerin în diferite instituții.

Dacă ne gândim la balerinii profesioniști, aceștia sunt unii dintre cei mai de elită “atleți” pe care îi vom putea găsi. Puterea, echilibrul, controlul și flexibilitatea lor, sunt fără egal. Această forță și flexibilitate provin din antrenamentul și studiul atent la tehnica lor, chiar din școală. Tehnica în balet asigură construirea tipului corect de forță, control și echilibru, astfel încât să puteți executa mișcări dificile cu ușurință.

 

Tehnica în balet este fundamentul artei tale.

 

tehnica în balet

La nivel practic, prin studiile din baletul clasic, tehnică oferă elevilor posibilitatea de a-și construi forța și rezistența. Aceste calități vor preveni în cele din urmă incidentele și le va prelungi cariera. Nu numai că îi ajută cu mișcările care alcătuiesc un exercițiu, o variație sau o coregrafie, ci le va asigura plasarea corectă a corpului pentru a executa diferite elemente dificile, fără a suferi incidente. Aceasta este cunoscută sub denumirea de aliniere / plasament și este o parte cheie a baletului clasic.

 

Tehnica în balet: Fără fundamentul tehnicii, este imposibil ca balerinii să se transforme în artiști.

Din păcate, din ce în ce mai des, elevii încep să lucreze la variații dificile înainte de a învăța și a stăpâni tehnica necesară. Acest lucru este ca și cum ai încerca să înveți un bebeluș să meargă înainte ca el să poată să se târască.  Și în balet, acest lucru duce la neglijență în mișcări, accidente, sau chiar ambele. Este foarte important să nu sărim etapele de învățare. Să te bazezi pe un video pentru a învăța o variație în absența unui profesor, este o idee proastă, deși foarte prezentă în ultima vreme.

Intreaba-te „Devin mai bun ca balerin sau devin mai bun la această variație?” Dacă devii mai bun ca balerin, continuă. Dacă nu, luați în considerare o schimbare de direcție.

Nu vă ignorați picioarele. Acordați atenție la aterizarea necorespunzătoare dintr-o săritură, poate cauza entorse, tendinite. Lucrați în plus pentru dezvoltarea musculară – leziunile la spate apar din cauza mușchilor abdominali slabi sau a lipsei de control asupra mișcării și forță.

Nu tensionați musculatura umerilor, învățați, întrebați cum și unde se plasează brațele corect.

 

Stăpânirea tehnicii de balet necesită mult timp, mult studiu și o cantitate enormă de răbdare. Baletul nu e ușor…de aceea nu toți copiii care studiază baletul de performanță ajung să devină balerini de meserie. Dacă procesul de învățare este făcut corect și se respectă etapele, nu vor eșua.

Balerinii care își dedică cea mai mare parte a timpului de antrenament pentru partea tehnică, tind să fie dansatori profesioniști foarte versatili și utili. Dacă ai tehnica impregnată în corp, atunci poți să lucrezi la partea artistică. La interpretare, la personaje, la poveste, la emoții…dar fără tehnică, fără dtudiu, toate acestea sunt incomplete.

Există multe alte aspecte ale tehnicii care nu se concentrează doar pe execuția fizică a mișcărilor. Elevii trebuie să aibă încredere în ei înșiși și în abilitățile lor. Un profesor poate ajuta elevii să-și dezvolte încrederea de care au nevoie pentru a prospera în cariera lor pe viitor. De asemenea, oferindu-le elevilor șansa de a se exprima la clasă, îi va ajuta să crească și tehnic.

Portretizarea unei reprezentări a tehnicii corecte este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care un profesor le poate transmite unei clase de elevi care studiază baletul.

Provocarea de a preda balet clasic poate fi îndeplinită dacă tu, profesorul, realizezi valoarea educării elevilor cu tehnica corectă.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate