Daiana Jelescu, este o tânără minunată. Ceea ce o face însă diferită de alte tinere de vârsta ei, este faptul ca este o profesionistă desăvârșită! Balerină din pasiune, pedagog și coregraf din convingere. A descoperit dansul la vârsta de 7 ani, iar primii pași în lumea baletului i-a făcut sub calda îndrumare a doamnei coregraf Lia Kemendi, în Tg. Mureș. La vârsta de 10 ani, a început studiile la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, unde a învățat bazele dansului clasic la nivel de performanță. După absolvirea liceului, a fost admisă la Academia de Muzică “Gh. Dima”, secția coregrafie, unde a avut posibilitatea să aprofundeze nu doar tainele baletului, ci și regia, actoria și scenografia.
De asemenea, în paralel cu studiile universitare, a început colaborarea cu Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, a dansat în compania coregrafului Mario Grosu, dar și în afara țării, în Italia, alături de balerinii Operelor din Roma. Tot în facultate, a început să predea dans clasic și contemporan, în cadrul unor grădinițe și școli de stat, și cluburi de dans private. Un pas important în cariera sa, pas care i-a creionat întreaga carieră, a fost integrarea persoanelor cu dizabilități în mediul artistic.
“Terapie prin Balet” a adus la un loc primii balerini cu dizabilități din lume care au dansat pe o scenă de Operă
Proiectul de terapie prin balet a luat naștere în anul 2016, a fost o premieră în sfera dansului, și a marcat un real succes pentru toți cei implicați. Acest proiect, devenit mai târziu ONG, își propune să realizeze procesul de incluziune socială la nivel artistic, dând astfel șansa persoanelor cu dizabilități să se trateze constant și eficient prin dans.
Soliștii trupei “Terapie prin Balet”, au devenit primii balerini cu dizabilități din lume care au dansat pe o scenă de Operă. Dansatorii au rupt barierele prejudecăților și au servit ca exemplu de motivație pentru mulți artiști. Prima instituție care a încurajat dezvoltarea acestui proiect și a contribuit la fondarea lui, a fost Academia de Muzică “Gh. Dima”, care merită toată recunoștința și admirația tuturor beneficiarilor acestui proiect.
Academia de Muzică “Gh. Dima”, prima instituție care a încurajat dezvoltarea proiectului “Terapie prin Balet”, și a contribuit la fondarea lui
Ca dansator, Daiana a pornit în lumea dansului, având la bază o tehnică de dans clasic bine consolidată, însă anii de Facultate, au însemnat o continuă căutare artistică, în încercarea de a se regăsi profesional într-un anumit stil de dans.
“Baletul îmi satisfăcea doar parțial nevoile artistice. Simțeam nevoia de mai multă exprimare și mai multă energie. În România, începuse dansul contemporan să ia amploare și parcă aceste două stiluri, erau singurele opțiuni. Până când am început să particip la competiții internaționale, organizate de Federații ce-și propuneau dezvoltarea comunităților de dansatori din lumea întreagă. Stilurile de dans erau foarte variate : lyrical, acro-dance, open dance, etc. După ce am început să cunosc și să dansez aceste stiluri, m-am simțit împlinită profesional. Am satisfacția de a dansa ceea ce îmi place, fără să mă simt condiționată. Însă orice dansator are nevoie de acea rigiditate și disciplină care se dezvoltă prin balet. Are nevoie să-și însușească bine tehnica dansului clasic, pentru a putea mai târziu să se simtă liber pe scenă.” spune Daiana, într-o discuție liberă.
La absolvirea facultății, ea a început studiile de masterat la secția regie-coregrafică din cadrul ANMGD, iar în paralel a înființat o școală de dans privată, în care predă stiluri de dans foarte variate și cu o secție de terapie prin balet, pentru persoane cu dizabilități fizice și psihice.
“Royal Dance Academy a luat naștere în toamna anului 2018, fiind o etapă firească a evoluției mele profesionale. Din ianuarie 2019, am început o colaborare de succes, cu Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, instituție pe care o reprezentăm cu mândrie și considerație, ori de câte ori avem ocazia. Drept dovadă a respectului pe care îl purtăm față de această instituție, am atașat inițialele ei în denumirea școlii noastre, astfel încât acum ne numim “Royal Dance Academy CCS”.
Daiana Jelescu și dansatorii Royal Dance Academy CCS au colaborat cu Opera Maghiară de Stat în spectacolul “Connected” organizat de Melinda Jakab
Royal Dance Academy CCS a luat cu asalt lumea artistică și s-a bucurat de succes din prima clipă. Astfel încât la mai puțin de un an de la înființare, trupele Royal se bucurau de succes și în afara granițelor, dansând la Verona (Italia), Chișinău (Republica Moldova). Rezultate uimitoare au adus tinerii Royal și la competiții de dans naționale și internaționale, obținând de fiecare dată loc pe podium, participând la numeroase spectacole pe scene importante și la proiecte televizate.
Dansatorii Royal Dance Academy CCS au colaborat cu Opera Maghiară de Stat în spectacolul “Connected” organizat de Melinda Jakab, cu Opera Națională Română în spectacolul “Flautul Fermecat”, regizat de doamna Ina Hudea și de asemenea, au colaborat în nenumărate rânduri cu Academia de Muzică “Gh. Dima” pentru diferite producții.
Cea mai mare bucurie a mea ca dansator și în egală ca și coregraf, este aceea de a dansa alături de trupa mea. Noi avem o conexiune foarte frumoasă și o relație foarte sănătoasă, bazată pe respect reciproc și dragostea față de dans, însă relația dintre noi se consolidează cu fiecare apariție scenică, în acele clipe în care simțim că succesul acelui moment depinde de fiecare dintre noi.
În primul an de facultate, Daiana Jelescu a organizat primul spectacol caritabil, cu scopul strângerii de fonduri pentru un balerin bolnav de scleroză
Daiana s-a implicat de mică în proiecte comunitare. În primul an de facultate, a organizat primul spectacol caritabil, cu scopul strângerii de fonduri, pentru un balerin bolnav de scleroză. În următorul an a organizat un spectacol pentru sprijinul victimelor incendiului “Colectiv”. Mai târziu, odată cu formarea trupei, le-a insuflat și dansatorilor ei responsabilitatea față de cei din jur. Astfel încât Royal Dance Academy CCS se implică activ, în limita posibilităților, în realizarea problemelor comunității. În iarna anului trecut au oferit o mână de ajutor echipei Beard Brothers, prin spectacolul “1.12 Dance For Life”.
Banii strânși în urma spectacolului au contribuit la achiziționarea unei ambulanțe de tip C, pentru SMURD. Mai mult de-atât, aproape lunar, o parte din sumele încasate în cadrul școlii servesc ca donații pentru diferite cauze sociale. De asemenea, în cadrul Royal Dance Academy CCS, beneficiază de gratuitate copiii din centrele de plasament sau cazurile sociale. Se organizează și campanii mici, în cadrul școlii, în care fiecare copil aduce o jucărie sau haină la care este dispus să renunțe, pentru a face un alt copil fericit. De Crăciun, s-au strâns cutii întregi de hăinițe și jucării, oferite de către copiii Royal pentru copiii nevoiași din satele județului Cluj.
Avem planuri mari pentru viitor ! De curând am început o colaborare frumoasă cu Transilvania Classic – agenție de impresariat, coordonată de Bogdan Neculcea-Sâmpetrean și sperăm la cât mai multe evenimente de succes, împreună.
Daiana Jelescu – Aprilie 2020