Vocea artiștilor s-a făcut auzită! Ministrul Culturii vine cu propuneri de relaxare a restricțiilor

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Vocea artiștilor s-a făcut auzită!

Decizia de restricționare a accesului publicului în sălile de spectacole, teatru sau cinematografe, ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri Sars-Cov2, a fost luată în data de 7 Octombrie. Decizia a generat un puternic val de nemulțumire în rândul personalului din instituții, al artiștilor, dar și al spectatorilor.

Numeroase au fost vocile și manifestările publice ce au contestat această măsură! Iar unul dintre cele mai relevante demersuri publice, a fost petiția realizată de Ballet Magazine România. O petiție în numele tuturor persoanelor antrenate sau implicate în domeniul baletului.

În petiția “Lăsați cultura să revină acolo unde-i este locul! Printre oameni!”  Ballet Magazine atrăgea atenția asupra lipsei fundamentelor pentru decizia de restricționare a accesului în sălile de spectacole, în condițiile în care statisticile în acest sens fie lipseau fie erau absolut neconcludente.

Citește și

Închideți cinematografele și instituțiile de spectacol! Dar pe ce vă bazați?

Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!

 

Vocea artiștilor – Ministerul Culturii recunoaște că în sectorul cultural nu au fost focare de infecție

Într-un mesaj realizat pe pagina de Facebook, Ministrul Bogdan Gheorgiu transmite publicului și lucrătorilor din domeniu că Ministerul va veni cu o serie de măsuri care să relaxeze restricțiile. Va încerca să permită derularea activităților de profil, chiar dacă în condiții stricte, care să ofere un maxim de siguranță.

Ministerul Culturii vine cu o serie de propuneri pentru a putea relaxa astfel de decizii. Mai ales că regulile sanitare au fost respectate. Nu a existat vreun focar de infecție în ultimele 14 zile, în sectorul cultural.

Ne dorim intensificarea controalelor, închiderea acestor spații să se facă doar dacă se găsesc nereguli. Eventual reducerea capacității la 30% și nu o închidere generalizată.

Actorii și personalul tehnic vor continua să vină la serviciu – acum interzicându-se doar spectacolele cu publicul în spații închise – și vor primi salariile întregi.

Încă din iunie am reglementat, prin ordin comun cu ministrul Sănătății, reluarea repetițiilor, care intră în altă zonă de reglementare – ca și filmările.”

 

Sectorul cultural a fost o victimă colaterală. În instituțiile de cultură nu a fost înregistrat niciun focar în ultimele 14 zile

Vocea artiștilor

 

Bogdan Gheorghiu a declarat la RFI că sectorul cultural a fost o victimă colaterală. În instituțiile de cultură nu a fost înregistrat niciun focar în ultimele 14 zile.

 

 

 

Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că nu sectorul cultural a contribuit la înrăutățirea acestor cifre, din punct de vedere epidemiologic, pentru că publicul nostru este unul extrem de respectuos cu aceste norme, este un public educat și responsabil … Așadar, sectorul cultural a fost, din punctul meu de vedere, o victimă colaterală, instituțiile de spectacol neînregistrând nici un focar în ultimele 14 zile

Întrebat de ce s-a luat această măsură, având în vedere că nu există focare de COVID-19, ministrul Culturii a explicat că instituțiile de cultură erau incluse între locațiile în care se derulează activități unde mai mulți oameni împart același spațiu, un timp mai îndelungat.

Noi am făcut deja demersuri către prefecturi, pentru a prioritiza redeschiderea activităților culturale, tocmai din motivele pe care vi le-am expus mai devreme

a mai declarat Ministrul Culturii pentru postul de radio menționat mai sus.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate