“13 under 13, 2021”, Adriana Gyuge: “Nimic nu este dificil, mai ales dacă faci ceva ce îți place”

by Angie Voicu
Share the NEWS & spread the JOY!

“13 under 13, 2021” sau altfel spus “Cei 13 copii, balerini în devenire cu vârsta de sub 13 ani, care prezintă un mare potențial de a deveni reprezentanți de succes ale baletului românesc ” este un proiect ce a început în luna februarie a acestui an și care este realizat de Ballet Magazine Romania în colaborarea cu școlile de balet nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”.

Prin proiectul “13 under 13, 2021” Ballet Magazine Romania propune publicului, promovează și susține acei 13 copii cu vârsta de sub 13 ani, balerine sau balerini în devenire, care prin munca și realizările de până acum – și conform aprecierii profesorilor cu care lucrează – prezintă potențialul de a deveni viitoare “stele ale baletului românesc”!

Citește și

“13 under 13, 2021”! Un proiect Ballet Magazine în parteneriat cu școlile nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”

Cine sunt cei care fac posibile performanțele și succesul micilor balerini? Ballet Magazine dă startul proiectului “Școala ta de balet”!

Iată așadar mai jos lista celor mai promițători 13 copii din baletul românesc actual, viitori posibili mari balerini, cu vârsta de sub 13 ani așa cum sunt ei văzuți de profesorii cu care lucrează și de echipa proiectului “13Under13, 2021″ by Ballet Magazine Romania: Adriana Gyuge (Școala de balet și dans Denisse, Timișoara), Sofia Barzac (La Sylphide Academic Ballet School, București), Ema Stoian (Dance Planet Academy), Sofia Botnar (Școala de balet Soleil), Danciu Alia (Școala Populară de Arte, Arad), Antonia  Dinu Ciobanu (Balet  Academic  Svetlana), Copca Sofia Alexandra (Ballet Fusion Sibiu), (Alexe-Ressler Isadora), Studioul Coregrafic Reverance, Ana-Maria Ciumacenco (Colegiul Național de Coregrafie Republica Moldova), Sofia Cuzmin (“It’s What I Love” Constanța),Sara Andreea Cernega (Total Dance Center, Constanța), Manzu Giulia (Honey Dance Studio), Natalia Gabriela Ivan (Liceul de Coregrafie Floria Capsali București).

“13 under 13, 2021”: Adriana Gyuge, Școala de balet și dans Denisse, Timișoara

“Adriana Gyuge este elevă la școala de balet Denisse de aproape 6 ani. Este o elevă conștiincioasă, muncitoare până la epuizare pentru pasiunea ei, talentată și atentă la detalii.  Are aptitudini foarte bine dezvoltate pentru a urma această carieră frumoasă. A obținut multe burse și premii frumoase pe podium. Are o eleganță desăvârșită a brațelor, eleganță ce nu o întâlnești foarte des.

Are linii foarte frumoase ale corpului. După părerea mea, are toate caracteristicile pentru care aș putea spune că Adriana este o posibilă viitoare stea a baletului românesc.” Denisa Fodor, Coregraf Școala de balet Denisse

În ceea ce privește premiile și distincțiile obținute ca recunoaștere a muncii și talentului său, putem aminti pe cel mai recent dintre acestea, respectiv bursa gratuită de o săptămână de studii în cadrul Dutch National Ballet Academy, în sezonul 2021-2022, câștigată în urma participării la competiția “International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modugno” din Italia. Dar și calificarea în finala DWC Dance World Cup 2021, ce va avea loc in Burgos,Spania (2-10 Iulie 2021) sau bursa Ateneo della Danzaspring (29 Aprilie -2 Mai 2021).

Acestora li se adaugă bursa pentru semifinalele Youth America Grand Prix (YAGP) București, Scholarship – Ateneo della Danza spring / summerstage 2021, sau Scholarship Certificate ,Conservatorio Internacional de Ballet e Danca Annarella Sanchez, Leiria Portugal

“13Under13, 2021” by Ballet Magazine Romania

Adriana Gyuge: “Mă inspiră cel mai mult profesoara mea”

La ce vârstă te-ai apucat de balet?

La vârsta de 6 ani jumate am intrat prima dată într-o sală de dans, primele lecții de balet au fost o încântare!

Cum ai trecut peste perioada pandemiei? Care au fost cele mai grele aspecte cu care te-ai confruntat?

Greu! Abia am așteptat întâlnirile de la sala de balet! Îmi era dor sa îmi petrec timpul dansând în sală,nu înghestuită în camera-online. Din păcate aceasta boală a reușit sa mă împiedice sa particip la semifinala YAGP România,unde îmi doream de foarte mult timp sa ajung.

Care este cel mai mare vis al tău?

Sa dansez pe scenă, sa se bucure publicul de emoția pe care o simt eu și pe care vreau sa o transmit mai departe.

Care sunt dansatorii tăi preferați?

Nu am în special un dansator/dansatoare preferat dar urmaresc cu sufletul la gura toate filmulețele,difuzările Bolshoi Theatre.

Cine te inspiră cel mai mult?

Profesoara și coregrafa mea, Denisa Andreea Fodor. Prin seriozitatea și dedicarea ei mă inspiră neîncetat.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai până acum?

Cluj 2017,primul pas pe scena unui  concurs, cu un solo pe care nu-l voi uita niciodată. Emoția primului solo dansat pe scenă direct în concurs încununat cu locul 2 pe podium.

Ce planuri de viitor ai?

Să muncesc cât se poate de mult, sa acumulez cât mai multe cunoștințe în arta baletului și să ajung o stea.

Care au fost cele mai dificile aspecte cu care te-ai confruntat până acum ca dansatoare?

Nimic nu este dificil, mai ales dacă faci  ceva ce îți place și oricât de greu ar fi te va încarcă mereu cu energie.

Cine te-a susținut cel mai mult să ajungi să studiezi baletul? Cine ți-a descoperit talentul?

Părinții mei mă susțin foarte mult. Talentul este susținut zi de zi de profesoara mea de balet  căruia vreau sa-i mulțumesc încă o data pe aceasta cale.

“Pot citi o carte stând în sfoară ori șpagat!”

Te-ai gândit pana acum la ce facultate ai vrea sa studiezi (din țară sau din strainatate)?

Aș vrea să continui cu ce îmi place cel mai mult, dansul! Cu siguranță pașii îmi vor fi ghidați în continuare de rezultatele pe care le voi obține iar munca pe care o depun mă va ajuta și îmi va deschide porțiile către o facultate de prestigiu de la noi din țară în primul rând.

Ce sfaturi ai pentru fetele mai tinere decât tine care vor sa ajunga la performanța la care ai ajuns tu?

Încearcă, nu știi niciodată ce poți descoperi, cât de talentata ești ori cat de mult îți place! Încearcă sa îți depășești limitele tot timpul.

Cum arata o zi normala in viata unei eleve balerine de sub 13 ani?

Școala îmi ocupă prima parte din zi. Temele mă focusez să le termin în maxim o ora după școală în așa fel încât timpul rămas sa-l dedic pasiunii mele, dansul! Chiar dacă petrec multe ore în sală de dans, am descoperit că și celelalte activități se pot face…dansând. De exemplu, pot citi o carte stând în sfoară ori șpagat, pot alerga cu cățelul meu iubit Jack în pași de dans pot face „propriul meu spectacol” din orice minut liber-dansând.

Ce parere ai despre initiativa revistei Ballet Magazine Romania  cu privire la proiectul „13under13”?

Vă mulțumesc! Fiind vorba de prima apariție intr-o revista de specialitate, nu face decât sa ma încurajeze și sa ma facă să îmi doresc mai multe realizări pe care sa le pot impartși cu voi pe viitor.

“Suntem mândri de fiecare dată moment legat de viitoarea ei carieră  de balerină”

În proiectul “13 under 13, 2021” , Ballet Magazine și-a dorit să îi implice și pe părinții balerinelor, cei care le susțin necondiționat și care stau cu sufletul la gură de fiecare dată când le văd pe scenă.

Când v-ați hotărât sa o ajutați pe fetita dvs. să urmeze această artă? Ati facut-o la sfatul cuiva?

Făcând parte dintr-o familie modestă, fără istoric al unui talent artistic, inițial am privit-o ca pe o simplă încercare de încurajare de a face ce îi place -să danseze!. Munca , dăruirea, pasiunea și rezultatele obținute cât și îndrumarea profesoarei coregraf Denisa Andreea Fodor ne încurajează sa o susținem total în continua aceasta frumoasa artă.

Care a fost momentul in care ati fost cei mai mandri de fetita dvs.?

Suntem mândri de fiecare moment legat de viitoarea ei cariera de balerină, fie de la simplele emoții când iese din sala de dans și ne povestește cu entuziasm ieșit din comun ce bine a fost si ce bine simte ca se descurcă, fie de la emoțiile intense din backstage-ul concursurilor la care participă până la mândria și bucuria enormă pe care o împarte cu noi în momentul când se află pe podium!

Cum o încurajați atunci când nu se simte în cea mai bună formă?

„Adriana, important este să ai un vis, tu îți trăiești visul draga mea! Munca aduce răsplată, în cazul tău duce la împlinirea visului!”

Faptul că este singura din familie cu aceste  abilități artistice, nu ne face decât sa-i insuflam toată încrederea și toată susținere noastră în a continua pe acest drum.

Ce parere aveti despre initiativa revistei Ballet Magazine Romania  cu privire la proiectul „13under13”?

O inițiativă foarte bună! Felicitări, prin implicarea  dvs. aduceți speranță și putere în sufletul acestor copii talentați!

Profesoara Denisa Andreea Fodor: “Balerina în devenire trebuie să învețe să își împartă timpul foarte bine”

Care este lucrul care vă face cea mai mândră în calitate de profesoară?

În calitate de profesoară sunt mândră de rezultatele copiilor, de evoluția lor dea lungul timpului și de prestația lor pe scenă.

Ce sfat aveți să le dați viitoarelor balerine?

Le sfătuiesc să nu se oprească atunci când ating un anumit nivel de performantă ci să tindă spre mai mult. Să își urmeze visele, să se implice cât mai mult și să vadă fiecare antrenament sau studiu, ca pe o provocare nouă.

Care sunt cele mai grele aspecte cu care se confruntă o balerină la această vârstă?

Balerinele la această vârstă trec prin schimbări ale aspectul fizic datorită perioadei de adolescență, fapt ce duce la nevoia schimbării alimentației pentru a-și menține forma fizică. Celălalt aspect este anturajul specific vârstei care o poate influența și demotiva să își urmeze studiile.

Ce recomandări aveți pentru balerine mai mici, care își doresc să ajungă la performanță?

Recomand să nu vadă baletul doar ca pe o joacă ci să se implice activ la orele de studiu. Recomand să lucreze și acasă mobilitatea care se dezvoltă în timp și cu mult exercițiu.

“Alimentația este foarte importantă pentru dezvoltarea oricărui copil”

Cât de importantă este alimentația pentru o copilă de sub 13 ani, în contextul dansului, având în vedere ca dieta este mereu un subiect tabu pentru balerine?

Alimentația este foarte importantă pentru dezvoltarea oricărui copil. Când vorbim de alimentație sănătoasă, nu ne gândim la excese de dulciuri și fast food. Din punct de vedere genetic, unii copii sunt predispuși să i-a mai repede în greutate și de aceea trebuie să aibă mai mare grija la ceea ce mănâncă.

Cum ar trebui să arate ziua unei balerine de această vârstă?

Balerina in devenire trebuie să învețe să își împartă timpul foarte bine, să pună școala pe primul loc dar să nu lipsească de la studiul orelor de specialitate. Fiecare oră are rolul și importanța ei în dezvoltarea lor. Este un efort adițional pentru copiii cu această pasiune dar va deveni un stil de viață. În cele din urmă, în timp pasiunea va deveni un loc de muncă la care vor merge cu drag.

Care este “secretul” pentru a ajunge o dansatoare de succes?

Pasiune, dedicare, muncă.

Ce urmează de acum încolo pentru o balerină de 13 ani care își dorește să continue pe acest drum?

Spiritul de competiție devine tot mai intens pentru ea, dar competiția cea mai mare este cu noi înșine cu puterea și inspirația de a fi mai buni azi decât am fost ieri. Aceasta este gândirea de care are nevoie fiecare copil pentru tot restul carierei ca să poată evolua.

Ce părere aveti despre inițiativa revistei Ballet Magazine Romania cu privire la proiectul „13under13”?

Mă bucură să văd că există inițiative care să scoată în evidență talentul și munca depusă de acești copii. Cred că de asta avem nevoie ca să promovăm și arta și talentele elevilor noștri în același timp.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate