“13 under 13, 2021”, Sara Andreea Cernega: “Dacă nu aș face aceste sacrificii, nu m-aș putea menține la acest nivel!”

by Angie Voicu
Share the NEWS & spread the JOY!

“13 under 13, 2021” sau altfel spus “Cei 13 copii, balerini în devenire cu vârsta de sub 13 ani, care prezintă un mare potențial de a deveni reprezentanți de succes ale baletului românesc ” este un proiect ce a început în luna februarie a acestui an și care este realizat de Ballet Magazine Romania în colaborarea cu școlile de balet nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”.

Prin proiectul “13 under 13, 2021” Ballet Magazine Romania propune publicului, promovează și susține acei 13 copii cu vârsta de sub 13 ani, balerine sau balerini în devenire, care prin munca și realizările de până acum – și conform aprecierii profesorilor cu care lucrează – prezintă potențialul de a deveni viitoare “stele ale baletului românesc”!

Citește și

“13 under 13, 2021”, Adriana Gyuge: “Nimic nu este dificil, mai ales dacă faci ceva ce îți place”

“13 under 13, 2021”! Un proiect Ballet Magazine în parteneriat cu școlile nominalizate în proiectul “Școala ta de balet”

 

Iată așadar mai jos lista celor mai promițători 13 copii din baletul românesc actual, viitori posibili mari balerini, cu vârsta de sub 13 ani așa cum sunt ei văzuți de profesorii cu care lucrează și de echipa proiectului “13Under13, 2021″ by Ballet Magazine RomaniaAdriana Gyuge (Școala de balet și dans Denisse, Timișoara), Sofia Barzac (La Sylphide Academic Ballet School, București), Ema Stoian (Dance Planet Academy), Sofia Botnar (Școala de balet Soleil), Danciu Alia (Școala Populară de Arte, Arad), Antonia  Dinu Ciobanu (Balet  Academic  Svetlana), Copca Sofia Alexandra (Ballet Fusion Sibiu), (Alexe-Ressler Isadora), Studioul Coregrafic Reverance, Ana-Maria Ciumacenco (Colegiul Național de Coregrafie Republica Moldova), Sofia Cuzmin (“It’s What I Love” Constanța),Sara Andreea Cernega (Total Dance Center, Constanța), Manzu Giulia (Honey Dance Studio), Natalia Gabriela Ivan (Liceul de Coregrafie Floria Capsali București).

“13 under 13, 2021”: SARA ANDREEA CERNEGA – TOTAL DANCE CENTER – CONSTANTA

“Sara este una dintre micuțele noastre pasionate balerine, dintre cele pe care profesorul – coregraf Roxana Gurau le pregătește intens pentru marile scene și Academii de dans din lume.

În vârstă de numai 11 ani, Sara dovedește determinarea unui adult, luând în serios responsabilitatea ce vine odată cu această disciplină. A progresat cu fiecare concurs la care a participat, se antrenează intens la cursurile de balet iar când ajunge acasă continuă singură cu studiul. Iar pentru desăvârșirea sa profesională Sara a urmat stagii de pregătire cu multe nume mari ale coregrafiei locale și internaționale, precum Delia Hanțiu, Arenkova Tatiana, Aleksandr Stepin, Alexei Mouskalenko, Misha Tchoupacov, Nina Ivanovich, Olga Makarova sau Valentina de Piante .  Este impresionantă determinarea și ambiția ei, și vrem să o susținem, pentru ca astfel să o ajutăm pe Sara să se apropie de visul ei.” Roxana Gurău, Director și Coregraf Total Dance Center

În ceea ce privește premiile și distincțiile primite, putem aminti calificarea în finală, și premiile obținute la festivalul Movmnt International Dance Competition 2020, Ruse – Bulgaria, locurile IV și V la concursul Stelele Aurii 2019, București dar și calificarea în emisiunea  “Românii au talent” … dar pe lângă acestea se poate lăuda cu numeroase alte competiții și apariții în spectacole.

Sara Andreea Cernega: “Visul meu este să ajung prim balerină la un teatru sau să îmi deschid o școală de balet”

La ce varsta te-ai apucat de balet?

M-am apucat de balet la vârsta de 3 ani, după ce m-am uitat la un desen animat cu balet. Dansam prin casă, așa că părinții mei m-au înscris la balet.

Cum ai trecut peste perioada pandemiei? Care au fost cele mai grele aspecte cu care te-ai confruntat?

Am trecut cu ușurință peste perioada pandemiei, deoarece am făcut balet acasă, online cu profesoara mea de balet și  pe diferite platforme de balet. Cel mai greu a fost atunci când nu am putut să merg la sală fizic.

Care este cel mai mare vis al tău?

Să ajung prim balerină la un teatru sau să îmi deschid o școală de balet, deoarece vreau să răspândesc această artă frumoasă a baletului.

Care este/sunt dansatoarea/dansatorii tăi preferați?

Dansatorii mei preferați sunt Svetlana Zaharova, Evgenia Obraztsova, Roberto Bolle, dar și profesoara mea, Roxana Gurău. Ei sunt dansatorii mei preferați deoarece mă inspiră să continui această artă.

Cine te inspiră cel mai mult?

Cel mai mult mă inspiră profesoara mea, Roxana Gurău, deoarece ea m-a îndrumat și m-a învățat să dansez. Fără ea, nu aș fi putut să ajung aici.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de când ai început să studiezi baletul?

Cea mai frumoasă amintire a fost când am mers la emisiunea Românii Au Talent. Am avut una dintre cele mai memorabile experiențe din viața mea.

Ce planuri de viitor ai?

În viitor aș vrea să particip la cât mai multe concursuri și evenimente legate de balet.

Care au fost cele mai dificile aspecte cu care te-ai confruntat până acum ca dansatoare?

Singurele aspecte dificile sunt sacrificiile pentru balet, dar le fac din pasiunea mea pentru dans. Dacă nu aș face aceste sacrificii, nu m-aș putea menține la acest nivel.

Cine te-a susținut cel mai mult să studiezi baletul? Cine ți-a descoperit talentul?

Cel mai mult m-au susținut membrii familiei mele, dar și profesoara mea de balet. Ea mi-a descoperit talentul.

Sara Andreea Cernega: “Sfatul meu este să își urmeze visul, să muncească, și să ducă baletul mai departe”

Te-ai gandit pana acum la ce facultate ai vrea sa studiez (din țară sau din strainatate)?

Nu m-am hotărât la o facultate momentan, dar doresc să urmez o facultate unde îmi pot perfecționa și dezvolta ceea ce am început să fac.

Ce sfaturi ai pentru fetele mai tinere decat tine care vor sa ajunga la performanta la care ai ajuns tu?

Sfatul meu este să își urmeze visul, să muncească, și să ducă baletul mai departe, deoarece din ce în ce mai puțină lume continuă așa ceva.

Cum arata o zi normală în viața unei balerine de sub 13 ani (cum iti imparti programul de antrenamente, scoala, concursuri etc)?

În general mă trezesc destul de devreme. Îmi fac temele dacă nu am reușit să mi le termin pe toate seara trecută. Dacă am balet sau pian în ziua respectivă, mă trezesc mai devreme. După aceea merg la școală și ajung acasă în intervalul orelor 19-20, depinde câte ore am în ziua respectivă. După aceea îmi fac temele, exersez la balet și la pian și uneori citesc.

Ce parere ai initiativa revistei Ballet Magazine Romania  cu privire la proiectul „13under13”?

Mă bucur că sunt oameni care se gândesc să promoveze baletul în România și sunt fericită că iau parte la acest proiect. Felicitări pentru inițiativă și pentru munca depusă.

În proiectul “13 under 13, 2021” , Ballet Magazine și-a dorit să îi implice și pe părinții balerinelor, cei care le susțin necondiționat și care stau cu sufletul la gură de fiecare dată când le văd pe scenă.  Astfel mama Sarei, Liliana Cernega, a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări despre fiica ei.

“Atunci am realizat ca baletul este visul ei!”

Când v-ați hotărât sa o ajutați pe fetita dvs. să urmeze această artă? Ati făcut-o la sfatul cuiva?

Totul a decurs de la sine…de la vârsta de 2-3 ani era fascinată de tot ce înseamnă balet clasic. Îi placea foarte mult să se joace organizând acasă spectacole de balet. La vârsta de 6 ani în timp ce ne prezenta un spectacol, am fost surprinși să vedem că învățase singură mai multe variații. Și a avut inițiativa de a le prezenta și instructoarei sale, Roxana Gurau, sub îndrumarea și îndemnul căreia a inceput sa participe la competiții. Atunci am realizat ca baletul este visul ei!

Care a fost momentul în care ați fost cea mai mândră de fetița dvs.?

De fiecare data când o vad dansând sunt emoționată, dar cea mai intensă emoție am trait-o când s-a calificat în finală la concursul Movmnt 2020 din Bulgaria.

Cum o incurajați atunci când nu se simte în cea mai bună foră?

Sunt mereu alaturi de ea, încurajand-o și reamintindu-i că dacă îți dorești ceva din adâncul sufletului, vei reuși, tot ce trebuie să faci este să incerci sa fii puțin mai bun decât ai fost ieri.

Ce parere aveti despre initiativa revistei Ballet Magazine Romania  cu privire la proiectul „13under13”?

Din pacate, în zilele noastre arta și sportul în general, nu sunt susținute și apreciate la adevărata valoare. Din acest motiv foarte multi copii talentați se pierd pe drum sau nici nu sunt descoperiți. Felicitări celor care au inițiat acest proiect, ce vine in sprijinul copiilor și sustine baletul prin promovarea tinerelor talente. Prin munca dumneavoastră baletul va fi descoperit de mai mulți oameni. Și poate în timp va fi apreciat la adevarata lui valoare.  Vă mulțumim pentru aceasta oportunitate!

Profesoara Roxana Gurău, instructor-coregraf TOTAL DANCE CENTER

„Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine.
Ceea ce faci tu cu el, este darul tău pentru Dumnezeu.”

Care este lucrul care va face cea mai mândră în calitate de profesoară?

Sunt mândră de fiecare progres pe care il obțin balerinele mele, de evoluția lor la clasă și nu numai. De fiecare eveniment pe care îl organizam și de toate momentele frumoase din viața mea in calitate de profesoara.

Ce sfat aveți să le dați viitoarelor balerine?

Consider ca pentru a reuși în viață ar trebui sa te dedici trup și suflet, pasiunii tale.  Sa fii “obsedat” de ceea ce iți place te face fericit. Și să mergi înainte, indiferent de dificultatile pe care le întâmpini. „Talentul tău este darul lui Dumnezeu pentru tine.
Ceea ce faci tu cu el, este darul tău pentru Dumnezeu.” Corpul este instrumentul muncii noastre si suntem datori sa ni-l perfecționăm constant.

Ce recomandari aveți pentru balerine mai mici, care iși doresc sa ajungă la performanță?

Perfecțiunea, grația și frumusețea, văzute de public pe scenă, se obțin prin muncă și repetiții foarte multe, câteodată până la epuizarea fizică. De aceea, dacă își doresc să devină “ mari balerine”, sfatul meu este să treacă peste orice obstacol, oboseală sau dificultăți întâmpinate, amintindu-și că  „Performanța începe atunci când nu mai poți!”

“Corpul unei balerine profesioniste trebuie să se încadreze în  tiparele cerute de balet”

Cât de importantă este alimentația pentru o copilă de sub 13 ani, în contextul dansului, având în vedere ca dieta este mereu un subiect tabu pentru balerine?

În primul rand corpul unei balerine profesioniste trebuie să se încadreze în  tiparele cerute de balet. Unul dintre aspectele cu care se confruntă o balerină este greutatea. Balerinele trebuie sa fie mereu atente la ceea ce manancă,  instructorul calificat poate ajuta la starea de sănătate a copiilor, ajutându-i cu sfaturi utile despre alimentația și hrănirea corectă a organismului.

Cum ar trebui să arate ziua unei balerine de această vârstă?

O balerină trebuie să fie disciplinată. În afara orelor de curs la școală și orelor dedicate temelor, programul unei balerine trebuie sa fie foarte bine structurat. Nu trebuiesc omise antrenamentele personale de stretching zilnice și repetițiile dedicate baletului- dansului.

Care este “secretul” pentru a ajunge o dansatoare de succes?

Consider că baletul înseamnă mai mult decât pasiune, eleganță și grație. În spatele frumuseții acestuia sunt ore de muncă, ambiție, devotament și perseverență.  “Repetiția este mama invățăturii”. Cu toții știm că pentru a deveni o dansatoare de  succes, sunt necesare mai multe ore de muncă și repetiții zilnice. După multe ore de antrenament, balerinele ajung să danseze pe scena,  la diverse competiții, să câștige premii și burse. Acest lucru ajutându-le să-și depășească limitele și să ajungă din ce in ce mai bune.

“Nu există zi fără repetiții sau studiu personal în acest domeniu!”

Ce urmează de acum incolo pentru o balerină de 13 ani care își dorește să continue pe acest drum?

În afară orelor dedicate pentru antrenament, are nevoie de ambiție, perseverență și disciplină. Un lucru important de care trebuie să ținem cont este și „ constanța „ lucrurilor pe care le facem.  Nu există zi fără repetiții sau studiu personal în acest domeniu.

O frază importantă, care pe mine personal m-a ajutat foarte mult și mi-a dat putere să merg mai departe, în momentele dificile a fost: „ Nu e bun cine e bun, e bun cine Rezistă”. În cele din urmă performanță vine din exercițiu. După ore multe de muncă. Iar balerinele sunt cunoscute că fiind persoane foarte puternice, în ciuda aparenței lor delicate, grațioase și fragile.

Care sunt cele mai grele aspecte cu care se confruntă o balerină de această vârstă?

Greutatea corectă pe care trebuie să o mențină, rezistența fizică și mobilitatea care trebuie îmbunătățită în fiecare zi, organizarea între școală, repetiții, competiții si celelalte activități.

Ce părere aveti despre inițiativa revistei Ballet Magazine Romania cu privire la proiectul „13under13”?

Multumim frumos pentru acesta oportunitate de a lua parte in acest proiect minunat. Felicitari pentru ca sustineti acesta arta frumoasa si importanta, pentru  sprijinul pe care il acordati copiilor si pentru promovarea acestor talente!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate