Alecsia Maria Lăzărescu – O steluță promițătoare!

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Alecsia Maria Lăzărescu are 13 ani și este elevă bursieră a Ballettschule Theater Basel. A descoperit primele lecții de balet la vârsta 4 ani, iar din clasa a-V-a,  a devenit elevă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, București.

A participat la concursuri naționale și internaționale, obținând numeroase premii și burse la școli de vară/iarnă. Cel mai important premiu pe care cu mândrie l-a adus acasă,  în România, a fost Hope Award,  câștigat la semifinala de la Barcelona a concursului Youth America Grand Prix 2020, premiu care se acordă dansatorului care a întrunit cel mai mare punctaj din concurs la categoria lui de vârstă.

Citește și despre: Ruxandra Maria Popa, elevă bursieră la Ballettschule Theater Basel

Sibiu Ballet Competition-2018 – pre competitive category 2nd place classical, 2019 – junior category – 3rd place classical, 2nd place contemporary. Domenico Modugno Ballet Competition – Lecce, Italy 2019 – pre competitive category 3rd place classical, pre competitive category 1st place contemporary. Young Star Ballet Competition – Bucharest, Romania2019 – pre competitive category 2nd place classical,  pre competitive category 1st place contemporary.

French Style Dance Competition – Bucharest, Romania 2019 – pre competitive category 1st place contemporary, pre competitive category 1st place classical. Italian Dance Award – Roma, Italy 2019 – children category 2nd place contemporary, children category 1st place classical, Special award – Best classical soloist

Burse la școli de vară/iarnă John Cranko Schule-Stuttgart, Elmhurst Ballet School-Birmingham, Bolshoi Ballet Academy. A fost accepată în anul 2019 la Academia de Stat a Operei din Viena și la Academia de stat a Operei din Berlin. Dar având o vârstă fragedă, a rămas și și-a continuat pasiunea pentru balet în România.

– Alecsia, cum ai descoperit și ce înseamnă pentru tine baletul?  

 Alecsia Lăzărescu: Am intrat pentru prima oară într-un studio de balet la 4 ani, ca hobby, descoperind baletul ca pe o adevărată pasiune 6 ani mai târziu. De atunci, trăiesc pentru a dansa. Am lucrat din ce în ce mai mult, având alături de mine profesori dedicați.  Aceștia m-au ajutat să mă dezvolt zi de zi pentru a fi mai aproape de visul meu – de a dansa pe una dintre celebrele scene ale lumii ca prim balerină.

Dna prof. Diana Mateescu a fost și este un punct de reper în cariera mea, dându-mi direcție și ambiția de a mă perfecționa continuu. Toate sfaturile ei mă însoțesc zilnic în studioul de balet indiferent unde este acesta.

Munca ei a fost continuată de profesori de la marile școli de balet din lume. Școli în care am fost invitată să particip la cursuri. La Conservatoriul International de balet și dans „Annarella Sanchez”din Portugalia. La  Academia Operei de Stat din Berlin sau Academia Princess Grace din Monaco.

Pentru mine baletul este aerul pe care îl respir. Este întreaga mea lume și cu fiecare zi ce trece, sunt tot mai sigură că este menirea mea pe acest pământ!

 

 

– Cum ai ajuns să studiezi cu bursă la Balletschule Theater Basel?  

Alecsia LăzărescuAlecsia Lăzărescu: Drumul meu către această Academie a început la Revolve Dance Festival, la cursurile din vara lui 2019, când dl prof. Moskalenko Alexei, director artistic la Youth America Grand Prix, a crezut în talentul și potențialul meu și mi-a oferit șansa de a reprezenta România la semifinala din Barcelona, oferindu-mi o bursă.  Titlul câștigat acolo mi-a adus și calificarea la finala YAGP New York.

Pentru că această finală nu a mai avut loc din cauza pandemiei, organizatorii au decis să desfășoare o finală online pentru acordarea burselor de studiu. Astfel, mi-a fost acordată în cadrul Ballettschule Theater Basel bursa de studiu (inițial pe 1 an). Iar acum, mi-a fost prelungită cu încă 4 ani.

Desigur, nu aș fi putut onora bursa oferită fără suportul financiar generos venit din partea Angel Shine Foundation din New York. Este unul dintre partenerii YAGP, iar acest suport a fost extins până în anul 2022.

Sunt un copil norocos să fac parte din minunata familie Youth America Grand Prix, Revolve Dance, Angel Shine Foundation. Și nu în ultimul rând, Ballet Schule Theater Basel. Acest statut mă obligă și mă ambiționează să devin cea mai bună!

 

 

– Cum se desfășoară o zi din viața ta la această scoala? Ce studiezi în plus față de România?  

Alecsia Lăzărescu: Ziua mea începe dimineața devreme, îmi iau micul dejun și mă pregătesc pentru orele de specialitate. De regulă, începem în jur de ora 08.30 – 09.00 și avem în fiecare zi 3-4 ore de balet/poante/variații. Apoi, o oră de yoga sau fitness și dans modern. Orele academice de cultură generală sunt 3 zile pe săptămână, în jur de 3 ore/zi.

În programa de studiu de anul acesta în plus față de Romania am avut: clasa de Pas de deux, clasă de repertoriu-variații, yoga și fitness.

A fost un an greu pentru mine, departe de familie și prieteni. Fiind cea mai mică elevă a Academiei, am fost nevoită să lupt zilnic pentru a ține pasul cu colegii mei mai mari.  Mi-am dorit să demonstrez tuturor că sunt bună în ceea ce fac.

Sunt mândra că sunt elevă a Academiei de Balet din Basel. Și mă simt privilegiată să beneficiez zilnic de suportul unor profesori dedicați și profesioniști.

 

 

– Cum ai trecut peste anul pandemic și peste restricțiile care ne-au forțat să stăm departe de sala de balet o perioadă?   

 Alecsia Lăzărescu: Din fericire, pentru mine anul pandemic a durat doar 3 luni, timp în care am avut cursuri de balet online. Atât cu clasa dnei prof. Nicoleta Cocea din cadrul Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” unde am fost elevă, cât și cu profesoara  mea – dna  Mateescu. Am mai lucrat și cu profesorii de la Academia Annarella din Portugalia. In aceste 3 luni am muncit mult.  Am evoluat foarte mult din punct de vedere mobilitate, en dehors, hiperextensie și tehnică.

In luna iunie a anului 2020, am plecat la Basel. Am început orele fizic, în studio, unde am continuat până în prezent. Aici, am pregătit în pandemie, spectacolul “Spărgătorul de nuci”, din Decembrie 2020, având onoarea de a primi rolul Clarei.

Singurul regret al acestui an pandemic este că au fost foarte multe restricții de călătorie. Nu am putut fi vizitată de familie. Nu am putut să vin acasă să îmi văd bunicii, prietenii, atât de des cât îmi doream.

Alecsia Lăzărescu

Clara, “Spărgătorul de nuci” Foto: Gregory Batardon

Clara, “Spărgătorul de nuci” Foto: Gregory Batardon

 

– Unde ți-ai dori să dansezi când vei termina școala?  

 Alecsia Lăzărescu: Visul meu pentru care muncesc foarte, foarte mult, este să ajung să dansez pe scena American Ballet Theater sau Mariinsky Theater, alături de nume consacrate precum Isabella Boylston sau Maria Khoreva.

Mă consider o persoană ambițioasă, muncitoare. Toate realizările mele de până acum, au fost rezultatul orelor petrecute în studio, aproximativ 8 ore zilnic. Dar și rezultatul pasiunii mele. Tot ceea ce fac, fac din dragostea pentru balet. Niciodată nu m-am simțit descumpanită, gata să renunț, deși uneori corpul meu simțea oboseala de peste zi.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate