Andrei Litvinov: „După 25 de ani de dansat la Opera din Chişinău, aceasta rămâne scena mea preferată”

by Zahariuc Robert
Share the NEWS & spread the JOY!

„Maestru în artă”, cum se spune în Republica Moldova, deţinător al Medaliei pentru Merite civile, Andrei Litvinov s-a născut la Perm dar a absolvit Academia de Balet a Teatrului Bolşoi din Moscova în 1982, iar mai târziu a obţinut acreditarea ca maestru de balet şi coregraf de la prestigiosul Institut Rus de Artele Spectacolului GITIS (2003), unde a urmat şi masteratul (2016). Printre premiile cu care se mândreşte se numără cel obţinut la Concursul Internaţional „Oleg Danovski” de la Constanţa, cu diploma pentru Cel mai bun partener; diploma Asociaţiei „Diaghilev” şi Medalia Iuri Grigorovici.

 

Balerin al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, din 1986. Prim-solist din 1991, a fost ulterior maestru de balet principal al aceluiaşi teatru (2007-2011), colaborând între timp cu Moscow Ballet din SUA (2005-2014) şi ulterior cu Teatrul Bolşoi ca maestru de balet (2011-2019).

Din 2013 a participat ca preşedinte sau membru în juriul unor concursuri de balet din Grecia, Moldova, Ucraina, România, Letonia.

Ne revedem după 2 ani, de data aceasta în mediul online din cauza pandemiei mondiale. Mulțumesc ca ai acceptat să dialoghezi cu revista Ballet Magazine România. Ai cunoscut multe teatre din ţara noastră în calitate de balerin, prim-balerin invitat, maestru de balet. Povestește-ne, te rog, despre colaborările tale cu instituțiile și artiștii din România.

Îți mulțumesc Robert, sunt onorat să fiu invitatul tău pentru Ballet Magazine.

Am fost foarte norocos! În trecut, când dansam ca prim-solist la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, eram adesea invitat în teatre din România. Şi mă bucur că, după încheierea carierei mele de balerin, am continuat să colaborez cu ele în calitate de coregraf. Am mulți prieteni acolo, cu care țin legătura.

Esti născut la Perm dar ai studiat la Moscova, pentru ca mai apoi sa devii prim-balerin al Operei Naţionale din Moldova. Cât adevăr există despre exigențele şi disciplina școlii ruse de balet?

În școlile vocaționale de balet din fosta URSS se lucrează după metoda Vaganova. Consider că această tehnică este una dintre cele mai bune în predarea elementelor de bază ale dansului clasic, și-a dovedit eficienţa și a rămas neschimbată timp de multe decenii.

În 2000, Andrei Litvinov a început activitatea pedagogică în calitate de profesor la Colegiul Naţional de Coregrafie din Chişinău

Din anul 2000 ai devenit unul dintre cei mai buni profesori de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău. Ce satisfacții ți-a adus noua calitate de pedagog şi ce metodă de predare ai adoptat?

Elevii mei au fost în repetate rânduri laureați ai diferitelor competiții de prestigiu. Am fost fericit că munca mea de profesor a fost recunoscută de președintele Moldovei, care mi-a acordat o Medalie pentru merite civile. Am lucrat după metoda Vaganova, pe are am menţionat-o.

Andrei Litvinov este din 2019 coregraf principal al Teatrului Academic de Operă şi Balet din Dnepr, Ucraina.

 Printre creaţiile sale de până acum se numără: Carmen (Chişinău); Coppélia (Harkov, Ucraina); Romeo şi Julieta (Harkov, Ucraina; Moscow Ballet, USA; Teatrul de Balet „Premiera”, Ucraina; Dnepr, Ucraina); Frumoasa din pădurea adormită (Sibiu); Corsarul (Harkov, Ucraina; Sibiu; Chişinău); Lacul lebedelor (Sibiu); Spartacus (Teatrul de Balet „Premiera”, Ucraina); Spărgătorul de nuci (Dnepr, Ucraina); Albă ca Zăpada (Dnepr, Ucraina); Cenuşăreasa (Dnepr, Ucraina).

Recent, am devenit coregraf la Teatrul de Operă și Balet din Dnepr, în Ucraina şi sunt foarte bucuros că am condus corpul de balet al acestuia deja două stagiuni. În acest timp am pus în scenă trei balete: Spărgătorul de nuci, Albă ca Zăpada și cei şapte pitici şi Cenușăreasa. Acum lucrez la un nou balet, Cântecul pădurii. Există mulți artiști buni în acest teatru, inclusiv din Republica Moldova.

Eşti căsătorit şi ai un copil. Membrii familiei tale sunt balerini şi ei?

Da, sunt căsătorit, am o soție minunată care mi-a fost colegă de clasă, şi ea e tot balerină. Avem un fiu care s-a dedicat şi el dansului şi care lucrează tot într-o companie de balet din regiunea Dnipro, în Ucraina.

Eşti un bărbat înalt, ai 190 cm. Este un avantaj aceasta trăsătură fizică pentru un balerin? 

Înălțimea în balet este un mare avantaj, am avut noroc şi aici. În ceea ce privește rolurile preferate,  mi-a plăcut tot ce am dansat. Fiecare rol are propria-i imagine, propria tehnică, propriul mod de interpretare, totul este interesant.

Este știut faptul că balerinii aleargă de la un oraș la altul, dintr-o țară într-alta pentru angajamente, ceea ce ți s-a întâmplat și ție. Unde ai fost acasă și care este scena pe care ai iubit-o cel mai mult?

Am avut şansa să evoluez pe multe scene, dar la teatrul din Chișinău am dansat timp de 25 de ani, așa că aceasta rămâne scena preferată, în cariera mea de balerin.

În 2019 ai fost jurat la concursul internațional de dans „Lebăda de Cristal”. Ce impresie ți-au făcut tinerii dansatori din România?

A fost o mare onoare pentru mine să particip la această competiție minunată. Concurență excelentă, participanți profesioniști, un număr mare de competitori talentați și bine pregătiți.

Aș vrea să te rog sa accepți să revii în România în calitate de jurat al concursului „Lebădă de Cristal” şi îţi mulţumesc pentru interviu.

Sper şi eu că pandemia se va încheia și vom avea cu toții ocazia să ne reîntâlnim! Îmi doresc să te văd și să vă văd căt de curând.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate