Avem nevoie de artă ca de aer, mâncare sau apă!

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Alain de Botton, filosof contemporan, autor, co-fondator al prestigioasei School of Life, a uimit lumea cu cartea sa devenita bestseller peste noapte, “Eseuri de îndrăgostit”. De atunci, prin subiectele abordate, Alain de Botton încearcă în permanență să ne arate cum să folosim filosofia și arta în viața noastră de zi cu zi.

În cartea scrisă împreuna cu John Armstrong, intitulată “Arta ca Terapie”, ne demonstrează pas cu pas cum arta ne poate ajuta să găsim răspunsuri la întrebările cele mai intime care ne frământă, despre relațiile , munca  și viața noastră vs viața vecinului; sau de ce e lumea asta din ce în ce mai nebună.

Copiii au nevoie de povești, de muzică, de dans

Philip Pullman, scriitor britanic, se situează de aceeași parte când ne explică de ce copiii noștri au nevoie de artă, de povești, de poezie și de muzică așa cum au nevoie de mâncare, aer și joacă.

Citește și: Cum definești succesul? 7 lecții importante

E adevărat, spune Pullman, că unii oameni trăiesc o viață întreagă fără să ia contact cu arta și sunt perfect fericiți. Dar trăiesc pe lume alți oameni, care în copilărie sau în tinerețe, aud într-o zi la radio o poezie sau trec pe lângă o casă unde cineva cântă la pian sau văd pe cineva dansând la televizor. Și parcă îi lovește ceva. Brusc,își dau seama că sunt plini de o foame de ceva dulce și delicios, că aproape le frânge inima, sunt triști și fericiți în același timp, își dau seama că au avut mereu această foame dar nu au știut. Și știu că nu vor putea trăi dacă nu-și potolesc această foame.

La ce e bună arta? 3 răspunsuri posibile

O întrebare ciudată, mulți și-o pun, sau poate au deja răspunsul…la nimic. Pentru că un ciocan știm clar la ce folosește, dar arta? Fiecare cu răspunsul lui, în fond, arta spune fiecăruia o altă poveste, poate de asta ne și place să vorbim atâta despre un spectacol de teatru, un film, o carte sau o opera, un balet, un concert, un vernisaj. Alain de Botton, cu spiritul său analitic și profund, ne îndeamnă să reflectăm la câteva idei.

1. Arta ne amintește de lucrurile frumoase

Statistic, cele mai iubite picturi, cele mai vândute reprezentări, copii, post-carduri au în comun florile, copii fericiți, cîmpuri cu margarete, cerul albastru, păduri sau o barcă pe țărmul unei mări.

De ce ne plac aceste reprezentări care sunt doar drăguțe, cum ar spune unii critici? Nu pentru că uităm pe ce lume trăim ci pentru că ne ajută să nu cădem în depresie și tristețe văzând pe ce lume trăim.

Poate că un spectacol cu balerine de opt ani nu schimbă lumea, dar ce fericiți sunt părinții lor, ce bucurie simt ele și ce împlinire profesoara care s-a chinuit să le învețe pașii corecți. Asta poate schimba lumea!

2. Arta ne arată că nu suntem singurii care suferă

Cum? Apreciem un spectacol sau un tablou pentru capacitatea de a scoate din noi ceea ce era ascuns, cum ar fi tristețea, învinovățirea, însingurarea. Brusc ne dăm seama că și alți oameni se simt așa și chiar unii dintre artiștii cei mai apreciați. La teatru, un personaj cu care empatizăm pentru că ne seamănă ne poate smulge lacrimi. Sau văzând un balet înțelegem că toată viața am vrut să fim doar lebăda albă.

Arta are puterea de a ne face să ne acceptăm tristețea sau durerea ca parte a condiției umane. Înțelegem că orice viață se definește și prin confuzie, durere, tristețe și disconfort. Și e în regulă să fie așa.

3. Arta face propagandă lucrurilor importante

Trebuie să recunosc că ăsta e răspunsul meu preferat. Arta ne arată ce unelte putem folosi ca să ne îndeplinim un vis, ce ne motivează și ce ne energizează, ce atitudine față de lume e mai potrivită și cum să ne cultivăm emoțiile plăcute.

Arta ne vorbește despre valoarea unei vieți simple, despre lărgirea orizontului, despre a fi mai jucăuși. Nu-ți pierde speranța, muncește mai mult, dă tot ce poți, arată cine ești, găsește-ți echilibrul, nu uita să râzi, sunt îndemnuri bune de urmat nu doar dacă ne ocupăm cu arta ci și dacă lucrăm la strung.

Arta integrează tot ce e mai frumos și mai valoros în spiritul uman și oferă o platformă de exprimare artiștilor, care cu greu își găsesc locul în această lume zgomotoasă și grăbită.

Undeva, suntem toți la fel

Arta ne încurajează să fim mai buni, să ne atingem potențialul cel mai înalt. Actorii, pictorii, balerinii, scriitorii, muzicienii, o știu prea bine. Ei folosesc arta nu doar ca să se exprime, ci ca să respire.

Probabil că mulți dintre ei ne-ar spune că nu pot trăi fără arta lor, ar fi ca și cum ar fi deconectați de la un aparat. Dar arta face bine tuturor, nu doar celor care au atins deja o culme și se simt împliniți.

Copiii care învață să fie creativi, să deseneze, să danseze, să cânte, ei sunt artiștii pe care îi vom aplauda mâine. Iar noi, cei care nu mai suntem copii, putem privi dansul,muzica, teatrul, tot cu ochi de copii, bucurându-ne sufletele și înțelegând că undeva, suntem toți la fel.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate