Balerinii Teatrului „Oleg Danovski”, ambasadori ai artei coregrafice românești în lumea germană

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cu un total de  31 de spectacole (patru reprezentaţii cu „Lacul Lebedelor”, trei reprezentaţii cu „Crăiasa Zăpezii” şi 24 de reprezentaţii cu „Frumoasa şi Bestia”),  susţinute în 27 de oraşe (25 de oraşe din Germania, 1 din Austria şi 1 din Luxemburg), balerinii Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța face un tur de forță în această perioadă, a sărbătorilor.

Citește și “Vă invităm la balet! Iată spectacolele lunii decembrie!”

Început în 23 noiembrie și cu finalul în 30 decembrie 2019, compania de balet a Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” se află în, deja “tradiționalul” turneu în Germania (primul turneu a avut loc în anul 1980).

De 1 Decembrie, la mulți ani tuturor artiștilor balerini români din țară și străinatate

Ne-a atras atenția faptul că „Frumoasa şi Bestia” are cele mai multe reprezentații.

Citește și “Despre “Baiadera” cu Ovidiu Matei Iancu” 

Premiera acestui spectacol a avut loc pe 10 iunie 2018, pe muzica lui P.I. Ceaikovski şi libretul semnat de Horaţiu Cherecheş după Gabrielle – Suzanne Barbot De Villeneuve, în regia, coregrafia şi light-design lui Horaţiu Cherecheş, scenografia – Natalia Kornilova, asistent coregrafie – Monica Cherecheş, regia tehnică – Gelu Râpă, asistent regie – Nicoleta Onaş.

Jurnalele germane descriu spectacolul ca pe un mare succes și vorbesc despre publicul care este vrăjit de magia basmului interpretată magistral de balerinii Teatrului din Constanța.

Regizorul artistic Horațiu Cherecheș (HC) a găsit timp între două spectacole să împărtășească publicului Ballet Magazine (BM) din experiența acestui turneu.

Turneu maraton în Germania, Austria și Luxemburg, o tradiție TNOB Constanța de aproape 40 de ani

BM – Ați avut spectacol și pe 1 decembrie, de Ziua Națională. Aveți în echipă mulți balerini străini. Ați sărbătorit împreună această zi?

HC – Sunt român și cu siguranță gândul a fost la țara în care m-am născut și în care îmi place să trăiesc. Și ca mine au simțit cu siguranță și ceilalți români dar și străinii pentru care România reprezintă o a doua casă. Am sărbătorit oferind spectacolul “Crăiasa Zăpezii” la Zweibruken publicului german și mai cu seamă românilor din diaspora care ne-au onorat cu prezența la această reprezentație. La ora actuală putem spune că suntem Ambasadorii Artei Coregrafice din România peste hotare.

BM- Veți petrece Crăciunul în turneu, cu echipa. Cum va arăta masa de sărbătoare?

HC- Masa de Crăciun nu este sub nici o formă asemenea celei de acasă. Dar spiritul și bucuria Nașterii Mântuitorului Hristos ne însoțește. Și ce poate fi mai frumos decât să vezi japonezii din Companie că împărtășesc cu noi aceeași bucurie. De mic am fost învățat să nu uit datina, rădăcinile și de unde am plecat.

BM- Pentru un artist, întâlnirea cu publicul și aplauzele primite sunt o indicație a succesului. Din acest punct de vedere, care spectacol este cel mai iubit? După numarul de spectacole, am putea spune că este Frumoasa și Bestia?

HC- Personal, iubesc toate spectacolele din repertoriu, nu doar cele create de mine. Atât eu cât și Monica (n.r. Monica Cherecheș, asistent coregrafie ) le tratăm cu aceeași seriozitate și implicare. Spiritul de competiție între dansatori, pe care l-am implementat în Companie, se reflectă în performanța de excepție a balerinilor în fața publicului care-i răsplătește cu ovații și aplauze. Frumoasa și Bestia (24 de spectacole în acest turneu) este un titlu nou promovat de impresarul Joachim Landgraf și probabil acesta este motivul pentru care în acest an sunt atât de multe spectacole vândute. Din punctul meu de vedere, mă bucur că este foarte apreciat de publicul din Germania, Austria și Luxemburg. Asta înseamnă că întreaga echipă am făcut o treabă bună.

BM- De ce credeți că are atâta succes la public această poveste?

HC- Povestea, coregrafia, muzica, tehnica impecabilă a balerinilor, implicarea staff-ului tehnic, scenografia, toate la un loc îl fac special. Pe pagina mea de facebook puteți urmări reacția publicului la finalul acestui spectacol!

BM- Am citit în comunicatul de presă că primul turneu al TNOB Constanța de acest fel a avut loc în 1980. La câte ați participat până acum? Și din această perspectivă, cum arată azi acest turneu? Ce ați schimbat în timp?

„Magia basmului „Frumoasa și bestia” unește tot ceea ce caută fanii baletului la o piesă bună: o poveste emoționantă, Pas-de-Deux romantic-dinamic, scene de ansamblu uluitoare și solouri dansate fantastic. Ca întotdeauna, Fantasio, baletul de stat român „Oleg Danovski”, nu numai că subliniază tehnica perfectă și expresivitatea artistică, ci și picturile scenice impresionante și costumele somptuoase. Multă vreme, „Frumoasa și bestia” a fost pe lista de dorințe a baletului Fantasio. Dar numai după munca de dezvoltare consecventă a regizorului artistic Horațiu Cherecheș(n.r.) și a asistentului de coregrafie Monica Cherecheș(n.r.), Baletul de Stat din România are din nou un versatil corp de balet și un ansamblu de soliști internaționali care se ridică la înălțimea pieselor solo. Publicul este introdus într-o lume de basm cu totul specială și trăiește o experiență de balet care îl uimește și îl face să viseze!(Rosenheimer Journal, 2 decembrie)

HC- Primul meu turneu cu impresarul german Joachim Landgraf, alături de Compania de Balet Clasic și Contemporan din Constanța, creată de maestrul Oleg Danovski, l-am efectuat în 1992. De atunci până în prezent am participat an de an la acest turneu. Dacă citim cronicile spectacolelor din Germania, Compania de Balet a TNOB Constanța este foarte apreciată la acest moment. În timp, alături de soția mea Monica Cherecheș, directorul baletului, am schimbat în primul rând media de vârstă (acum este 23-24 de ani; am întinerit Compania), iar în al doilea rând mentalitatea – i-am responsabilizat pe fiecare în parte pentru fiecare pas pe scenă. Trebuie să remarc faptul că la ora actuală această Companie de Balet este complet nouă față de cea creată de maestrul Oleg Danovski.

 Horațiu Cherecheș ”Arta nu se face cu biciul!”

BM- Din cronicile de până acum, spectacolele sunt foarte bine primite. Care este rețeta succesului?

HC- Rețeta succesului este fără doar și poate armonia ce trebuie să existe într-o Companie de Balet. Fără relația șef/subaltern. Noi aici suntem o familie. Seriozitatea, implicarea, profesionalismul, dăruirea, pasiunea, sunt doar ingrediente ce trebuiesc șlefuite și cizelate. Arta nu se face cu biciul. Noi lucrăm în primul rând cu sufletul artistului interpret. Probabil acesta este motivul pentru care toți balerinii cu care creez spectacole coregrafice dansează cu plăcere oferind plăcere.

BM- Bănuiesc că e un turneu greu și obositor. Are echipa nevoie de motivație în anumite momente și dacă da, cum îi motivați?

HC- Este într-adevăr un turneu lung și obositor. Cu siguranță suntem în permanență alături de toți balerinii Companiei, doar sunt familia noastră. A motiva un balerin înseamnă să oferim șansa tuturor să danseze roluri solistice sau demi-solistice. Odată cu șansa vine și motivația. Toți balerinii unei Companii trebuie tratați la fel, fără favoritisme. Doar așa obținem implicare totală, tehnică și artistică, din partea lor.

BM- Vă urăm în continuare spectacole minunate și aplauze pe măsura talentului și muncii depuse. Și o ultimă întrebare. Cum veți petrece Anul Nou și dacă aveți vreo dorință specială pentru anul 2020.

HC- Pe 31 decembrie 2019 zburăm de la Frankfurt spre casă. Deci pragul dintre ani, Anul Nou, îl vom petrece ACASĂ! Pentru 2020 îmi doresc să fiu sănătos, atât eu cât și “familia mea”. Să bucurăm publicul din România și din străinătate cu talentul, dăruirea și profesionalismul nostru!

Sărbători Binecuvântate vă doresc tuturor și un An Nou plin de bucurii!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate