Cătălina Iliescu: un vis de balerină împlinit la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”din Constanța

Cătălina Iliescu s-a născut în 1997, la Constanța și are o poveste de viață foarte interesantă. A făcut timp de 8 ani dans de societate, după care a descoperit delicatețea baletului și s-a îndrăgostit pe loc.

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

A muncit enorm pentru a recupera anii pierduți. Cu ambiție, dăruire și pasiune extraordinară pentru baletul clasic, Cătălina a reușit! În anul 2012 a intrat la Colegiul Național de Arte “Regina Maria” din Constanța, la secția coregrafie. Ultimii doi ani de liceu i-a făcut însă în București, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”.

Primii pași pe scenă i-a făcut la Opera Națională București, iar de 3 ani (2 ani și jumătate mai exact), a revenit acasă, și este artistă a Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Constanța. Aici a avut un parcurs profesional frumos și de apreciat, a cărui poveste vă propunem să o urmăriți, mai jos!

Citește și 

Despre balet în vremea Covid-19, cu Adrian și Irina Mihaiu prim-soliști ai TNOB “Oleg Danovski”

TNOB Oleg Danovski prezintă spectacolul de balet “Enesciana” în cadrul Festivalului George Enescu

 

Cătălina Iliescu, TNOB Constanța: Am început să studiez baletul și, pe măsură ce îi descifram tainele, entuziasmul meu era tot mai puternic

Cum ai descoperit baletul și ce înseamnă pentru tine?  

Cătălina Iliescu: Eu eram convinsă că dansul sportiv va reprezenta viitorul meu, însă o întorsătură de situație m-a trimis pe un alt drum. Cunoscut fiind faptul că baletul ajută la dezvoltarea aptitudinilor unui sportiv, la îndrumarea antrenorului meu, am hotarat să îmi încep studiile la Liceul de Arta “Regina Maria”, din Constanța.

Am început să studiez baletul și, pe măsură ce îi descifram tainele, entuziasmul meu era tot mai puternic. Așadar, dupa doi ani în care am căutat o balanță între antrenamente, tranziția a intervenit inevitabil și așa am ajuns pe drumul pe care mă aflu astăzi.

 Baletul reprezintă pentru  mine șansa de a mă descoperi și totodată, este un îndemn către visare, peste limitele realității.

Ce experiențe ai avut cu instituțiile cu care ai colaborat?

Cătălina Iliescu: Fiecare experiență a contribuit la dezvoltarea mea. Au fost experiențe de neuitat, dar și unele mai puțin placute. Am învățat că nu poate fi totul perfect și că fiecare experiență vine cu o lecție pentru mine. Incerc să păstrez în suflet momentele care îmi aduc bucurie, iar din celalalte, doar să învăț.

Cătălina Iliescu, TNOB Constanța: Am fost primită în companie cu aceeași căldura cu care mă întâmpinau când eram în școală și veneam în vacanță să mă antrenez

Ești de 3 ani la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, Constanța. Cum s-a schimbat viața ta și cariera acolo?

Cătălina Iliescu:Viața mea s-a schimbat considerabil. Am fost primită în companie cu aceeași căldura cu care îmi aduc aminte că mă întâmpinau când eram în școală și veneam în vacanță să mă antrenez. Am simțit că oamenii care ne îndrumă zi de zi, respectiv, doamna Monica Cherecheș și domnul Horațiu Cherecheș, au încredere în mine și acest lucru m-a motivat foarte mult.

Mi s-a oferit șansa de a dansa roluri complexe, unde mi-au dăruit cunoștințele pe care le-au acumulat într-o viață dedicată acestei arte. Au fost mereu sinceri. Când am meritat, m-au felicitat, când nu, mi-au explicat ce nu a fost cum ar fi trebuit.  Au continuat să aibă încredere în mine. Acest lucru m-a ajutat enorm, deoarece s-a creat o colaborare bazată pe încredere și respect, pe care o aștept cu nerăbdare zi de zi.

La toate acestea, s-a adăugat și ajutorul pe care l-am primit din partea unor colegi, precum Irina și Adrian Mihaiu. Aceștia mi-au împărtășit cu bucurie din experiența lor. Cu alte cuvinte, este o onoare să mă aflu printre acești artiști pasionați, artiști care reprezintă un izvor de inspirație pentru oricine iubește baletul.

 

Cătălina Iliescu, TNOB Constanța: Cel mai drag rol pe care l-am interpretat a fost, fără îndoială Julieta, în “Romeo și Julieta”

 Cum îți construiești un personaj și care ți-a fost cel mai drag rol interpretat, de până acum?

Cătălina Iliescu: Imi place să mă informez despre cât mai multe detalii cu privire la personaj și conjunctura în care se află. Apoi, încerc să fiu eu personajul. Să simt și să reacționez cu adevărat și astfel, să îi dau viață prin mine.

Cel mai drag rol pe care l-am interpretat a fost, fără îndoială, Julieta. Sincera iubire dintre Romeo și Julieta mă emoționează prin orice formă de artă este redată, dar, în mai ales prin balet, deoarece o face să fie și mai specială în sufletul meu.

Care este rutina ta înainte de un spectacol?

Cătălina Iliescu: Inainte de studiile de dinaintea fiecarui spectacol, îmi place să ajung cu ceva timp înaintea tuturor pentru a mă bucura de câteva momente de liniște pe scena care așteaptă să fie “trezită la viață”. Acest lucru mă ajută să îmi adun gândurile, să îmi creez un echilibru propriu și mă simt pregatită să împart entuziasmul meu cu publicul pe care urmează să îl întâlnesc.

Ce sfaturi ai pentru acele fetițe care își doresc să ajungă balerine?  

Cătălina Iliescu: In primul rand, le-aș sfătui să aibă curaj, de când pășesc pentru prima dată în sala de balet și până când acest vis frumos ia sfarsit. Să danseze fără să le fie teamă că vor greși, pentru că învățând din  greșeli pot merge mai departe. Totodată, să păstreze în suflet bucuria și emoția primei întâlniri cu publicul, cu scena. Să le întâmpine în viitor cu același entuziasm sincer.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate