Dacă îți place să călătorești, să dansezi, să întâlnești oameni și culturi noi și să ai o stabilitate financiară, industria croazierelor îți poate oferi o serie de experiențe deosebite, spune Cosmin Adrian, balerin român, născut la Constanța, într-un interviu pe larg acordat revistei Ballet Magazine. În continuă mișcare, din Bahamas la Sankt Petersburg și din America de Sud în Antarctica, această industrie îți deschide o lume a experiențelor atât ca om cât și ca dansator.
Cosmin Adrian este actual masterand la Universitatea “Ovidius” din Constanța – secția Musical, licențiat în Artele Spectacolului, secția coregrafie, la aceeași universitate și absolvent al Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din aceeași localitate; din 2015 activează ca dansator în producțiile unor mari companii de vase de croaziere din lume, din 2018 în spectacolele Royal Caribbean International din Miami FL., U.S.A.
Cosmin Adrian, scurt CV profesional
Cosmin este de asemenea și master trainer în cadrul Dance Sport Academy, instituție acreditată de Ministerul Educației și Cercetării în a oferi diplome viitorilor coregrafi și jurați. Printre performanțele sale ca balerin se numără locul I Seniori la Youth American Grand Prix – secțiunea dans contemporan, cel de locul I la dans contemporan la Olimpiadele Naționale de Coregrafie sau titlul de Best Male Dancer.
Ca stiluri de dans abordează baletul clasic și neoclasic, dansul contemporan, dansul modern, dansul de caracter, jazz, street dance, cabaret, acrobații sau percuție corporală. De-a lungul timpului a jurizat concursuri precum Festivalul Steluțe Aurii, Plovdiv Dance Competition – Bulgaria, Freedom Dance Festival, Danube Dance Fest, Galați Dance Open.
În lumea dansului, de la fotbal la balet
Ballet Magazine: Cum a început drumul tău spre lumea dansului?
Cosmin Adrian: Totul a început în școala generală, când am decis să mă înscriu în trupa de dansuri moderne a școlii. In acel moment jucam fotbal și parkour în parcul Farului din Constanța, dar am renunțat pur și simplu.
Citește și: “Încotro ne îndrumăm băieții: balet sau fotbal?”
Ulterior am optat pentru Colegiul Național de Arte “Regina Maria”, unde am avut ocazia de a-mi șlefui o bază a dansului ce avea să mă ajute mai târziu. De asemenea, am reprezentat secția de coregrafie la concursurile naționale și europene pe profilul dans contemporan, obținusem chiar și un loc 1 la Youth American Grand Prix la Bruxelles.
Am dansat apoi o perioadă în cadrul Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța. Am avut ocazia de fiu distribuit în mai multe spectacole, între care Lacul Lebedelor, Giselle, Spărgătorul de nuci, Cenușăreasa, Don Quijote, Peer Gynt, Crăiasa Zăpezii.
Vezi și “Vă invităm la balet! Iată spectacolele lunii Noiembrie”
Dar am avut și apariții televizate la emisiuni de tip talent, precum “România dansează” și “Românii au talent” împreună cu fratele meu.
Viața de balerin, pe un vas de croazieră
Ballet Magazine: De câți ani dansezi pe vase de croazieră, care este atmosfera ? Cât timp este dedicat repetițiilor?
Cosmin Adrian: Dansez din 2015, cu pauze, dat fiind faptul că mă întorc acasă de câteva ori pe an. Reluasem chiar un contract la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, unde am fost propulsat în roluri interesante, urmând chiar și celebrul turneu în Germania, unde am sărbătorit Crăciunul și Revelionul alături de prieteni foarte dragi.
Revenind la subiectul nostru, atmosfera se creează încă din timpul repetițiilor, care se derulează în jurul a 6-8 săptămâni. În acest timp ai ocazia de a cunoaște echipa și structura spectacolelor ce vor urma – secțiuni, plasament, parteneri și stilurile de dans abordate.
In ultimul meu contract, repetițiile s-au derulat în studiourile Royal Caribbean International, situate în Miami, Florida. Acolo am întâlnit diferiți artiști care se pregăteau să meargă pe alte vapoare și puteam chiar urmări evoluția lor în studiourile vecine. Pe timpul repetițiilor am fost îndrumați de un director general și un director muzical.
La sfârșitul acestor săptămâni am avut repetițiile finale, unde au fost invitați angajatorii și colegii noștri. Primul lucru pe care îl faci când urci pe navă, este să te înregistrezi la Resurse umane, unde îți vor da un card pentru accesul în cabină, cabină pe care o împarți cu cineva din echipă, un alt card de ID cu care îți poți face cumpărăturile pe vas și un card de securitate; în caz de urgență, ai un număr cu indicații precise, unde trebuie sa mergi, ce trebuie să faci și unde este locul tău de abandonare al navei.
Securitatea la bord este foarte strictă. Înainte de a fi artist, ești navigator – viața ta poate fi în pericol în orice moment. Cazurile și riscurile sunt foarte rare, însă trebuie prevenite. Următoarele săptămâni sunt concentrate numai pe spectacole, însemnând probe de costume, amplasament, lumini, decor, schimbări de ultim moment.
După toate acestea, urmează perioada în care vei dansa aproape în fiecare seară, unul sau două spectacole, până la sfârșitul contractului. Numărul de spectacole depinde de de cât de lungă este croaziera, cum este planificată și ce alți artiști invitați vin pe durata croazierei.
De asemenea, la spectacole asistă diferiți artiști invitați, cum ar fi foști concurenți la America’s Got Talent sau cântăreți care au făcut parte din trupe populare, de exemplu Jersey Boys.
Cum ajungi în divertismentul de croazieră?
Ballet Magazine: Cum a fost primul tău contract pe un vas de croazieră?
Cosmin Adrian: Din prima mea experiență îmi amintesc că am luat avionul spre Paris și apoi un altul spre Coasta de Azur, Nisa. Norocul meu a fost că mi-au plăcut limbile străine și mă puteam descurca cât de cât. Ajuns acolo, am fost preluat și cazat. Următoarea zi am și început repetițiile, totul se petrecea foarte repede. Toți vorbeau în franceză, dar ocazional îmi aruncau câte un cuvânt în engleză.
La sfârșitul repetițiilor mi-au oferit versuri în franceză pe care trebuia să le învăț, eram nevoit să fac play-back în timpul spectacolelor. Ajunși înapoi în casa unde eram cazați toată trupa, am mâncat, am făcut un duș și am reluat coregrafiile pe care le învățasem în aceeași zi.
Repetițiile au durat o lună, timp în care am învățat foarte multe coregrafii, dat fiind faptul că aveam patru spectacole de 45 minute și încă două de 25 de minute fiecare. Am făcut proba de pantofi și costume, iar apoi, am urcat la bord. Am stat 6 luni pe vapor, timp în care am dansat aproape în fiecare seară pe o scenă nu foarte mare, dar costumele, coregrafia și coloana sonoră îmi dădeau curaj.
Revue (théâtre) era o materie pe care mi-am dorit să o studiez pentru experiența mea de coregraf, iar mediul înconjurător era în favoarea mea.
Iar în tot acest timp am avut ocazia să vizitez o parte din America de Sud și Antarctica.
Sfaturi și recomandări de început de drum
Ballet Magazine: Ce le-ai recomanda tinerilor dansatori care se gândesc poate la o carieră pe un vas de croazieră?
Cosmin Adrian: Ce le recomand balerinilor sau dansatorilor români care își doresc o experiență pe un vas de croazieră, este să intre pe site-urile oricărei companii de entertainment de nave de croazieră și să aplice singuri. Aveți toate detaliile acolo.
Suntem un cerc de români dansatori plecați din țară pe vase, care am avut foarte multe neplăceri cu agențiile din România.
Puteți opta pentru audiții online, în general trebuie să ai un scurt videoclip cu tehnica pe care o deții, stilurile pe care le poți aborda, cv-ul, fotografii de profil și full-body. Unele companii îți trimit chiar și un video cu informații importante. Audițiile live sunt grele, trebuie să fiți foarte bine pregătiți. Cele mai importante audiții în Europa se desfășoară în Londra, Paris, Roma, Berlin și probabil în multe alte orașe, dar din experiența mea de până acum, atât vă pot împărtăși.
Internetul este un mijloc care vă oferă accesul la companii de toate tipurile și informații infinite, folosiți-le inteligent. Eu am fost la Paris la audiție, unde s-au prezentat foarte mulți dansatori profesioniști, din colțuri diferite de lume, printre care s-au numărat și dansatori de la Moulin Rouge și Lido. Am fost acceptați în jur de 15, din mai bine de 100 de candidați. De asemenea, compania cere să ai analizele făcute în centre cu care colaborează, MedLife este un exemplu.
Concluzii: experiențe, competiție și pregătire
Din experiența mea, vă pot spune că nivelul este foarte înalt, există o competiție constructivă între dansatori, învățăm toți unii de la alții, deoarece pe timpul contractului ne oferim chiar și class-uri între noi, de diferite stiluri de dans.
Iar dacă îți place să călătorești, să dansezi, să întâlnești oameni și culturi noi și să ai o stabilitate financiară, industria croazierelor îți oferă toate acestea. Miami, Bahamas, Amazon, Rio de Janeiro, Cuba, Bora Bora, Triunghiul Bermudelor, Caraibe, Bahamas, Dublin, Skt.Petersburg, Vancouver, Honolulu, Insula Paștelui, Chile, sunt doar câteva locuri care mi-au oferit experiențe de neuitat.