Damian Philip Huiduc – elev bursier al Tanz Academy Zurich, Elveția

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Foto: Stefanie Rupp

Damian Philip Huiduc a pășit în lumea dansului la vârsta de 4 ani și jumătate, la grădiniță, alături de dna profesor Mariana Ciuchi.

Dna. Mariana Ciuchi rămâne un model pentru Damian. Este cea care l-a ajutat să-și descopere pasiunea pentru balet. A continuat apoi timp de 4 ani la școala de balet La Sylphide și alți 4 ani la Studioul Duende. A studiat un semestru la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” București, apoi, a câștigat mai multe burse de studiu la Berlin, Marsilia, Munchen, Elmhurst Brighton, Italia, Elveția. În  anul 2018, s-a hotărât și a ales bursa integrală la Tanz Academy Zurich, Elveția.

Printre premiile importante obținute de Damian se numără:

Locul I la YSBC 2016, Locul I și V la Bucharest Dance Festival 2016, Locul I la DWC România 2017, două medalii de aur și una de argint în cadrul Festivalului “Stele Aurii” 2017, Locul III la VIBE ( Vienna International Ballet Experience) 2017.

 

YouTube video

 

Video și imagine montaj: Lavinia Huțanu

Realizator: Sena Vlădoiu

Producător: Ballet Magazine Romania

 – Ce înseamnă baletul pentru tine?

 

Damian Philip Huiduc: Baletul pentru mine este ceva care mă inspiră în fiecare zi și este pasiunea mea de cand eram mic. Toata viața mea am facut balet, am început de la 4 ani ca un hobby, m-am îndrăgostit din prima. De atunci și până acum, îmi place să o fac și este ceva wow pentru mine.

 

– Ce simți atunci când ești pe scenă?

Damian Philip Huiduc: Cu câteva secunde înainte de a intra pe scenă simt adrenalină, emoții și frică. Iar imediat ce pășesc pe scenă simt o ușurare și simt fericirea! In sfârșit după tot ce am muncit până atunci, pot să mă exprim, să dansez și să fac tot ceea ce mă face pe mine fericit.

Citește și: Darius Grămadă, balerin al Operei de Stat din Viena 

 

– Ce părere ai despre apariția revistei Ballet Magazine în România?

Damian Philip Huiduc: Mi se pare că apariția revistei este o chestie foarte bună pentru multă lume. Pot învăța mai multe despre dans și balet și multe lucruri de care oamenii și chiar dansatorii, nu le cunosc.. M-am uitat și eu și am descoperit niște articole interesante.

 

– Te gândești la a profesa în România?

Damian Phillip Huiduc: Eu mă gândesc mai întâi să-mi fac o carieră și un nume. Să adun multă experiență și să dansez pe toate scenele lumii, inclusiv în România. După ce adun aceste lucruri, aș dori să aduc ceva nou și să ajut la baletul românesc și la ce înseamnă dansul în România.

 

“Dna. Mariana Ciuchi, primul meu model profesional”

 

– Ce modele profesionale te ghidează și de ce?

Damian Phillip Huiduc: Primul meu model profesional a fost dna Mariana Ciuchi care a fost prima mea profesoara de balet la gradiniță. Ea m-a ajutat să-mi descopăr această pasiune și să decopăr lumea baletului. M-a ajutat sa-mi descopăr acest talent. Apoi am continuat să particip la cursuri de balet, dans, workshop-uri, școli de vară. La un moment dat, mă întrebam dacă chiar voiam să fac balet pe bune. Nu prea îmi mai plăcea dansul atât de mult. Dar am avut șansa să lucrez la un workshop cu dl Kevin Jackson, prim solist la Royal Acadaemy of Dance, Australia, care m-a ajutat sa-mi redescopăr plăcerea pentru dans. M-a motivat și m-am inspirat să continui cu baletul și să-mi fac o carieră.

 

Dna. Doina și dl. Florin Botiș, m-au ajutat să reintru în această lume a dansului.

M-au ajutat să obțin o bursă și acum 2 ani, am plecat la Tanz Academy Zurich.  Dl Oscar Cordoba, profesorul meu actual, m-a ajutat sa progresez și să continui spre visul meu de a deveni dansator de balet.

Directorul Oliver Matz, care chiar dacă nu este profesorul meu, mă ajută cu explicații. Mă inspiră viața lui de dansator și tot ce a făcut el și mi-aș dori să fac și eu ceva de genul acesta.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate