Dieta balerinilor și performanța. Simona Noja: “Important este să fim sănătoși”

by Ballet Magazine
Share the NEWS & spread the JOY!

Dieta balerinilor – un subiect intens discutat de părinți, de elevi, de dansatori profesioniști și chiar și de profesori. Dar ce înseamnă regimul alimentar al unui dansator clasic? Fosta prim-balerină Simona Noja crede că sănătatea balerinilor este pe primul loc și nu crede în curele forțate de slăbire.

Un articol de: Paul-Daniel Schneider; Mihaela Moldoveanu; Angie Voicu

De multe ori, copiii și adolescenții trec prin schimbări hormonale care le afectează greutatea. Cum traversează un tânăr balerin această perioadă? Circulă tot felul de idei de diete în toate mediile online și nu numai, însă profesioniștii nu par să le recomande. Mulți cred că există un regim-minune și că dieta balerinilor este extrem de strictă. În fapt, mulți tineri își pun sănătatea în pericol urmând sfaturile celor care nu sunt specializați în nutriție.

Într-un interviu realizat de fotograful Daniel Schneider pentru revista Ballet Magazine România, Simona Noja a vorbit despre acest subiect.

Citește și

Simona Noja-Nebyla: „Mă mândresc cu ultimii 10 ani de succese ai Academiei de Balet a Operei din Viena”

Simona Noja Nebyla. Pledoarie pentru #GândurilePropriiDespreDans

Pentru a face performanță, nu există alt drum decât cel de a fi sănătos

Copiii și mai ales adolescenții trec prin schimbări hormonale care le afectează greutatea. Este un lucru absolut normal, dar nu este neapărat văzut cu ochi buni și acceptat de toată lumea. Uneori, tinerii balerini sunt disperați să slăbească. Din păcate, există figuri autoritare în viața lor, care le recomandă regimuri.  Aproape de fiecare dată aceste diete sunt extrem de nesănătoase. Dieta balerinilor ar trebui să fie, de fapt, un stil de viață sănătos și normal, adaptat vârstei dansatorilor, care să lase loc și micilor plăceri ale vieții.

“Eu n-am crezut niciodată în diete, niciodată nu le-am promovat. Condiția sine qua non a unei balerine este de a fi sănătoasă. Pentru a face performanță nu există alt drum decât cel de a fi sănătos. Mai întâi trebuie ca mintea, corpul și psihicul să fie în stare perfectă de sănătate. Nu e nimic nou, știm asta de mii de ani. Punct, nu există discuții. Sunt niște sisteme care nu funcționează lafel în trecerea de la copil la adult, în corpul adolescentei: starea psihică, starea fizică”, a subliniat fosta directoare a Academiei de Balet a Operei din Viena.

Cât de solicitați fizic este normal să fie tinerii balerini

Există cazuri în care copii de 12 ani participă la zeci de concursuri într-un an. Pentru unii acest lucru poate părea exagerat, însă Simona Noja susține că depinde de caz: nu toți copiii sunt lafel, deci programul personalizat este cheia succesului.

“Eu cred că fiecare caz trebuie luat în parte, pentru că ceea ce pentru un copil funcționează, pentru altul e prea mult sau prea puțin. Eu m-am confruntat foarte mult în ultimii 20 de ani, de când predau, cu această situație și soluția mea personală este un plan individual. Trebuie văzut exact care sunt granițele fiecărui copil.

Sănătatea e pe primul plan și rămâne în continuare, chiar și la cea mai mare performanță. Nu poți să zici “sacrific ceva din sănătate ca să am performanță”. Această punere pe același plan, pentru mine nu e în regulă. Cum pot să stimulez un copil sau să vreau să-l stimulez, să-l promovez, să-l îngrijesc, să-l educ ca să-și atingă maximul de potențial? Trebuie să mă uit la acel copil, să văd care sunt părțile lui forte, unde sunt părțile mai puțin forte, ce șanse are și unde sunt punctele lui critice”, a explicat Simona Noja.

Există o vârstă recomandată pentru poante?

“Personal, cred că trebuie să existe mai întâi o anumită forță în picioare, o forță a labei piciorului și o stabilitate, o elasticitate și o coordonare a întregului corp. Există anumite puncte critice care trebuiesc depășite, înainte ca pantoful de poante să fie încălțat. Vârsta diferă. Copiii de 12 ani care încalță poante și fac o variație de prim-balerină, sunt sigură că le-au încălțat cu mult mai devreme decât era cazul. E foarte greu de zis, dar sigur că e nevoie de o dezvoltare fizică, înainte ca elevul să aibă stabilitate și corpul să aibă forță”.

E necesară suprasolicitarea copiilor?

Simona Noja consideră că nu este deloc necesar. Există cazuri în care elevi de 12-13 ani execută o variație care face parte din repertoriul unei prim-balerine, pe care aceasta le consideră extreme.

“A propos de concursurile de balet, ce repertoriu este recomandat pentru copii de 12 ani? Si aici sunt perfect de acord cu cei care spun că e prea devreme când vezi un copil de 12 ani că abordează un repertoriu mult deasupra vârstei lui. Dacă tu, la 12 ani, poate chiar la 11 ani  – am văzut și cazuri de genul ăsta – dansezi o variație care aparține de fapt repertoriului unei prim-balerine, mă întreb: e necesar așa ceva? Există la 12 ani un repertoriu specific pentru vârsta respectivă, care dacă este făcut foarte bine, tot premiul I îți aduce.”

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate