Ela Crăciun: “Părinții nu m-au pus niciodată să fac ceva ce nu mi-a plăcut!”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Jurnalistă, realizator de emisiuni, prezentator de știri, mamă și bloggeriță, ar fi doar câteva din activitățile care vorbesc despre Ela Crăciun. O știți ca SuperMom și e cea mai citită bloggeriță de parenting din România. Pe o piață online în continuă schimbare și cu o afluență de informații din domeniul creșterii copiilor, Ela Crăciun rămâne o referință pentru mamele din România. Am inițiat discuția cu Ela Crăciun când am aflat că Alesia mergea la balet. Între timp, ea a descoperit că nu-i place baletul, iar SuperMom a încurajat-o să descopere în continuare ce-i place și ce nu-i place. Așa cum au făcut și părinții ei.

Ce cărți a scris Ela Crăciun

Ela Crăciun a scris două cărți, ”9 luni fără griji” și ”12 luni fără griji”, în care vorbește cu sinceritate despre sarcină și primul an de viață al bebelușului pentru a ajuta cât mai multe mămici să treacă mai ușor prin aceste experiențe. O puteți urmări pe blogul de viață frumoasă, www.elacraciun.ro, pe canalul de Youtube sau pe Instagram, atunci când cei trei copii Alex, Alesia și Nicholas îi dau voie.

Ela Crăciun, alături de cei trei copii ai săi

Citește și: “Teorie sau practică în lumea dansului clasic. Ce este mai important?”

Spunem adesea cu invidie că tinerii și copiii de azi au acces la mult mai multe activități decât aveam noi. Și cu siguranță așa e. Și părinții au acces la mai multe informații despre creșterea copiilor. Și știu ce posibilități de dezvoltare au copiii lor. Unde tragem însă linia, când știm că un copil nu vrea să urmeze direcția care i-ar face fericiți pe părinții săi? Am aflat în interviul acordat BalletMagazine.ro.

Fetița îi calcă pe urme Elei Crăciun

-Vă încurajați copiii să încerce cât mai multe activități și să-și aleagă singuri pasiunile. Ce v-a determinat să adoptați această strategie?

 Ela Crăciun: Da, îi încurajez să încerce cât mai multe activități. De exemplu, anul trecut Alesia a avut o perioadă în care a făcut și gimnastică și dansuri, a mers și la câteva lecții de balet, dar nu prea i-a plăcut. A făcut călărie și cursuri la școala de televiziune. Eu una nu sunt de acord cu mai mult de trei activități pe săptămână pentru copii, însă ea și le-a dorit, noi doar i-am îndeplinit dorința.

Copiii Elei Crăciun

Și pe mine mama, când eram mică, m-a lăsat să-mi aleg activitățile singură și așa încerc să fac și eu cu copiii mei. Am vrut la patinaj, m-a lăsat să merg la patinaj. Am vrut la tenis, m-am dus la tenis. Dacă nu am mai vrut, nu m-au obligat. Așa încerc și eu să fac cu copiii mei. În momentul în care vor găsi ceva pe gustul lor și pe placul lor o să-i susțin.

Citește și: “Încotro ne ȋndrumǎm bǎieții: balet sau fotbal?”

-Nu ați simțit niciodată impulsul de a-i direcționa către ceva?

Ela Crăciun: Ca să știe ce își doresc și ce le place, trebuie să încerce cât mai multe lucruri. Bineînțeles că Alesia  a renunțat la dansuri, a renunțat la gimnastică, a renunțat la călărie. Sunt surprinsă și mă bucur că a rămas cu școala de televiziune pentru juniori. Îi place foarte mult, merge în fiecare sâmbătă. Sinceră să fiu mă așteptam să renunțe, pentru ca este sâmbăta și orice copil abia așteaptă weekend-ul, dar se distrează și îi place foarte mult. O și văd că are înclinație, pentru că vine cu drag alături de mine la filmări.

Ela Crăciun și mezinul familiei, Nicholas

Ela Crăciun: “A crește un copil frumos înseamnă a-i dedica timp”

-Ce pasiuni aveați în copilarie?

Ela Crăciun: Mi-a plăcut patinajul. Deja prin adolescență, pe la 13 ani, am descoperit schi-ul. Nu sunt mare fan al sportului, pentru că nu îmi place vremea rece și nu îmi place să îmi fie frig, însă la vârsta aceea am descoperit un grup de prieteni cu care mă simțeam foarte bine. Eram mai tot  timpul, în vacanțe și în weekend-uri, alături de ei pe pârtii.

– Ați avut tot atâtea oportunități de a vă descoperiți pasiunile precum copiii dvs. acum?

Ela Crăciun: Părinții mei nu au avut alte așteptări. Și-au dorit să încercăm, ne-au lăsat să încercăm, dar atât. Nu ne-au obligat niciodată. Știu că îi spuneam mamei: nu vreau să mai merg la atletism, nu am mai mers la atletism; nu vreau să mai merg la gimnastică, nu am mai mers la gimnastică. Nu ne-au obligat să facem ceva ce nu ne-a plăcut.

Supermom Ela Crăciun

-De ce credeți că azi părinții sunt mult mai atenți cu copiii?

Ela Crăciun: Cred că avem acces la  mai multă informație și vrem să îi creștem frumos. În multe locuri citești că a crește un copil frumos înseamnă a-i dedica timp, a fi alături de el, a-l susține, a-l încuraja. Având în vedere că există toată această avalanșă de informație în acest sens, este normal ca mai toți părinții să își dorească să facă și ei lucrul acesta. Deși suntem foarte ocupați, încercăm să lăsăm telefoanele și să petrecem alături de ei. Se vorbește foarte mult de timp de calitate și încercăm și noi să îl aducem în viața noastă. Cred ca de asta părinții sunt mult mai atenți cu lucrurile acestea.

Citește și: “Top 5 din 70 de balerini care au marcat lumea dansului, potrivit publicației Ranker.com” 

Cum să crești copii fericiți, sfaturi de la SuperMom

Am descoperit într-un articol de pe elacraciun.ro câțiva pași care te ajută în creșterea unui copil fericit. Unul dintre sfaturi sună așa ”Învață-i să reacționeze la critică!” Mi-a atras atenția și cred că e la fel de important în egală măsură atât pentru un adult, cât și pentru un copil. Veți descoperi că probabil că de multe ori în viață un adult se simte la fel de descurajat ca un copil când cineva îi spune că nu e atât de bun pe cât credea.

Ela Crăciun este urmărită de o comunitate mare de mămici

”Oricât de mult i-ai lăuda tu, în viața se vor lovi de mulți oameni care îi vor critica, așa că trebuie să-i înveți cum să reacționeze atunci când primesc critici. De foarte multe ori, critica ne face fie să ne supărăm, fie să ne diminuăm stima de sine. Însă dacă este tratată în mod corespunzător critica poate fi un foarte bun instrument pentru a deveni mai bun într-un domeniu. Să luăm următorul exemplu: profesorul de dans îi spune copilului că e foarte netalentat. Un copil nepregătit ar fi afectat de cuvintele astea și ar renunța la dans. Un copil care știe cum să gestioneze lucrurile o să muncească mai mult pentru visul lui tocmai pentru a-i demonstra profesorului că s-a înșelat”.

Citește și: “Despre tehnică și interpretare, despre balerini și despre publicul lor”

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate