Felicia Șerbănescu a avut numeroase prezențe pe marile scene naționale și internaționale, multe premii și distincții din partea specialiștilor și reprezintă un etalon al baletului din România.
A iubit dansul de mică și a demonstrat talent, energie și pasiune absolvind în anul 1983 Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia” Cluj Napoca, la clasa profesoarei Ileana Todea.
Printre profesorii care i-au dezvoltat pasiunea și disciplina pentru balet și dans, au fost Elisabeta Hary, Tereza Mocuța, Aurel Mărgineanu, Marineta Moraru, Ileana Todea, Nella Presecan, Julieta Naghiu și Marius Gherghel.
A devenit prim balerină a Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Constanța încă de la angajare, participând la numeroase turnee în Europa, Taiwan, China, Coreea, Israel, Japonia, S.U.A, Canada. A dansat ca invitată la Opera Națională București în rolul titular din baletul Giselle în două reprezentații în 1995 și 2001, la Chișinău unde a dansat rolul Kitri în spectacolul Don Quijote în două reprezentații având-ul ca partener pe Andrei Litvinov în anii 1995 și 1999. La bianala de la Limoge Franța cu compania Gigi Caciuleanu în anul 2003, în Canada la Gala de balet “Cross winds” 2006, la mai multe ediții ale Festivalului Enescu la București, festivaluri de balet și dans contemporan sau teatru, la Iași, Timișoara, Brașov, Craiova.
Deține un impresionant palmares de roluri din baletul clasic și contemporan.
A lucrat cu mari personalități ale dansului clasic și contemporan precum Maurice Bejart, Gigi Căciuleanu, Sergiu Anghel, Daniel Meja, Valery Kovtun, Ioan Tugeau, Jean Guizerix, Wilfride Piollet.
In anul 2006 a absolvit și UNATC secția Artele spectacolului – Coregrafie.
Intre anii 2013-2015, a fost director artistic și maestru coregraf al Compartimentului Balet al Operei Naționale Române Cluj- Napoca.
Citește și: Opera Națională Română Cluj-Napoca sărbătorește 100 de stagiuni.
Președinta Asociației culturale ”ArtEast”care promoveză tineri artiști dansatori și muzicieni, români și străini prin evenimentul cultural “Armonie de vară“ organizat împreună cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, anul acesta aflat la a V-a ediție.
Felicia Șerbănescu – Pentru activitatea sa artistică a fost laureată cu premiul Activitatea susținută în cultură 2005, Diploma de Excelență, Profesionalism și Eleganță, pentru promovarea valorii în societatea românească 2007, Ordinul cultural în grad de Cavaler 2010.
– Felicia, la 18 ani ai debutat în rolul principal din spectacolul Frumoasa din pădurea adormită, pe scena Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța. Cum și cât te-ai pregătit pentru rolul Aurorei? Cum a fost acea seară pentru tine?
Felicia Șerbanescu: Primul rol mare pe care l-am dansat într-o companie profesionistă a fost prințesa Aurora din baletul “Frumoasa din padurea adormită” și deși este considerat unul dintre cele mai dificile roluri pentru prima – balerina, m-am simțit minunat. Probabil prospețimea vârstei și dorința nestrămutată de afirmare m-au făcut să nu simt cele trei acte încărcate de pas de deux-uri cu adagiouri, variații cu code grele, o responsabilitate destul de grea pentru umerii mei fragezi.
Eram fericită să apar în fața publicului, să dau viață sentimentelor, să transmit stările prin care trece personajul, dar să și rezolv partitura coregrafiei clasice destul de dificile.
Am pregătit rolul în mai puțin de zece zile împreună cu partenerul meu de atunci Francisc Stranad, debut și pentru el în rolul Prințului Desire, însă mult mai experimentat și de mare ajutor pentru o tânără parteneră. Am avut norocul să lucrăm cu doamna Marialis Karda, maestra de balet care pregătea spectacolele și debuturile noilor soliști la companie. Seara premierei noastre a fost încununată de succes. Marcantă pentru viitoarea carieră pe care mă pregătisem să o îmbrățisez, iar lauda maestrului Oleg, a făcut să crească încrederea în propriile forțe.
– Ce ne poți povesti despre marele maestru Oleg Danovski? Cum au fost acei ani, turneele, coregrafiile și cu ce învățăminte ai rămas?
Felicia Șerbănescu: Intâlnirea cu maestrul Oleg a fost în timpul școlii, în sala Studio a Operei din București, la Olimpiada pe Meserii. Eu participam pentru clasa a X-a a Liceului din Cluj și am luat premiul I la dans clasic și de caracter. A fost cel care mi-a înmânat diplomele și m-a felicitat, a fost ca un trăznet care curentează în sensul bun al cuvântului. Lauda dânsului te obliga să iei și mai în serios tot ce ți-ai propus să devii, să te autodepășești.
Apoi ne-am revăzut la competiția de la Varna. După turul al-II-lea, m-a condus la Constanța cu mașina personală unde am dat audiție la compania pe care o înființase de 4 ani. De acolo a început colaborarea noastră care a fost una frumoasă, cu multe amintiri din turneele anuale pe care le efectuam peste tot în Europa. Cu repetiții de noapte, filmări la televiziune, dar și cu propuneri surpriză de debuturi în roluri tiulare.
Călătoream foarte mult, dansam enorm. Maestrul era în permanență cu noi, ne făcea să înțelegem că “cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale” așa ne spunea atunci când dădeam semne de oboseală.
Ii plăcea să stea cu noi tinerii. De Revelion petrecea alături de noi până dimineața (era cunoscut faptul că-i plăcea să creeze noaptea), astfel că în finalul baletului “Motanul încălțat”, ne-a montat o scenă rock unde ne-a cerut să ne dezlănțuim ca la petrecerile de Revelion.
Felicia Șerbănescu: Maestrul Oleg Danovski era o personalitate cu mult umor și spunea că iubește dansul mai mult decât pe dansatori, dar eu am simțit că iubește la fel de mult și oamenii care sunt pasionați de dans.
Am învâțat foarte multe în cei 12 ani pe care i-am parcurs împreună, m-a încurajat să plec la toate competițiile de balet la care am participat, Varna, Moscova , Osaka, Paris, Jackson Mississippi. Se mândrea că are balerini din companie acolo unde dânsul făcea parte din jurii (Paris 1990 sau Varna 1992).
A fost de acord și să merg pentru un an în Germania unde primisem un contract. Dar înainte de a pleca din nou stagiunea următoare, mi-a spus că e bolnav și dacă mai plec și eu…Nu am mai plecat, oricum dansam mult mai puțin decât acasă și în turneele companiei, iar dorul de familie m-a făcut să renunț la cariera internațională. După câteva luni, în acel an 1996, maestrul a plecat dintre noi și parcă iarăși m-am zdruncinat din temelii. A fost depus în holul Operei Naționale București, unde mai mulți soliști din ambele teatre, i-am făcut de gardă, am simțit că ne-a mai dat o lecție, aceea de a pleca cu demnitate.
In tot ce montez acum mi-a rămas de la maestrul Oleg muzicalitatea și logica în regia spectacolelor, care mă urmărește și de care țin mereu cont.
– Cum a fost trecerea de la cariera de prim balerină la coregraf? Care sunt cele mai frumoase experiențe și amintiri din anii în care ai condus cu succes Compartimentul de Balet al ONR Cluj-Napoca?
Felicia Șerbănescu: In ultimii ani ai carierei am dansat cu dureri mari deoarece am făcut coxartoză la încheietura iliacă stangă. Când nu m-am mai simțit în stare, am renunțat să mai apar pe scenă pentru a nu lăsa să pălească strălucirea cu care obișnuisem publicul.
Este un moment delicat să renunți la scenă. După operația suferită, am mai dansat invitată la Podgorița în Muntenegru, de ziua României și încă în câteva spectacole de gală, la Constanța. Mi-am ocupat în paralel timpul cu predatul la Facultatea de arte din cadrul Universității Ovidius. Totodată, de creația de coregrafii pentru tinerii talentați ai companiei, care participau la diverse competiții de balet. Am mai coregrafiat momentele de divertisment în operetele și operele care s-au montat la Teatrul de Opera și Balet “Oleg Danovski” în acea perioadă.
Am mai fost invitată în Italia și am montat pentru o școală particulară la Verona, spectacolul “The wall” pe muzica lui Pink Floyd. Astfel, trecerea a fost firească și am acceptat-o cu mai multă ușurință. Dar da, îmi este mereu dor de sentimentul magic plin de energie pozitivă din partea publicului pe care-l trăiam pe scenă.
Felicia Șerbănescu: Am pus mult suflet în conducerea compartimentului de balet al ONR Cluj-Napoca și am fost fericită mereu lânga ei. Am montat spectacole atât cât ne-au permis condițiile vremii, dar o mare reușită a fost să le ofer dansatorilor întâlnirea cu genialul Gigi Căciuleanu, care le-a creat un spectacol minunat ce are și astăzi mare succes.
Anul acesta trebuia să participăm cu ”Amor Amores” la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde ONR Cluj-Napoca nu fusese invitată până acum. Sper că acest vis să devină real în ediția anului 2021. Eu am avut bucuria să particip la câteva ediții ale FITS-ului și este extraordinar. Imi doresc acest lucru și pentru balerinii clujeni.
Am mai avut marea onoare de a omagia personalități, “monștrii sacri” ai baletului clujean și am început cu maestra Gabriela Taub Darvas, care a fost coregraf timp de 14 ani la Cluj și a revenit pentru această aniversare pe scena Operei după 45 ani, de la New York.
Am sărbătorit-o la cea de-a 94 aniversare pe marea balerină Maria Traila care a fost foarte emoționată de acel eveniment. Pe Valerica Gherghel și pe Francisc Zsigmond primi-balerini, idoli ai multor copii care au primit educație la școala de balet clujeană. Din păcate șirul aniversărilor a fost întrerupt. Am regretat că nu am reușit să-l omagiem și pe domnul Radu Ciuca. Vorbisem în prealabil și era extrem de încântat să revină în țară și pe scena care l-a consacrat. Radu Ciuca a fost un exemplu de tenacitate și omenie pentru toți băieții care i-au fost discipoli. A fost mentorul multora dintre stelele baletului, el însuși făcând parte din constelația Operei clujene în perioada anilor ’70-’80.
Am reușit cu succes să readuc în luminile rampei ONR Cluj-Napoca, baletul “Don Quijote” de Ludwig Minkus. Le mulțumesc pentru acest fapt directorului general de la acea vreme, domnul Marius Budoiu și asistentei dânsului, doamnei Miahela Baciu, care m-au susținut în acest proiect ambițios. Spectacolul se bucură în continuare de o prezență numeroasă a publicului și o frumoasă apreciere, iar balerinii dansează cu mare plăcere de fiecare dată când este programat.
Vă invităm să descoperiți interviul integral cu Felicia Șerbănescu în prima ediție tipărită a revistei Ballet Magazine România, pe care o puteți comanda online atât pe site-ul oficial Ballet Magazine România cât și pe site-ul librăriei Cărturești