Florin Chirițescu: “Un copil care face balet și se înfometează va fi afectat emoțional”

by Mihaela Moldoveanu
Florin Chirițescu-portrait
Share the NEWS & spread the JOY!

Dieta Balerina circulă de ani de zile pe net are atașate tot felul de povești de succes în care balerinele s-ar antrena mâncând aproape nimic toată ziua. Florin Chiritescu, profesor de flamenco și balet, a explicat pentru Revista Ballet Magazine cum trebuie să se alimenteze corect un copil pentru a putea face față pregătirii spre performanță.

 

Copiii care se află în creștere au nevoie de o alimentație bogată

 

 – Cunoașteți cazuri de bulimie sau anorexie printre balerini?

Florin Chirițescu: Era o elevă a Liceului de Coregrafie acum mulți ani, care, după ce profesorii au jignit-o, a avut o cădere și refuza să mai mănânce până ajunsese foarte slabă, arăta subnutrită. Aici fac apel la profesorii liceului să își aducă aminte că acei copii sunt în creștere și să îi ajute moral să treacă pestea această etapă cu sfaturi utile nu cu insulte și injurii.

 – Există diferențe între dieta unui balerin și cea a unei balerine?

Florin Chirițescu: Există diferențe în orice. Depinde de la balerin la balerin, de la balerină la balerină. Foarte bune sunt acele teste de alimentație care îți spun la ce ai intoleranță alimentară și la ce nu. Astfel îți poți alege dieta în funcție de rezultatul testului.

 

Citește și “Este baletul doar pentru fetițe? Ce îl face atrăgător și pentru băieți?”

 

 – Colegele tale de balet se chinuiau să rămână în formă?

Florin Chirițescu: Colegele mele se chinuiau să rămână în formă, însă vreau să amintesc faptul că atunci când ești în creștere corpul tău se va modifica drastic de la un an la altul, așadar după ce corpul ajunge la maturitate și deja ai un pattern sănătos, atunci nu prea trebuie să îți mai faci griji.

 

Balerinii sunt și ei oameni și pot mânca orice fără să facă abuz

 

 – E posibil ca un balerin să se îngrașe înaintea unui spectacol?

Florin Chirițescu: Există și această posibilitate dacă se face abuz de alimente sau dacă se iau „după ureche” anumite pastile care înlocuiesc masa sau care ajută la slăbit.

 – Dieta balerinilor este doar un mit? Balerinii mănâncă de fapt orice?

Florin Chirițescu: Nu este chiar un mit. Desigur că din cauza efortului se poate mânca aproape orice fără a se face abuz. Un balerin are o dietă bogată în proteine pentru a putea proteja și crea masă musculară. De exemplu este foarte greu să fii vegetarian/ vegan, deoarece din cauza efortului foarte ridicat musculatura are nevoie de proteină animală.

balet

Copiii nu trebuie să se înfometeze ca să facă balet

Alimentele fast-food nu au ce căuta în alimentația balerinilor

 

Ce reguli alimentare urmați ca să vă păstrați totuși silueta?

Florin Chirițescu: Disciplina alimentară este cea mai importantă, de exemplu în loc să mănânci un sandviș sau fast food, e mai bine să mănânci o friptură cu legume (broccoli) sau niște fructe seci. Fast food-ul îți dă o stare de sațietate pe moment însă nu are nicio valoare nutritivă.

 – Ca profesor de dans, de exemplu, ce mănânci într-o zi normală? Dimineața, la prânz și seara?

Florin Chirițescu: În momentul de față mănânc foarte multe salate deoarece am luat în greutate și vreau să slăbesc. Din cauză că nu mai fac același efort, fiind profesor de dans clasic și de carácter,  corpul nu mai are aceleași arderi și totul se depune.

 

Dansul nu îți dă voie să-ți permiți orice răsfăț culinar

 

– Ce nu mănânci niciodată? De exemplu, mănânci shaorma?

Florin Chirițescu: Shaorma mănânc foarte rar, nu mi se pare deloc sănătoasă. Din cauza amestecului de alimente și sosuri este o bombă pentru inimă și ficat. Ador să mănânc ciocolată, dar încerc să nu abuzez, îmi place în special ciocolata neagră cu espresso. Mă ating foarte rar de hamburgeri sau pui fript de tip fast food, pentru că sunt produse foarte nocive.

 – Începutul tău ca balerin a fost marcat de necesitatea de a slăbi câteva kilograme? Ce reguli ai urmat, ce dietă?

A trebuit să slăbesc foarte mult. Nu am urmat reguli sau o dietă anume, însă am făcut foarte multe ore de studii de balet, acest lucru ajutându-mă foarte mult să slăbesc. Dacă ai un ritm de viață sănătos (ore de sport/ ore de dans etc) dieta corpului tău se poate spune că se echilibrează singură, cu condiția să renunți la mentalitatea că dacă ai făcut 1-2 ore de sport/ dans, poți să mănânci apoi trei ciocolate. Cu mentalitatea asta dai banii degeaba pe cursurile și pe ciocolată.

Citește și “Încotro ne îndreptăm băieții: balet sau fotbal?”

 

Regulile nutriționale ale balerinilor nu coincid cu cele ale gimnaștilor

 – Care sunt regulile tale de aur în alimentație?

Florin Chirițescu: Nu cred că există o regulă de aur, cred că există reguli de bun simț. Dacă nu abuzezi de un anumit aliment, acesta nu îți va dăuna. Însă dacă mănânci foarte mulltă ciocolată, fast food etc, încet, încet corpul tău nu va mai resimți nici măcar efortul deoarece metabolismul intră în pauză și foarte greu poate fi repornit.

 – Aceste reguli ți le-ai format singur sau le-ai primit de la un specialist?

Florin Chirițescu: Din păcate nu există nutriționiști dedicați balerinilor, deși acest lucru ar fi foarte important. Nu poți aplica la balerini aceleași reguli nutriționale ca de pildă la gimnaști, sportivi olimpici etc. Balerinii sunt artiști nu sportivi, deși studiile de dans clasic aduc a sport, acele studii sunt foarte artistice, acest lucru face diferența dintre sport și artă.

 

Sportul și dieta fac minuni, nu pastilele!

 – Ai renunțat cu greu la ceva anume?

Florin Chirițescu: Nu am renunțat la nimic. când dansam, pur și simplu mâncam ce vroiam, însă dupa cum am mai zis, nu abuzam de alimente!

 – Ai un sfat pentru milioanele de femei care încearcă să scape de kilogramele în plus sau să-și păstreze silueta?

Florin Chirițescu: Să facă sport! Nu poți slăbi sau să îți păstrezi silueta fără mișcare fizică! Sportul și dieta echilibrată, fără abuzuri, fac minuni! Nu există shake-uri minune, pastile de slăbit etc., toate acestea sunt pur și simplu cheltuieli inutile! Poți ajunge la spital cu afecțiuni serioase care pot duce chiar la deces!

 

Ipoteza potrivit căreia balerinii nu mănâncă este un mit

“Stereotipul legendar al balerinei anorexice pur și simplu nu este adevărat.  Baletul este o artă vizuală, balerinii trebuie într-adevăr să aibă un trup armonios, pentru că publicul plătitor vrea să vadă un anumit standard și, dacă nu îndeplinești cerințele, este posibil să rămâi în afara scenei. Dar asta nu este totul. Pentru a avea o carieră artistică trebuie să fii în formă, să ai energie și nu poți arde 1.000 de calorii într-un spectacol de 2 ore mâncând doar broccoli și semințe!” – Dr. Adriana Nae, consilier în nutriție la centrul medical Bio Terra Med.

Interviul cu doamna doctor Adriana Nae, pe larg, într-un articol viitor!  Răspunsurile unui consilier de nutriție au clarificat ideile privitoare la dietă. Așadar, balerinii urmează aceleași reguli de alimentație ca orice om care vrea să fie sănătos și să facă performanță. Înfometarea, pastilele minune și regulile drastice de slăbire peste noapte nu sunt o soluție pentru nimeni! Așa zisa dietă a balerinilor e o poveste cu tâlc din care fiecare avem ce învăța.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate