Iaela Buldan, Ballet Fusion Sibiu: „În România multe persoane își doresc să facă balet de plăcere”

by Mihaela Ivan
Share the NEWS & spread the JOY!

Studioul de dans Ballet Fusion din Sibiu a fost înființat în septembrie 2019 de către Iaela și Claudiu Buldan, doi tineri foști balerini, cu experiențe profesionale extrem de interesante. Iaela a dansat în compania Passe-Partout a lui Dan Puric, după care a interpretat numeroase roluri clasice și contemporane în spectacolele Teatrului de Balet din Sibiu, printre care Giselle, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Trilogia Ionesco.

Claudiu a început la 6 ani dansul sportiv, însă ulterior s-a îndreptat spre balet. A apărut în serialul de televiziune “Cu un pas înainte” și a colaborat cu Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” în producții precum Chicago și Rebecca. Și-a continuat activitatea profesională la Teatrul de Balet din Sibiu unde, pe lângă roluri principale în numeroase producții, a fost și maestru de repetiții și coregraf.

Citește și

#PARTICIPĂ la “Ballerinas in Red, 2021”! Oportunitate UNICĂ de promovare pentru școli și fotografi, și PREMII în valoare de sute de euro pentru concurenți!

Cosmin Adrian și Louise Chapovaloff: Să împarți scena cu ființa iubită e un sentiment incomparabil!

 

Ballet Fusion Sibiu, un loc în care Iaela și Claudiu Buldan au vrut să împărtășească din experiența lor celor pasionați de balet

Prin înființarea Ballet Fusion, Iaela și Claudiu Buldan au vrut să împărtășească din experiența lor atât copiilor, cât și adulților pasionați de balet. Din păcate, la scurt timp după deschidere, în primăvara anului 2020, pandemia de Covid-19 a pus la grea încercare toate activitățile de antreprenoriat dar, mai ales, pe cele din lumea artistică.

Claudiu Buldan: Într-adevăr, a fost o perioadă dificilă, dar am primit mult ajutor din partea proprietarului sălii unde ne desfășurăm activitatea la Sibiu, care a înțeles situația și ne-a susținut din toate punctele de vedere. Un alt noroc au fost și sunt cursanții noștri, care ne-au fost aproape încă de la deschidere, iar în perioada pandemiei nu au renunțat. Astfel, la finalul lui 2019 și în decursul anului 2020 am lucrat individual, iar în perioada de lockdown am ținut cursurile online.

În ciuda situației dificile din punct de vedere sanitar și a restricțiilor, nu numai că Ballet Fusion a reușit să se mențină pe linia de plutire, dar a mai deschis două filiale, una la Alba Iulia și cealaltă în orașul Victoria.

Claudiu Buldan:  În prima fază am deschis studioul din Alba Iulia, unde predă soția mea. La momentul respectiv eu eram balerin la Teatrul de Balet din Sibiu, așa că țineam cursurile de dans contemporan. O mămică din orașul Victoria, care-și aducea fetița la cursuri la Sibiu, a venit cu ideea să ne deplasăm noi acolo, deoarece ei îi era greu cu drumul. Când am renunțat la angajamentul în teatru, am început demersurile pentru a ține cursuri de dans la Casa de Cultură din acest oraș. Pot spune că inițiativa au avut-o părinții elevilor noştri, acolo era deja un grup de copii care doreau să învețe balet.

 

Ballet Fusion Sibiu pregătește în prezent aproximativ 40 de cursanți la Sibiu, 40 la Victoria și 30 de cursanţi la Alba Iulia

Cele trei filiale ale Ballet Fusion presupun un efort destul de susținut, ținând cont de faptul că echipa este formată doar din trei persoane: Iaela și Claudiu Buldan, cărora li s-a alăturat din acest an și Corina Chiperi.

Aceasta în condițiile în care, doar la clasele de balet sunt aproximativ 40 de cursanți la Sibiu, 40 la Victoria și 30 de cursanţi la Alba Iulia, împărțiți pe categorii de vârstă. Majoritatea copiilor practică baletul doar ca hobby, iar părinții le pot urmări progresele în cadrul orelor deschise sau al spectacolelor desfășurate în timpul anului.

Iaela Buldan: Am împărțit cursanții pe categorii de vârstă și în funcție de nivel. Deocamdată doar în Sibiu avem o grupă de copii care doresc să facă performanță, însă sperăm ca și în celelalte orașe să se formeze astfel de grupe. Ne dorim să le insuflăm celor mici pasiunea noastră, să-i creștem la un nivel care să îi ajute să se îndrepte spre o carieră în domeniu, dacă vor.

Claudiu Buldan: Avem 4 cursanți care au ales deja să facă o carieră în domeniu. O fată de 19 ani urmează cursurile Facultății de Artele spectacolului – Coregrafie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, un băiat de aceeași vârstă a ales Universitatea de Arte din Zürich, Elveția. O fetiță de 10 ani va urma Academia de balet a Operei din Viena începând din septembrie anul acesta, iar alta în vârstă de 14 ani a ales Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca.

Ballet Fusion Sibiu: Un lucru mai puțin întâlnit în România sunt cursurile de balet dedicate adulților

Claudiu Buldan: Ne-am gândit să le oferim o alternativă adulților care și-au dorit din totdeauna să facă balet, dar nu au avut ocazia, precum și celor care au cochetat cu ideea pentru scurt timp, dar au renunțat. Mi-am dat seama că am făcut o alegere corectă după ce am participat anul trecut la un workshop în Croația, unde am avut surpriza să constat cât de mulți oameni fac balet de plăcere, indiferent de vârstă. Fără îndoială, nu vorbim aici de un nivel profesionist. Cursurile sunt structurate în așa fel încât, după o introducere treptată în tehnica dansului clasic, cursanții să poată să obțină o postură corectă a corpului, o musculatură frumos conturată și abilitatea de a-și coordona mișcările cu muzica.

Iaela Buldan: Sunt convinsă că și în România sunt multe persoane care își doresc să facă balet de plăcere, doar că noi, ca popor, suntem mai conservatori și avem multe prejudecăți. Mulți cred că aceste cursuri sunt doar pentru persoanele tinere, slabe sau care au mai făcut la un moment dat balet. Noi încercăm să spulberăm aceste mituri și să promovăm ideea că baletul este pentru toată lumea. Bineînțeles că pentru a face performanță se impun mai multe reguli și criterii, dar, ca hobby, este potrivit pentru oricine. De exemplu, unele dintre cursantele noastre adulte sunt mămicile copiilor de la grupele mici. Este o încântare când ne povestesc cum fac întrecere acasă despre cine a învățat mai mulți termeni sau mai multe mișcări.

 

Ballet Fusion nu este numai despre cursuri de balet, ci integrează mai multe tipuri de dans și de mișcare. al căror scop este obținerea unei vieți sănătoase și echilibrate

Claudiu Buldan: Pe lângă balet, oferim cursuri de dans contemporan, de dans popular moldovenesc și de Pilates. Anul trecut soția mea a obținut diploma de instructor Pilates din partea școlii Fitness Scandinavia și ni s-a părut că se armonizează foarte bine cu celelalte cursuri pe care le oferim. Știu că pare ciudat, dar am introdus dansul popular moldovenesc după cooptarea în echipă a colegei noastre Corina Chiperi, care a făcut parte din Ansamblul Național Academic de dansuri populare „Joc” din Republica Moldova. Ne dorim ca pe viitor să ne extindem și mai mult activitatea și să introducem cât mai multe tipuri de dans.

Ballet Fusion aduce în prim-plan arta baletului, a dansului contemporan și a tehnicii Pilates pentru a crea o fuziune completă a corpului, minții și sufletului, după cum se afirmă și pe site-ul studioului 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate