Ana Maria Gergely – Artista din corpul de balet al Operei Naționale din Estonia, care face senzație în roluri de prim-solistă.
Ana Maria Gergely a descoperit baletul prima dată la Palatul Național al Copiilor din București, apoi în cadrul Studioului de balet din cadrul Operei Naționale București, condus de dna Magdalena Rovinescu și, mai târziu, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. La 15 ani, a fost admisă la The State Ballet School din Berlin unde a studiat baletul timp de 2 ani. Apoi, a primit o bursă completă la English National Ballet.
Ca elevă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” a obținut titluri și aprecieri în concursuri și olimpiade precum Premiul I şi Premiul de Popularitate la Danza Europa, San Marino (2010); Outstanding Artist Award la Youth America Grand Prix, în semifinala de la Paris (2010); Premiul I la Olimpiada de Coregrafie şi Artă Teatrală, Constanţa (2010); Premiul I la Olimpiada de Coregrafie şi Artă Teatrală, Timişoara (2011); Medalia de aur la concursul intern Staatliche Ballettschule Berlin (2011); a fost Finalistă la Youth America Grand Prix, New York (2011); Medalia de argint la festivalul internaţional de dans Tanzolymp, Berlin (2012).
Ballet Magazine Romania: Cum a început drumul tău în balet? Care au fost factorii care te-au determinat să continui această dificilă, dar frumoasă meserie?
Ana Maria Gergely: Drumul meu în lumea frumoasă a baletului a început la vârsta de 5 ani și, de atunci, singurii factori care m-au determinat să continui și să devin balerină de meserie, sunt pasiunea și ambiția.
Ballet Magazine Romania: De ce ai ales să-ți construiești cariera în afara țării? Cum este atmosfera în cadrul Operei Naționale din Estonia și de ce ai ales această instituție?
Ana Maria Gergely: Am ales să-mi construiesc o carieră în străinătate pentru un viitor și o carieră mai bune. Din nou, ambiția m-a determinat să visez la lucruri mai mari și încă mai am de urcat pe scara succesului.
Am ales să mă prezint la audiție pentru Opera Națională din Estonia pentru că au un repertoriu bogat în spectacole clasice și la momentul respectiv, a fost singurul contract care mi s-a oferit din partea unei instituții. Datorită faptului că această instituție nu are o companie de balet foarte mare, am avut multe oportunități să dansez roluri importante, ceea ce este folositor în evoluția mea ca dansator, dar folositor și pentru viitor, în situația în care mă voi gândi să fac parte dintr-o instituție / companie mai mare.
In general, există tensiuni între străinii și naționalii din companie, iar motivul este orgoliul pe care o au naționalii vis-a-vis de cum era compania înainte de invazia straină… iar acest lucru naște un aer de inegalitate în comportament, motiv pentru care mulți străini se gândesc să plece către alte teatre. Acest lucru există, cred, în multe instituții și companii din lume, care de cele mai multe ori au la bază școli bune, de unde ies anual balerini foarte bine pregătiți pentru această meserie.
Ballet Magazine Romania: Cum arată o zi din viața ta și cât de mult timp dedici studiului, repetițiilor, spectacolelor?
Ana Maria Gergely: O zi din viața mea începe la ora 10:30, cu studiile de balet pe care le consider foarte importante, iar o zi încărcată se termină la 17.30. In zilele în care avem și spectacol seara, avem în program studii și câteva repetiții care se desfășoară până la ora 14.30, iar apoi suntem liberi pana la ora 17.00, când trebuie să ne pregătim pentru spectacol.
In general avem un program destul de aglomerat pentru că avem două spectacole pe săptămână și multe alte balete de repetat în același timp. Cu alte cuvinte, niciodată nu ne ajunge timpul pentru repetiții.
Baletul este o artă care necesită antrenament de nivel atletic și o pasiune indestructibila.
Ballet Magazine Romania: Ce părere ai despre apariția unei reviste dedicate baletului, în România?
Ana Maria Gergely: Sper ca această revistă să prindă în paginile dedicate baletului multe persoane ale societății românești. Când încă eram elevă a Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din București, nu prea aveam informații din sfera baletului (un alt motiv pentru care am plecat în străinătate) și sper ca această revistă să fie o portiță către zona cultural-artistică, să ajute oamenii să înțeleagă frumusețea, profunzimea și maturitatea baletului.
Baletul este o artă care necesită antrenament de nivel atletic și o pasiune indestructibilă, iar eu sper ca Ballet Magazine să aducă conștientizare.
Ballet Magazine Romania: Iți dorim o stagiune încununată de succese, împliniri și bucurii!
Ana Maria Gergely: Mulțumesc frumos! Și mult succes, Ballet Magazine!