Interviu cu Anastasia Stashkevich, Prim-balerină a Teatrului Bolshoi

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Luni, 14 decembrie, 2020, de la ora 19.00, pe scena Sălii Palatului din București, va avea loc Gala Stelelor Baletului Rus Ediția a II- a, cu participarea celor mai mari balerini ai momentului de la celebrele teatre Bolshoi Moscova și Mariinsky Sankt Petersburg.

 

Revista Ballet Magazine România vă prezintă un interviu în exclusivitate cu prim-balerina Teatrului Bolshoi, Anastasia Stashkevich.

Născută în 1984 la Sankt Petersburg, Anastasia Stashkevich a descoperit baletul la o vârstă fragedă, iar în anul 2003 a absolvit Academia Coregrafică de Stat din Moscova – Bolshoi (clasa Tatyana Galtseva). Tot în același an, Anastasia Stashkevich se alătură Teatrului Bolshoi, unul dintre cele mai importante teatre de prestigiu internațional din Rusia, unde se dau spectacole de operă și balet.

Anastasia Stashkevich a parcurs toate etapele profesionale, iar în anul 2009  a devenit solistă și în 2013, prim-balerină a instituției.

Anastasia Stashkevich a obținut medalia de bronz la Concursul internațional de balet Vaganova-Prix (2002) și medalia de argint, la Concursul de balet Arabesque din Perm, Rusia (2004).

Anastasia Stashkevich,  Premiul Național al Rusiei-Masca de Aur pentru cea mai bună interpretare feminină în balet (2018)

Anastasia Stashkevich, palmares impresionant de roluri

Anastasia Stashkevich este un nume greu în industria baletului,  rolurile sale fiind memorabile. Amintim aici: Lise în La fille mal gardée – Sir Frederick Ashton; Swanilda – Coppelia; rolul principal în Esmeralda – Yuri Burlaka; Marie din Spărgătorul de nuci – Yuri Grigorovici; Balerina din Petrushka a lui Mikhail Fokine; Julieta din Romeo și Julieta – Alexei Ratmansky; Prințesa Florina în Frumoasa din pădurea adormită; Pas de Deux din Giselle; Cupid în Don Quijote; Amour în Flăcările Parisului de Ratmansky; precum și rolurile principale în spectacole precum Paquita, Lacul Lebedelor, La Sylphide, Corsarul și La Bayadere, Upper Room – Twyla Tharp, Jeu de Cartes and Russian Seasons – Alexei Ratmansky .

 In anul 2013,  Anastasia Stashkeivich a fost declarată Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Citește și despre: Gala Stelelor Baletului Rus

–  Bună ziua, Anastasia Stashkevich! Nu ești pentru prima oară în România. Ai mai dansat acum doi ani, pe 31 Octombrie, tot la Sala Palatului, în cadrul Spectacolului de Gală. Cum ți se pare publicul românesc?  

Anastasia Stashkevich: Buna ziua! Așa este, am avut plăcerea de a dansa și acum doi ani în România. Din păcate vizita a fost scurtă, am venit direct la Spectacolul de Gală și am plecat imediat după, grabindu-ne spre avion!

Publicul românesc ne-a încantat cu ropote de aplauze și ovații oferite cu emoție. Mi-a plăcut frenezia din seara acelui spectacol. Abia aștept să reîntâlnesc publicul românesc!

Anastasia Stashkevich: “Trăiesc cu pasiune baletul de când aveam nouă ani”

– Cum ai descoperit baletul și ce înseamnă Teatrul Bolshoi pentru tine?

Anastasia Stashkevich: Baletul este viața mea. Îl trăiesc cu pasiune de când aveam nouă ani. Începutul a fost simplu. Părinții m-au dat inițial la gimnastică și apoi la balet, în cadrul Academiei Coregrafice de Stat din Moscova- Bolshoi.  Dragostea față de această profesie a venit mai târziu, când am început să înțeleg și să simt baletul cu toată ființa mea.

Teatrul Bolshoi reprezintă casa mea! Este o instituție legendară, cu o istorie valoroasă, cu artiști excepționali și avem parte de creații, gale și spectacole diversificate. Teatrul Bolshoi este emblema Moscovei. Zi de zi, îmi trăiesc visul împlinit în această instituție, fiind prezentă în cadrul studiilor, repetițiilor și spectacolelor.

– Cum se desfășoară colaborarea cu organizatorul din România?

Anastasia Stashkevich: Colaborarea decurge minunat. Organizatorii ne asigură toate condițiile de care eu și colegii mei avem nevoie. Am multe emoții pozitive și cum spuneam mai sus, abia aștept ziua spectacolului!

Citește și: Interviu cu Laurențiu Daniel Ionescu, organizatorul Galei Stelelor Baletului Rus

– Ce momente vei interpreta în cadrul evenimentului Gala Stelelor Baletului Rus, din (9 Martie) 14 Deecembrie?

Anastasia Stashkevich: În cadrul Galei Stelelor Baletului Rus, voi dansa Pas de Deux din baletul Talisman, pe muzica lui Riccardo Drigo în varianta coregrafică a lui Marius Petipa și Adagio din baletul Come un Respiro, pe muzica lui Händel și coregrafia lui Mauro Bigonzetti.

Ambele momente le voi interpreta alături de colegul meu și prim-balerinul Teatrului Bolshoi, Viacheslav Lopatin. Vă așteptăm cu emoție și bucurie pe 14 Decembrie, la Sala Palatului!

Mulțumim doamnei Victoria Spinei, corepetitoare studii și repetiții – Opera Națională București, pentru asigurarea traducerii acestui interviu din limba rusă, în limba română.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate