Interviu – Cristina Dijmaru

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Cristina Dijmaru, Prim-solistă a Operei Naționale București este o artistă pasionată de arta sa și dedicată publicului spectator. Născută la Buftea, începe să studieze dansul clasic Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, București

După absolvire își continuă studiile la Universitatea Română de Științe și Arte “Gh. Cristea”, secția Artele Spectacolului – coregrafie. În anul 2007 se alătură corpului de balet al Operei Naționale București, iar în 2012 este numită prim-solistă. În această perioadă își îmbogățește repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice, neoclasice și contemporane.

A participat la stagii de dans cu maeștrii Vladimir Vasiliev, Gilbert Meyer și Sergiu Ștefanschi pentru dans clasic, Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco și a urmat un stagiu de perfecționare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. Pe lângă mai multe premii la olimpiadele naționale, a fost finalistă la Premio Roma, iar în 2011 a primit Premiul de Excelență la concursul Sibiu International Ballet Competition. În 2018, a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul evenimentului Premiile Operelor Naționale – Ediția Centenar.   

Special  Cristina Dijmaru – Ballerinas love pets


Video și imagine montaj: Lavinia Hutanu
Realizator: Lavinia Hutanu 
Producător: Ballet Magazine Romania

Cristina, am dori să ne oferi trei sfaturi/recomandări pentru elevii care se pregătesc pentru meseria de balerin/ă.

Cristina Dijmaru: Sfaturi și recomandări… În primul rând, să fiți siguri că e ceea ce vă place cel mai mult, e nevoie de o pasiune foarte mare pentru meseria asta. De asemenea, pe cât se poate, să învățați de la toți cei din jurul vostru, de la toți profesorii voștri, dacă aveți posibilitatea mergeți la cât mai multe workshop-uri, încercați mai multe stiluri de dans și, nu în ultimul rând, nu neglijați cultura generală. Este foarte importantă nu numai pentru un balerin, ci pentru orice om.

Ballet Magazine Romania: Talent versus muncă. Care este cheia succesului în această meserie?

Cristina Dijmaru: Nu aș putea spune că știu care este cheia succesului în această meserie, însă cred că este nevoie de amândouă în egală măsură. Talentul e ceea ce ne-a dat Dumnezeu, un har pe care ar trebui să-l valorificăm cât de mult putem, în schimb cred că e nevoie de foarte multă muncă. Însă dacă faci cu plăcere, nu cred că e chiar atât de multă!

Ballet Magazine Romania: De ce ai ales să rămâi în România și să-ți construiești cariera aici?

Cristina Dijmaru: Am ales lucrul aceasta pentru că am o relație specială cu cei din familia mea și, fiind unicul copil, am simțit cumva nevoia să nu-i părăsesc pe ai mei. Însă trebuie să recunosc că am avut de multe ori gânduri să plec, am și participat la multe audiții, pe care le-am luat, chiar și în timpul școlii.

Puteam să aleg o altă școală, însă am rămas acasă pentru că aici mi-a spus inima mea să rămân… și nu regret o clipă acest lucru!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate