Bogdan Cănilă s-a născut în 1987 la Iași, România. A început să studieze dansul clasic la Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași şi apoi a continuat la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti. După absolvire, şi-a continuat studiile timp de trei ani, la Universitatea Română de Științe si Arte “Gh. Cristea”, secția: Artele Spectacolului – Coregrafie.
În anul 2007, Bogdan Cănilă se alătură compartimentului de balet al Operei Naționale București, iar din 2012, este numit Prim-solist. În această perioadă își îmbogățește repertoriul cu numeroase roluri din spectacole clasice și contemporane.
Bogdan Cănilă: Aș sfătui ca ceea ce faceți, să faceți cu credință și iubire pentru că acest lucru vă va da siguranța tot timpul că sunteți pe drumul cel bun și de asemenea, vă va face parcursul mai ușor.
Video și imagine montaj: Lavinia Huțanu
Realizator: Sena Vlădoiu
Producător: Ballet Magazine Romania
Bogdan Cănilă: “E nevoie de perseverență pentru că nu toate zilele sunt însorite”
Bună, Bogdan! Am dori 3 sfaturi pentru elevii care se pregătesc pentru meseria de balerin/ă
Bogdan Cănilă: Bună ziua și mulțumesc de invitație!
Ca să o iau de la început, pentru că am început cu elevii, pentru că sunt elevi, îi sfătuiesc să își asculte profesorii, să înțeleagă în primul rând că profesorii sunt oameni, iar oamenii sunt expuși riscului de a greși, să nu-i judece și să nu-și piardă încrederea în ei. Să absoarbă ca un burete tot ceea ce profesorii au de spus, pentru că sunt foarte multe lucruri bune, în primul rând bune de învățat și așa cum mama obișnuia să îmi spună: “Profesorii au fost ca noi, noi încă nu am fost ca ei”.
Al doliea sfat, este în același timp și o încercare de a conștientiza faptul că trăim în secolul bombardării cu informație, informație care vine la pachet cu tentație. Iar reversul medaliei acestui lucru bun, această deschidere către informație, este faptul că trebuie să știi foarte bine ceea ce vrei de la viață, unde vrei să ajungi, pentru că altfel, toate tentațiile acestea te vor trimite dintr-o parte în alta. Iar în meseria noastră, chiar e nevoie de perseverență pentru că nu toate zilele sunt însorite. Asta nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm traseul datorită zilelor neînsorite.
Și în al treilea rând aș sfătui ca ceea ce faceți, să faceți cu credință și iubire pentru că acest lucru vă va da siguranța tot timpul că sunteți pe drumul cel bun și de asemenea, vă va face parcursul mai ușor.
Vezi și Interviul cu Mihaela Soare, Prim solistă a Operei Naționale București
Talent versus Muncă. Care este cheia succesului în această meserie?
Bogdan Cănilă: Cred că este întrebarea cel mai des pusă. Aș tinde să cred că Talent versus Muncă este Ying și Yang, tot timpul împreună, niciodată separat. Atunci când balanța este perfectă, se creează geniul, idealul, iar cu cât este mai disproporționată nivelul este mai jos. De ce zic Ying și Yang? Pentru că talent fără muncă, este lene sau ceea ce numim “brânză bună în burduf de câine”. Iar muncă fără talent poate duce la frustrare, pentru că e o muncă anevoioasă.
Strategia lui Bogdan Cănilă înainte de a urca pe scenă
Cum te pregătești pentru un rol / pentru spectacol?
Bogdan Cănilă: Am sistematizat o strategie. Eu înclin mai mult spre matematică. Îmi place ca totul să fie bine pus la punct. Am niște pași pe care îi urmez. În primul rând trebuie să știu coregrafia, pentru că este limbajul prin care mă exprim, apoi coregrafia pusă pe muzică într-un un anumit spațiu. Am nevoie să-mi fie foarte bine pusă la punct partea tehnică, pentru că asta îmi dă liniște. După care aprofundez în vastul și nemărginitul posibilităților poveștii, detaliilor, sensurilor, simbolurilor. E un tărâm neterminabil. De asemenea, ideal, nu neapărat și reușesc, încerc să-mi fac o strategie pe parcursul repetițiilor și încerc cu două zile înainte de spectacol să trag linie și să spun: Acesta este progresul pe care l-am făcut din punctul 1 în punctul 2, iar acum este momentul să mă bucur de ceea ce am acumulat. Dar este un ideal, nu neapărat reușesc acest lucru.
De ce ai ales să rămâi în România și să-ți construiești cariera aici?
Bogdan Cănilă: Nu am ales neapărat personal să rămân în România. Ca să fiu sincer, Cristina, soția mea, a ales acest lucru, iar eu, am ales-o pe ea. Dar mă bucur că s-a întâmplat în felul acesta, sunt mândru și nu aș schimba acest lucru.
Ce părere ai despre apariția revistei Ballet Magazine, în România?
Bogdan Cănilă: Mă bucură foarte mult orice inițiativă, orice încercare de a dezvolta această artă. De asemenea, felicit și admir inițiativele pentru că a începe ceva, înseamnă a da dovadă de curaj, a-ți asuma riscul greșelii și nu toată lumea poate face acest lucru. Am spus că admir orice formă de dezvoltare în sensul că uneori am văzut și inițiative nu neapărat perfecte cum le vizualizez eu să fie, dar asta nu înseamnă că am judecat sau discreditat pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte de la început și așa cum am mai auzit în stanga și în dreapta, pentru a fi mare, e nevoie mai întâi să fi mic!