Laurențiu Ionescu, organizator al Galei Stelelor Baletului Rus

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Revista Ballet Magazine vă prezintă un interviu cu Laurențiu Daniel Ionescu, organizatorul evenimentului Gala Stelelor Baletului Rus. În acest spectacol, îi vom putea admira pe unii dintre cei mai mari balerini ai momentului, soliști și primi soliști ai celebrelor teatre Bolshoi Moscova și Mariinsky Sankt Petersburg.

Cu ocazia Galei Stelelor Baletului Rus, vor reveni la București specialiștii de la Russian Multimedia Ballet Theatre care, împreună cu românii de la Sound Rental, vor asigura  decorurile multimedia 3D. Decorul 3D a fost folosit pentru prima dată în România cu ocazia Festivalului Baletului Rusesc din luna Noiembrie a anului trecut și a avut un mare succes la publicul de la Sala Palatului.

Spectacol de Gală (2018) și Festivalul Baletului Rusesc (2019), anterioare Galei Stelelor Baletului Rus

– Ce anume v-a inspirat în a organiza evenimentul Gala Stelelor Baletului Rus la București, în data de 14 Decembrie, 2020?  

Laurențiu Daniel Ionescu: Nu este vorba despre inspirație, ci despre continuitate. În octombrie 2018, am organizat Spectacol de Gală, un regal de balet la care au participat opt dintre cei mai valoroși balerini ai Teatrului Bolshoi, Moscova. Au dansat atunci balerini precum Maria Alexandrova, Vlad lantratov, Misha Lobukhin, Ana Turazashvili. Iubitorii de balet au fost neîncrezători la acel moment pentru căi puțini aveau încredere că aceste nume vor veni în România. Am realizat spectacolul și astfel am câștigat încrederea publicului.

Apoi, anul trecut în noiembrie, am organizat Festivalul Baletului Rusesc. Trei zile de spectacole, Spărgătorul de Nuci, Giselle și Lacul Lebedelor cu balerini valoroși de la teatre precum Stanislavsky Nemirovich-Danchenko sau Kremlin Palace din Moscova. Ineditul evenimentului a constat în folosirea în premieră pentru România a decorururilor multimedia 3D. A fost ceva extraordinar, au spus-o toți cei care au asistat la spectacole. Dacă mă gândesc bine, nu am avut vreo critică ci numai recenzii pozitive, laudative.

Citește și: Spectacolele lunii Februarie

Ana Turazashvili și Mikhail Lobukhin, revin la Gala Baletului Rus

Spectacolul de anul acesta, Gala Stelelor Baletului Rus, l-am pregătit împreună cu Ana Turazashvili și Mikhail Lobukhin. Cei doi s-au simțit atât de bine pe scenă și, în general, în România, încât au acceptat imediat să revină. Mai greu a fost cu stabilirea datei, astfel încât să poată participa cât mai multe nume celebre ale baletului rusesc.  Inițial, a fost vorba despre 6 balerini de la Bolshoi, apoi Lobukhin ne-a propus să  invite și doi balerini de la Mariinsky Sankt Petersburg. Așa am ajuns la un program cu opt vedete.

Surpriza a venit cu puțin timp în urmă, când s-au alăturat spectacolului încă două celebrități ale baletului mondial, tot de la Bolshoi Moscova. Este vorba despre Vladimir Lantratov și Ekaterina Krysanova. Și uite așa, cei care și-au cumpărat bilet la gală vor avea ocazia să-i admire pe zece dintre cei mai mari balerini ai momentului într-un recital de pas de deux și solo din spectacole celebre, clasice și moderne. O altă surpriză a fost când balerinii de la Bolshoi ne-au rugat să-i punem în legătură cu tehnicienii care realizează decorurile 3D și care sunt tot din Moscova.

I-am pus în contact și au stabilit că vor folosi decoruri multimedia în acest turneu. Este pentru prima dată pentru cei de la Bolshoi și Mariinsky, iar noi suntem autorii premierei. Am înțeles că vor folosi acest gen de decoruri și în următoarele turnee, după cel din România.

– Ce înseamnă măsurat în timp, energie și costuri organizarea unui eveniment de o asemenea anvergură? Cum a fost colaborarea/ relația cu Teatrele Bolshoi și Mariinsky?

Laurențiu Daniel Ionescu:  În timp, înseamnă discuții care pot dura minim jumătate de an. Stabilirea zilei de spectacol, a sălii, apoi a echipei și a programului. Nu în ultimul rând, trebuie stabilite datele tehnice, transportul, cazarea și meniul. Din punct de vedere al energiei, nu cred că diferă față de organizarea altor evenimente. Doar că atunci când ești în organizare cu mai multe spectacole simultan, așa cum suntem noi acum, cu Gala Stelelor Baletului Rus de pe (9 Martie) 14 Decembrie și cu Todes Ballet de pe 26 martie, atunci îți cam ocupă tot timpul.

Spre deosebire de companiile mici, de turneu, unde negocierile se fac cu directorii teatrului, în cazul de față negocierile trebuie purtate în primul rând cu artiștii.

Ei decid dacă și când pot veni pentru un spectacol în altă țară. Tot ei sunt cei care îi anunță pe conducătorii teatrului că vor dansa în ziua respectivă în altă țară. Important este ca respectivii balerini să nu aibă în acea perioadă repetiții pentru vreo premieră sau pentru vreun proiect special al respectivului teatru.

Citește despre: Gala Stelelor Baletului Rus

Costurile Galei Baletului Rus, pe măsura numelor artiștilor din spectacol

În afara onorariului lor, mai sunt costurile de cazare, transport și securitate. La nivelul ăsta, artiștii nu acceptă să doarmă la un hotel care să nu aibă cel puțin 5 stele sau să doarmă doi în cameră, cu excepția celor care formează un cuplu și în viața de zi cu zi.

În concluzie, costul unui bilet la un asemena spectacol nu costă 190 de lei așa cum am văzut că sunt prețurile la alte spectacole de gen.

De exemplu, la Londra în ianuarie, același spectacol a costat de la  200 de lire în sus biletul și a fost sold out în șase ore de la punerea în vânzare. La noi, sunt bine vândute spectacolele fake, șușele culturale frumos ambalate, din păcate.

– Care sunt cele mai mari provocări – probleme întâlnite în demersul de organizare/pregătire a unui astfel de eveniment?

Laurențiu Daniel Ionescu: Timpul reprezintă o mare provocare în  organizarea unui asemenea spectacol. Este foarte greu să poți să găsești o zi în care să poată veni toți artiștii pe care ți i-ai dori ca organizator, să îi ai într-un spectacol. În general, un spectacol în care să ai opt-zece nume din topul mondial al baletului ar trebui contractat cam cu doi ani înainte. Dar, ca să poți să faci asta, trebuie să ai siguranța că ai sala de spectacole liberă peste doi ani. În România este foarte greu să ai predictibilitate în privința unei săli de spectacole corespunzătoare. Aș putea da câteva exemple despre cum se poate rezerva o sală precum Sala Palatului cu un an și jumătate înainte și cum poți rămâne fără rezervare cu 3-4 luni înainte de spectacol că așa vrea administratorul sălii, pe motiv de prietenie cu “domnul comediant” care face stand-up sau cu cine știe ce menestrel care pretinde că el cântă de 20 de ani în acea sală și în acea perioadă și i se cuvine pe viață.

Dacă ai și artiștii și sala, începe promovarea. Și aici este un risc. Poți să tipărești broșuri, afișe, etc sau să apari în presă cu o distribuție și să ai surpriza ca pe parcurs să se accidenteze vreunul dintre balerini sau să fie distribuit în vreo premieră a teatrului. Nu în ultimul rând și, poate cel mai greu, este să convingi publicul că spectacolul tău nu este același lucru cu spectacolul ieftin care este promovat agresiv pe toate gardurile.

Am să vă dau cel puțin două exemple. Acum doi ani când am organizat primul spectacol cu vedetele de la Bolshoi, un alt organizator de spectacole s-a gândit că ar fi bine să nu ne lase să “intrăm pe piață” cu asemenea spectacole. Așa că a organizat un alt spectacol de balet, la două săptămâni după noi. A adus un ansamblu obscur de prin Republica Moldova și doi studenți de la Academia Bolshoi pe care i-a promovat ca fiind prim soliști de la Bolshoi. Prețurile le-a pus cam la un sfert din valoarea biletelor noastre. Iar promovarea a avut ca temă “de ce să dai atâția bani pe bilet la Spectacol de gală când peste două săptămâni vin tot artiștii ăia și e mult mai ieftin biletul?!”

“Am vrut să facem plângere la Parchet. Publicul acceptă minciuna, dacă biletul e ieftin”

Atunci am vrut să facem plângere la Parchet împotriva respectivului organizator. Și anul ăsta ne-am lovit de o situație neplăcută. Un alt organizator de la noi a adus o companie de balet din Sankt Petersburg pentru un turneu în România. Bilete ieftine și săli mici, ceea ce ar trebui să dea de gândit oricărui consumator de balet că ceva nu-i în regulă. Sau, fiecare își asumă participarea la un spectacol și în funcție de buget. Problema apare atunci când tu, ca organizator, promovezi respectiva companie ca fiind “cea mai prestigioasă trupă de balet din Sankt Petersburg” iar și mai grav este când presa și firmele de ticketing acceptă să te promoveze așa, fără nicio verificare sau restricție.

Cred că o astfel de abordare, mincinoasă, care induce în eroare publicul, are chiar și o latură penală. Pe de altă parte este vorba și despre o lipsă de educație a publicului de la noi care acceptă să fie mințit doar pentru că biletul este ieftin. Ca să fac o glumă, ne întrebăm între noi cam ce vor mai inventa organizatorii de șușe, în cazul în care îi vom aduce în România pe Polunin sau Zakharova.

– Care sunt artiștii invitați și la ce să se aștepte publicul? Cum s-au vândut biletele până acum?

Laurențiu Daniel Ionescu: Artiștii care vor dansa în Gala Stelelor Baletului Rus de la București sunt: Vladislav Lantratov – Prim Balerin, Ekaterina Krysanova – Prim Balerină, Anastasia Stashkevich- Prim Balerină, Ana Turazashvili – Prim Balerină,  Eleonora Sevenard – Solist, Denis Rodkin – Principal Dancer, Viacheslav Lopatin – Principal Dancer, Mikhail Lobukhin-Principal Dancer, toți de la celebrul Teatru Bolshoi din Moscova, în timp ce de la Teatrul Mariinsky Sankt Petersburg, vor urca pe scenă  soliștii David Zaleev și Valeriia Martyniuc.

Programul este alcătuit din două acte a câte 50 de minute. În prima parte vor fi patru dansuri pas de deux din Raymonda, Parting/Tango, Carmen și Talisman și un solo de excepție din Moartea Lebedei. În partea a doua, balerinii vor evolua în pas de deux din Flăcările Parisului, Come un Respiro și Don Quijote și două solo din Îmblânzirea Scorpiei și Demon. Din păcate nu ne putem lăuda ca cei de la Londra cu sold out în 6 ore, dar biletele se vând relativ bine.

Am alocat încă două categorii de bilete la prețuri accesibile pentru orice buget, astfel încât să dăm ocazia cât mai multor iubitori de balet să-i poată admira pe viu pe unii dintre cei mai mari balerini ai lumii.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate