Interviu cu Maria-Lozanova Buzincu, Prim-solistă a Operei Naționale Române Iași

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Maria-Lozanova Buzincu, Prim-solistă a Operei Naționale Române Iași

Născută în Bulgaria, absolventă a Colegiului Național de Arte Sofia în anul 2002,  Maria-Lozanova Buzincu a dansat la Opera Națională din Sofia până în anul 2011. Între anii 2011-2013 a fost balerină a Operei Naționale București, iar din 2013 până în prezent, Maria-Lozanova Buzincu este prim-solistă a Operei Naționale Române Iași. Deține un palmares impresionant de premii câștigate și roluri importante în spectacole de balet clasic și contemporan.

Maria-Lozanova Buzincu este invitată să danseze în roluri solistice și pas de deux-uri celebre pe scene din țară și străinătate, printre care: Jeune Ballet de France (Balkan tour), Opera de Stat Rousse – Bulgaria, Opera Națională Scopje – Macedonia și Opera Națională Sofia – Bulgaria. În anul 2018 colaborează cu Universitatea de Arte George Enescu Iași, ca profesor de dans de caracter.

Vezi și Interviu – Mihaela Soare   

YouTube video

Video și imagine montaj: Lavinia Huțanu

Realizator: Sena Vlădoiu.

Producător: Ballet Magazine Romania

Maria Lozanova Buzincu: “Dacă eu cred, știu că o să creadă și publicul”

-Am dori 3 sfaturi pentru elevii care se pregătesc pentru meseria de balerin/ă  

Maria-Lozanova Buzincu: În primul rând, trebuie să fie pregătiți să muncească. Pentru că meseria de balerin este foarte grea și necesită muncă zilnică. Noi nu putem rata o zi, pentru că apoi recuperăm două zile. Al doilea sfat, ar fi să aibă grijă mare de sănătatea lor, să nu le fie frică de medici pentru că ei ne ajută să revenim cât mai repede pe scenă. Al treilea sfat, ar fi să nu rateze nici o oportunitate de a fi pe scenă, să meargă la festivaluri, la concursuri, la orice concert în care au oportunitatea de a participa, pentru că este o experiență unică și îi va ajuta în cariera de balerini pe viitor.

-Talent versus Muncă. Care este cheia succesului în această meserie?  

Maria-Lozanova Buzincu: Pentru mine sunt importante în mod egal. Munca, clar, este absolut necesară, fără muncă nu poți deveni un dansator bun. Dar nici fără talent…Totuși un strop de talent, are cred, fiecare.

-Cum te pregătești pentru un rol / pentru spectacol?   

Maria-Lozanova Buzincu: Eu în primul rând mă documentez. Vreau să știu despre epocă, despre caracter, despre caracterul personajului, iar după asta, îmi construiesc singură rolul, vreau să fiu sigură că este logic pentru mine, că eu cred foarte mult în ceea ce se întâmplă. Pentru că dacă eu cred, știu că o să creadă și publicul.

Maria-Lozanova Buzincu este căsătorită cu un român

-De ce ai ales să rămâi în România și să-ți construiești cariera aici?

Maria-Lozanova Buzincu: Cred că aici a fost norocul meu. Eu am dansat prima dată în România, la Opera Națională București, unde mi-a placut foarte mult, a fost cred…compania mea de vis. Dupa aceea, m-am întâlnit cu soțul meu care este român, ne-am mutat la Iași și acolo am descoperit un public foarte cald și o companie foarte frumoasă.

-Ce părere ai despre apariția revistei Ballet Magazine, în România?   

Maria-Lozanova Buzincu: Mă bucur foarte mult, pentru că fiecare țară are nevoie de o revistă de cultură și mai ales, mă bucur că este pentru balet! Așa putem vedea tot ce se întamplă în țară și este mult mai ușor pentru noi să ținem pasul cu toți colegii din celelalte orașe.

Citește și: “De cȃtǎ „deschidere” e nevoie ȋn balet? Cum a evoluat etalarea picioarelor”


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate