Interviu Ovidiu Matei Iancu

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Ovidiu Matei Iancu, Prim-solist al Operei Naționale București s-a născut la Bucureşti şi a urmat cursurile Liceului de Coregrafie “Floria Capsali”, pe care l-a absolvit în anul 2002. A câștigat o bursă la English National Ballet School din Londra în 2001 și a efectuat un stagiu de perfecționare la Opera din Paris, între 2004-2005.

Încă din timpul liceului a fost solist al Operei Naţionale din Bucureşti, unde danseză din anul 2002. În perioada 2012-2013 este senior soloist în cadrul companiei Tulsa Ballet din SUA, revenind apoi la Opera Naţională Bucureşti. Din anul 2015, este prim-solist al Teatrului de Balet din Sibiu şi al Operei Naţionale IaşiÎn stagiunea 2016, revine la Opera Națională București.

A câștigat numeroase premii naționale și internaționale, a fost invitat la Gala Stelele secolului XXI, la Paris în 2005 și a obţinut locul I la Competiţia Internaţională de Balet și Dans Contemporan de la Sibiu, în 2009. Dansează ca invitat de onoare în numeroase gale și spectacole din Europa de Est și Occidentală, cât şi din Asia şi SUA.

În 2018, primește Premiul pentru întreaga carieră în cadrul evenimentului Premiile Operelor Naționale – Ediția Centenar. Recent își deschide aripile și spre cariera coregrafică, primul mare spectacol fiind Baiadera (2019), în curs de montare pe scena Operei Naționale Române Timișoara.

YouTube video

Video și imagine montaj: Lavinia Huțanu
Realizator: Sena Vlădoiu
Producător: Ballet Magazine Romania

Ballet Magazine Romania: Bună, Ovidiu, am dori să ne oferi trei sfaturi pentru elevii care se pregătesc pentru meseria de balerin/ă.

Ovidiu Matei Iancu: Ar fi mai multe, dar cred că cele mai importante sunt în primul rând să muncească și să se dedice acestei arte dacă vor să o facă, al doilea ar fi să aibă grijă foarte mare de sănătatea lor. Când sunt mici, îi au pe părinți care îi pot ajuta în direcția asta, dar când sunt mai mari, la liceu și după, sunt strict responsabili de asta, pentru că poate afecta mai mult sau mai puțin durata carierei lor. Este foarte important să aibă o sănătate bună, să aibă grijă de ei atât psihic, cât și fizic. Și cel de-al treilea sfat, foarte important și el, este să nu calce pe cadavre!

Este foarte important să înțeleagă, încă de mici, că un ajutor dat unui coleg nu îi face să scadă în profesia lor. Ba dimpotrivă! Trebuie să se dedice, să muncească, să-i ajute pe cei din jur și să țină cont de cei din jurul lor. Baletul este o meserie, o artă, care se face în grup, nu de unul singur și trebuie să ai grijă de oamenii de lângă tine.

Ballet Magazine Romania: Talent versus muncă. Care este cheia succesului în această meserie?

Ovidiu Matei Iancu: Talent versus muncă… Nu cred că există o cheie a succesului, cred că se întrepătrund. Într-adevăr, când ești mic și pe durata carierei, contează foarte mult și, din punctul meu de vedere, contează foarte mult munca – cât de mult te dedici acestei arte. Dacă ai și talent, te naști cu el, cu atât mai bine, te poți dezvolta mai ușor și poți ajunge la un nivel înalt mai repede.

Asta nu înseamnă că dacă nu ai talent nu poți ajunge un balerin foarte bun sau o balerină foarte bună. Talentul se și lucrează, mulți îl au și-l pierd, mulți îl au și nu știu să-l folosească, mulți nu îl au…și totuși, pare că îl au!

Ballet Magazine Romania: De ce ai ales să rămâi în România și să-ți construiești cariera aici?

Ovidiu Matei Iancu: Personal am ales să rămân în România și să-mi construiesc aici cariera pentru că…trebuie să fie cineva și în România! Încă din liceu, foarte mulți colegi de-ai mei au început să plece în străinătate, lucru pe care mi l-am dorit și eu la un moment dat, doar că… știi cum e: mergând și văzând. Cred că pentru foarte mulți a fost doar acea dorință de a scăpa de România, de a pleca din România, de a fi văzuți mai bine în România prin prisma faptului că erau plecați afară. Ei, eu mi-am dorit să fiu văzut bine în România, stând în România!

Din păcate, această mentalitate…idioată, de a-i vedea bine pe românii balerini din afară, ei nefiind aici, e greșită. Românii trebuie să fie văzuți bine indiferent că sunt aici sau în altă parte, dacă ei își fac treaba bine. Sunt foarte mulți plecați și nu sunt la un nivel atât de înalt. Și ei sunt văzuți mult mai bine decât cei care sunt în țară și care sunt peste ei cu foarte mult.

În plus, profesional, nu cred că dacă faci o școală în străinătate, neapărat progresezi mai mult decât dacă faci o școală în România. Eu am făcut o școală în România, cu profesori din România, m-am dezvoltat foarte bine, zic eu și…bineînțeles, a depins și de mine!

Cred că elevii au șanse foarte mari să se dezvolte de multe ori mai bine aici, decât în altă parte, pe mai puțini bani… Dar depinde și de ei.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Leave a Comment

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate