Valentin Stoica – Prim-solist, Opera Națională București
Valentin Stoica s-a născut în 1987, la București. La 11 ani este admis la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, ale cărui cursuri le va absolvi în 2007. În același an este angajat la Opera Națională București , însă colaborarea cu instituția începuse mult mai devreme, din vremea când era elev. Aici a avut șansa de a se dezvolta și de a crește profesional, atât din punct de vedere artistic cât și tehnic, în roluri de ansamblu și solistice.
În vara anului 2006 este invitat la Congresul Internațional de Dans organizat la Monaco; în același an participă la Gala Internațională de Balet organizată la București în cadrul Operei Naționale. În 2009 participă la Festival International „George Enescu” interpretând rolul lui Siegfried din baletul Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski; în 2010 câștigă, alături de o trupă de dans contemporan, premiul pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună coregrafie, sub semnătura Andreei Tănăsescu. Timp de doi ani locuiește în Taiwan, unde dansează în cadrul unei trupe de dans clasic și neoclasic, interpretând roluri ca Siegfried din baletul Lacul lebedelor sau Le Sacre du printemps. Este invitat să profeseze în cadrul Taiwan National University of Arts și National Taiwanese University of Arts.
În prezent este student la Masterul în Coregrafie și performanță în dans din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale”.
INTERVIU
Artist invitat: Valentin Stoica Foto și imagine montaj: Lavinia Hutanu
Realizator: Sena Vlădoiu Producător: Ballet Magazine Romania
– Bună Valentin, am dori să ne oferi trei recomandări pentru elevii care se pregătesc pentru meseria de balerin/ă.
Valentin Stoica: Bine v-am găsit! Uffff… destul de dificil pentru mine, pentru că și eu la rândul meu le-am înțeles pe parcurs, în timp ce am crescut sau în timp ce am căzut sau în timp ce m-am ridicat din ceea ce nu am știut să fac.
In primul rând, la început de carieră să asculte de ceea ce li se spune chiar dacă li se va spune în mod greșit, să asculte … Vor înțelege ulterior, odată cu maturitatea și cu înțelegerea tuturor lucrurilor discrete pe care orice formă artistică le are. Un al doilea sfat ar fi să iubească ceea ce își doresc și ceea ce fac și să-și asculte inima. Și un al treilea sfat, să dăruiască. Asta înseamnă a fi un mesager, cineva te-a pus acolo, te încarcă cu acel ceva, prin eforturile pe care le depui devii un co-creator.
Citește și: Interviu Cristina Dijmaru
–Talent versus muncă. Care este cheia succesului în această meserie?
Valentin Stoica: Talent versus muncă… Le-aș lua în primul rând separat, apoi consider că împreună trebuie să funcționeze și să fuzioneze.
Talentul îl primești, nu prea îl poți dobândi, iar munca hrănește talentul și așa, împreună, consider că se poate ajunge acolo unde fiecare își dorește sau cum își plăsmuiește viața, poate atinge visul, cu siguranță…
Trebuie foarte multă muncă, răbdare și nădejde în propriile puteri, mai ales în ziua de astăzi, când se pare că e din ce în ce mai dificil…
-De ce ai ales să rămâi în România și să-ți construiești cariera aici?
Valentin Stoica: Și eu am fost contaminat de gândul de a pleca. Am fost plecat pentru o perioadă și am înțeles că România are nevoie de noi și noi avem nevoie de România. Și ar fi nedrept să prejudiciem românul. Nu aș spune doar publicul, ci românul, de o calitate artistică pe care în primul rând o dobândim, dar o și oferim la rândul nostru, mulțumind generațiilor anterioare și, sperăm și noi, ca pentru viitorii artiști balerini să devenim un model.