Lorelei Bari: “La YSBC, am oferit peste 200 de burse de studii”

by Mihaela Moldoveanu
Share the NEWS & spread the JOY!

Young Stars Ballet Competition (YSBC) este singurul concurs de balet și dans contemporan din România care oferă tinerilor oportunitatea reală de a obține burse de studiu în cele mai cunoscute școli de dans din Europa și America. Profesoara Lorelei Bari, fondatoarea școlii de balet La Sylphide, a inițiat acest concurs în 2014.

Invitata de onoare a Galei YSBC 2020 este faimoasa balerină Adeline Pastor. Concursul se adresează elevilor și studenților cu vârste între 8 și 19 ani și se desfășoară în zilele de 13, 14 și 15 martie, la Palatul Copiilor din București.

– Doamna Lorelei Bari, cum a fost drumul de la ideea acestui concurs la punerea în practică?

Lorelei Bari:  Ideea mi-a venit atunci când am văzut că avem foarte mulți copii talentați în România care nu-și permit să călătorească pentru a fi văzuți de directori ai diverselor școli profesioniste din lume. Atunci m-am gândit să-i aduc pe directori aici, în așa fel încât să-i poată vedea și să ofere șanse copiilor noștri.

 Juriul YSBC este compus numai din directorii școlilor de prestigiu din Europa

– Ce împliniri v-a adus până acum acest concurs?

Lorelei Bari: Bucuria de a oferi peste 200 de burse în cele 5 ediții precedente la școli precum: Academia de balet Zurich, Școala de Stat de balet Berlin, Academia de balet Munchen, Academia de balet Basel, Școala Națională Superioară de balet Marsilia, Academia Operei din Viena, Institutul Coregrafic Kiev, Conservatorul din Lisabona, Conservatorul de balet V. Kozlova New York.

Young Stars Ballet Competition este singurul concurs de balet și dans contemporan din România care oferă tinerilor oportunitatea reală de a obține burse de studiu în străinătate

Lorelei Bari:” Am creat Young Stars Ballet Competition pentru a oferi viitorilor dansatori,  mai ales tinerilor din România, oportunitatea de a obține burse de studiu și de a fi remarcați de personalități ale lumii dansului profesionist din Europa și America. YSBC este singurul concurs de balet şi dans contemporan din România care beneficiază de un juriu compus numai din directori ai școlilor de prestigiu din Europa. Concursul se adresează elevilor/studenţilor de 8/19 ani și este structurat în două categorii distincte, în funcţie de numărul de ore de studii dedicate baletului clasic şi contemporan, astfel încât să ofere cât mai multe șanse tuturor copiilor. 

– Ce vă motivează să continuați?

Lorelei Bari: Mă motivează aceeași dorință de a oferi cât mai multe șanse copiilor noștri!

Citește și: “Lorelei Bari, profesor de balet: ”Îmi doresc să văd cât mai mulți dintre elevii noștri pe marile scene ale lumii!”

Faimoasa balerină Adeline Pastor vine la București la Gala YSBC 2020

– Cum a fost prima Gală YSBC?

Lorelei Bari: Anul trecut am organizat prima Gală. A fost interesant, am avut pe scenă copii de la școlile din România și de la Academia Operei din Viena, iar ca invitați am avut 2 tineri balerini de la Opera Națională.

– Ce aduce nou această ediție?

Lorelei Bari: Această ediție o aduce ca oaspete în Gală pe una din cele mai cunoscute balerine din Europa, Adeline Pastor, împreună cu Ada Gonzales și Ștefan Bogdan, soliști ai Operei Naționale București. Iar ca profesor de studii o avem invitată pe doamna Irina Sitnikova, șefa de catedră de la cunoscuta Academie de balet Vaganova, St Petersburg

-Ce sentimente aveți față de acest concurs odată cu trecerea timpului? Devine tot mai important pentru dumneavoastra sau v-ați dori ceva nou?

Lorelei Bari: Deocamdată îmi face plăcere, pentru că se dovedește a fi un concurs care crește profesional. Anul acesta avem și mulți concurenți din străinătate, din Italia, Ukraina, Lituania, USA, UK, Bulgaria, Cipru. Deci merge în direcția pe care mi-am dorit-o: cea de a aduce copiilor români aici, la ei acas[, un adevarat concurs profesionist internațional de balet cu un juriu de excepție!

Citește și: “Dansatori de top de la Teatrul de Balet Sibiu, la Gala de balet 2020”

Cine este Adeline Pastor

Adeline Pastor s-a născut la Nisa și a început studiile de dans la 8 ani. A câștigat numeroase premii la competițiile din  Franța și Elveția (Prix Carpeaux, Petrus d´or, Prix de la ville de Biarritz, Prix d´Excellence). A fost remarcată de  coregraful cubanez Pedro Consuegra, care a direcționat-o către Școala Națională de Balet Alicia Alonso. În 1998, a câștigat medalia de argint la renumita competiție internațională de balet de la Varna, Bulgaria. Apoi Premiul 1 și Grand Prix în competiția internațională de balet de la Havana, Cuba. În același an, a devenit membră a Baletului Național din Cuba. Trăia încă și conducea baletul, Alicia Alonso. Prima ballerina assoluta, Alicia Alonso este cea mai importantă personalitate a baletului cubanez, creatoarea școlii și a companiei naționale de balet.

Pentru Adeline Pastor au urmat alte angajamente. Ballet de Victor Ullate în Spania, iar apoi Teatrul de Stat din Wiesbaden, unde Adeline a fost solistă. A fost apoi angajată ca dansator principal la Aalto Ballet Theatre Essen, unde rolurile sale au inclus Swanilda în „Coppélia”, Effie (La Sylphide), Carmen (Carmen / Bolero), a performat ca dansatoare, cântăreață și actriță în „La Vie en Rose” și „Omagiu reginei”. În august 2010, a primit în cadrul Festivalului Labat Danza din Loano, Italia, „Marele Premiu Guiliana Penzi”.

Citește și: “Top 10 cele mai bune filme despre balet. Merită să le vedeți pe toate”

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate