Născută în anul 1993, în Râmnicu Vâlcea, Lorena a descoperit pentru prima dată dansul, la vârsta de 3 ani, în orașul natal. În 2012 a absolvit Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București și în 2015, Universitatea de Științe și Arte “Gheorghe Cristea” – secția Coregrafie.
Tot în anul 2012, s-a alăturat Operei Naționale București. Din 2015, a dansat cu Opera Națională Iași și Teatrul de Balet Sibiu. Acum, își urmează un vis, înființează propria școală de balet în orașul natal – Școala Balet Central.
Citește și
Alin Gheorghiu: „În managementul baletului este nevoie de profesionişti din domeniu”
– Lorena, îți mai amintești prima ta oră de balet? Când și cum a fost?
Lorena Negrea: Cu siguranță, de când am intrat pe ușa Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București, am observat că ceva era diferit comparativ cu ce eram eu obișnuită să văd într-o școală până atunci. Aveam 11 ani, iar atmosfera cu care m-a întâmpinat acest liceu, m-a facut să îmi doresc să descopar mai mult. Imi aduc aminte de tablourile de pe pereții școlii, sunetele pianului ce se auzeau de undeva de sus și superba oglinda din biroul Direcțiunii liceului, unde am dat și examenul de admitere.
Imi amintesc momentul în care am pășit pentru prima oara în sala de balet. Eram puțin speriată recunosc, însă aveam un sentiment că ceea ce fac e special. Voiam să cunosc mai mult, chiar daca orele de balet din primii ani de studiu au fost într-adevar solicitante și necesitau multă răbdare și perseverență.
Foto: Lavinia Huțanu
Lorena Negrea: Cea mai mare satisfacție pentru mine în continuare, o reprezintă aplauzele publicului de la finalul spectacolului
– Ce ne poți spune despre instiuțiile cu care ai colaborat? Care a fost cea mai mare satisfacție a ta în toți acești ani? Dar cea mai mare nemulțumire?
Lorena Negrea: După absolvirea liceului, am luat audiția la Opera Națională București. Primii ani de teatru reprezintă o perioadă din nou foarte importantă din punctul meu de vedere. Te poți pierde foarte repede dacă nu ești îndeajuns de conștient că într-o companie profesionistă nu mai ai profesorii din școala care să stea zilnic la picioarele tale cu corecturi și indicații.
Ești în postura în care trebuie să muncești mai mult, și mai mult urmandu-ți țelul. Pentru a crește și a te dezvolta ca artist, dar și pentru a face față pretențiilor acestei minunate arte.
Cea mai mare satisfacție pentru mine în continuare, o reprezintă aplauzele publicului de la finalul spectacolului. Este momentul în care mă simt într-adevar împlinită. Îmi demonstrează încă o dată că munca sinceră și orele de studii, repetiții zilnice, m-au modelat, m-au construit și mi-au format totodată identitatea artistică.
Cât despre nemulțumiri, cred că există în toate domeniile. Important este cât de mult te afectează în măsura în care să îți permită în continuare să evoluezi la capacitate maximă. Sunt și am fost o persoană cu devotament și implicare în privința carierei mele, a baletului în general și a corectitudinii față de această artă. Din păcate, pot spune că m-am izbit și am fost dezamăgită de sistem și de clișeele acestuia, fiind totodată frustrant. Pentru că dintotdeauna am spus că vreau să fac balet la mine în țară, să dansez pentru publicul nostru. Chiar și când am fost invitată și am avut spectacole și în străinătate, am rămas mereu conectată aici.
Am realizat că nu pot și nu mai vreau să mai fac parte din astfel de sisteme și să îmi urmez în continuare un alt vis.
Baletul reprezintă mult mai mult decât efortul fizic și mișcările sau elementele specifice. Există o multitudine de sentimente și stări prin care treci în timpul unui spectacol, te transpui în personajul pe care îl interpretezi și parcurgi drumul poveștii acompaniat de muzică.
Lorena Negrea: Ideea de a deschide o școală de balet a venit dintr-o dorință pe care am avut-o încă de când am plecat din orașul meu natal
– Cum ți-a venit ideea de a deschide o școală de balet? Din proprie experiență, știu că nu poți fi și balerină și profesor în același timp. La un moment dat, trebuie să alegi. Ambele cer timp și dedicare totală. Te simți pregătită să treci de partea cealaltă a scenei? Să pășești către pedagogie și să îndrumi copiii doritori de artă și frumos?
Lorena Negrea: Pot să spun că ideea de a deschide o școală de balet a venit tot dintr-o dorință a mea. Inca din clasa a IV-a, de când am plecat din orașul meu natal, Râmnicu Vâlcea, sub îndrumarea profesoarei mele de atunci, dna Iolanda Cherascu, și m-am înscris la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, a fost o perioadă de 6 ani foarte grea. Atât pentru mine, cât și pentru părinții mei. A fost o perioadă în care am stat la cămin. Duceam dorul familiei și mereu o întrebam pe mama: “De ce nu e liceul asta la noi în oraș?”
Prin experiența mea, vreau să le ofer copiilor posibilitatea de a descoperi și de a lua contact cu această minunata lume a baletului, la ei în oraș. Sunt foarte nerăbdătoare să încep orele și să fiu eu cea care le îndrumă pașii în dans.
In ceea ce privește cariera mea, o să mă antrenez în continuare, pentru că asta am făcut mereu. Oricând voi avea oportunitatea de a dansa, o sa ma bucur de scenă. Mă simt norocoasă să îl am lângă mine pe Mihai Mezei, atât ca partener de viață, cât și ca maestru de balet al Școlii Balet Central. Facem asta împreună, din pasiune și dăruire față de această artă.
– Ce tip de programe pot găsi elevii la Școala de Balet Central Râmnicu Vâlcea?
Lorena Negrea: Fiind în primul an de existență al școlii, ne dorim ca toți elevii să fie corect îndrumați, astfel nivelul de pregatire al primului an școlar va fi egal tuturor categoriilor de vârstă.
Pe lângă dansul calsic, elevii vor beneficia lunar de ore opționale de: dans romanesc, dans de ansamblu, istoria baletului, dans contemporan. Vizionare și studiu al spectacolelor de balet, pantomimă și așa mai departe. Vrem să îi inițiem, să îi formăm, să descopere cât mai mult și să își deschidă noi orizonturi către lumea dansului.