Luana Beatrice Pop: elevă a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”, Cluj Napoca

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Luana Beatrice Pop a descoperit primele lecții de balet la vârsta de 3 ani, la Dance Studio, Cluj Napoca. Este elevă în clasa a-VI-a la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”, Cluj Napoca, clasa dnei profesor Renate Crișan.

Tot de la 3 ani colaborează cu Opera Națională Română Cluj-Napoca debutând în spectacolele “Spărgătorul de nuci” (rol paj) și “Coppelia” (rol păpușa) în coregrafia maestrului Vasile Solomon, “Spărgătorul de nuci” ( Prințesa șoriceilor) coregrafia maestrului Pavel Rotaru,“City Beat”, coregrafia Pavel Rotaru, “Don Quijote”(unul dintre amorași)  și spectacolul caritabil “Armonie de vară” ediția V, ambele în coregrafia și regia Feliciei Șerbănescu.

Luana este o fetiță cu calități fizice impresionante, muncitoare și pasionată de balet și printre puținii copii care în loc să participe la concursuri, are ca experiență spectacole pe scena Operei!

 

Luana ce înseamnă baletul pentru tine?

Luana Beatrice Pop: Pentru mine baletul este cea mai mare pasiune care pur și simplu mă ajută să mă exprim. Modul de exprimare a sentimentelor este unic în dans. Când dansez, mă cuprinde o emoție de fericire care ,,îmi dă viață”.

 

Deși ești abia în clasa a VI a, anul III de studiu, ai deja experiența multor spectacole integrale pe scena Operei Naționale Române Cluj Napoca. Ce înseamnă pentru tine Opera, repetițiile cu balerinii și maeștrii Operei?  

Luana Beatrice Pop: După părerea mea, Opera este un loc magic plin de istorie. Un loc în care oamenii pot merge să-i vada pe artiști cum își exprima sentimentele pe o scenă plină de emoții.

Relația mea cu balerinii Operei este una specială. Ei sunt ca a doua mea familie. Am stat pe lângă ei în momentele studiilor, repetițiilor, concentrării înaintea spectacolelor, dar și după spectacole.

Toți balerinii sunt extrem de apropiați unii de ceilalți, ies tot timpul în oraș dupa spectacole, dar și în timpul liber…și eu, bineînțeles cu ei!

Am crescut pe holurile Operei. Încă îmi aduc aminte când o tot rugam pe mama să nu mă ducă la gradiniță, ci să mă ia cu ea la Operă. Maestrul Vasile Solomon m-a lasat și pe mine să fac studii împreună cu mama mea la bară. Acum, când mă gândesc, mă bufnește râsul, deoarece arătam ca o bombonică cu un mini-tutu roz și două codițe. Imi și închipui cum arătam printre toți balerinii, ca o fondantă roz.

 

Ce simți atunci când ești pe scenă? Ai un spectacol de balet preferat?   

Luana Beatrice Pop: Când sunt pe scenă, simt o mulțime de lucruri! Sinceră să fiu, nici nu cred că le pot explica în cuvinte… Este locul în care emoțiile devin realitate. Nu, nu am un spectacol de balet preferat. Consider ca toate spectacolele au farmecul lor.

 

Ce modele profesionale te ghidează și de ce?

Luana Beatrice Pop: Cred că modelele care mă ghidează pe mine sunt bunicul și mama mea. Eu sunt a treia generatie de balerini, în familie. Doamna Andreea Jura (profesoara mea de balet in privat), mă motivează să continui să lucrez din greu. Și pentru asta o admir.

Citește și: Andreea Jura și Dan Haja, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, 2021

 

Mai sunt și toți profesorii de la școală, care mă susțin din plin în tot ceea ce fac. Mai ales dna Renate, profesoara mea.

Știu sigur că acesti oameni îmi vor tot binele din lume și au așteptări mari de la mine.  In momentele mai dificile ei (mai ales mama) îmi aduc aminte de ce vreau să devin balerină, să dansez cu sufletul pentru că partea tehnică vine cu exercițiu.

Cred că fanul meu numărul unu, este bunica maternă. Chiar dacă nu este de meserie, se adaptează și îmi trimite absolut toate variațiile și exercițiile de la Vaganova. Alte două modele sunt Maria Khoreva și Marianela Nunez. De fiecare dată când le urmăresc cum dansează, mă uimesc din ce în ce mai tare cu tehnica și grația lor.

   

 

Unde ți-ai dori să dansezi după ce termini școala? 

Luana Beatrice Pop: Nu am stat să ma gândesc foarte mult la asta deoarece oriunde aș dansa, ar fi minunat din punctul meu de vedere. Deși, sincer, aș prefera să stau în România deoarece nu aș fi departe de familie, prieteni, obiceiuri etc. Pe de altă parte, le urmăresc și pe fetele de la Vaganova Ballet Academy și ar fi un vis să ajung una dintre ele.

 

 

 

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate