Luna Iubirii! Dan Haja și Andreea Jura, Prim-soliști ai Operei din Cluj

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Andreea Jura și Dan Haja formează un cuplu pe scenă, în timp ce trăiesc o minunată poveste de dragoste și în afara ei. Ambii sunt prim soliști ai Operei Naționale Române Cluj-Napoca și dețin un palmares impresionat de roluri în spectacole clasice și contemporane. Andreea și Dan dansează pe scene autohtone, dar și internaționale (China, Japonia, Italia, Germania, Franța, Cehia, Austria, Spania) cele mai frumoase și romantice pas de deux-uri ale baletului clasic. Sunt căsătoriți, sunt fericiți și au împreună…”Atelierul de Balet”, un studio în Cluj-Napoca, în care împărtășesc dragostea pentru balet cu cei mici, dar și cu cei mari.

Foto Credit: Mircea Albuțiu și Nicu Cherciu

 

-Sunteți printre cele mai frumoase, talentate și iubite cupluri de prim-soliști balerini din România! Împărtășiți împreună dragostea și pe scenă în spectacole, și în viața reală!

-Cum v-ați cunoscut și ce înseamnă baletul pentru voi?

Andreea Jura:  Aș putea spune chiar că baletul ne-a adus împreună. Dan era angajat al Teatrului de Balet Sibiu deja de o stagiune în momentul în care m-am alăturat și eu companiei. Atunci, la câteva luni de la absolvirea liceului, am avut șansa de a dansa primul meu rol solistic – Clara în Spărgătorul de nuci. Dan dansa rolul Spărgătorului, și astfel, din cuplul de pe scenă, Clara și Spărgătorul de nuci am devenit cuplul din viața de zi cu zi, Andreea și Dan. Nu aș putea spune că a fost dragoste la prima vedere, dar cu siguranță a fost dragoste la primul rol dansat împreună. Și de atunci multe alte roluri dansate împreună au ”cimentat” relația noastră ca parteneri de scenă, dar și ca parteneri de viață. Cred că baletul este ceva ce ne definește, atât individual, cât și ca pereche.

Dan Haja: Într-adevăr, ne-am cunoscut la Sibiu. Exact așa cum a spus soția mea, am avut un start mai lent în relația de cuplu, dar am avut grijă să recuperăm pe parcurs. Adevărul este că viața noastră fără balet, ca și a altor artiști, ar fi una monotonă.

Baletul ne-a unit, ne unește și cu siguranță ne va ține uniți și împliniți pentru toată viața. Cred că datorită pasiunii pe care o împărtășim reușim să găsim înțelegere, respect și foarte multă iubire în viața de zi cu zi.        Dan Haja

 

– Pe parcursul carierei voastre ați dansat cu pasiune și dedicare în diferite spectacole și montări coregrafice de excepție. Aveți un spectacol de balet anume, în care v-ați simțit cel mai conectați în poveste, în rolul personajelor și al interpretării?

Andreea Jura: Fiecare rol dansat împreună, fiecare poveste de dragoste spusă în pași de dans, este specială în felul ei pentru noi. Ador să împărtășesc cu Dan iubirea supremă a Gisellei, capabilă să ierte dincolo de trădare. Îmi place să fiu Kitri sau Swanilda și să retrăiesc momentul când ne-am unit destinele, din nou și din nou, ca alte personaje pe scenă.

Dan Haja: Cu siguranță, cele mai frumoase momente din viața unui balerin sunt pe scenă, atunci când are ocazia să se transpună în pielea diferitelor personaje, pe care le interpretează. Cred că fiecare personaj trăit alături de Andreea, pe scenă, ne-a unit și în viața de zi cu zi, descoperind în noi emoții și trăiri neștiute.

Citește și despre Spectacolele lunii Februarie

Dan Haja: “Încercăm să găsim frumosul în orice facem împreună”

-Care este activitatea preferată în afara baletului, pe care o faceți împreună? Care a fost ultima surpriză pe care v-ați făcut-o unul celuilalt?

Andreea Jura: În general, activitatea noastră preferată este baletul. Nu ne prea rămâne timp pentru altceva. Chiar și atunci când avem timp liber, îl ocupăm tot cu balet. Eu nu sunt foarte pricepută la surprize, Dan este expertul în acest domeniu. Mă surprinde aproape în fiecare zi, de la lucruri mărunte, cum ar fi un mic dejun pregătit înainte să mă trezesc, până la florile care îmi plac sau lucrurile pe care mi le doresc.

Dan Haja: Nu aș putea spune că avem o activitate preferată în afara baletului. Tocmai de aceea în timpul liber încercăm să ne reîncărcăm bateriile pentru provocările ce urmează. Surprize unul față de celălalt avem tot timpul. Încercăm să găsim frumosul în orice facem împreună. Dar aș putea spune că destinul ne-a făcut cea mai mare surpriză, aducându-ne împreună.

-Ce înseamnă fericirea într-un cuplu de artiști balerini ? Ce destinații de vacanță preferate aveți?

Andreea Jura: Cred că adevărata fericire pentru mine este finalul unui spectacol, când ies la aplauze de mână cu cel care îmi este sprijin mereu, pe scenă sau acasă. Eu ador să călătoresc și tocmai de aceea cred că fiecare destinație de vacanță este minunată în felul ei. Însă pot spune că mi-am lăsat o parte din suflet vara trecută, când ne-am petrecut luna de miere, în insulele Maldive. Acolo m-aș întoarce în fiecare vacanță.

Dan Haja: Fericirea cea mai mare este aceea că avem posibilitatea zi de zi să trăim o viață unică. Pentru că viața unui artist este plină de urcușuri și coborâșuri, asta făcând-o perfectă în felul ei. Ca destinație de vacanță, pot spune că suntem îndrăgostiți de cultură și artă, de aceea fiecare vacanță, încercăm să o împărțim între odihnă/relaxare și explorarea culturii țării vizitate.

Andreea Jura: “Dan este îngerul meu păzitor”

-Dacă ar trebui să vă rezumați la un singur cuvânt, cum v-ați descrie partenerul?

Andreea Jura: Este foarte greu să găsești un singur cuvânt prin care să poți descrie persoana pe care o iubești, dar aș putea spune că Dan, este îngerul meu păzitor.

Dan Haja: Dacă tot a trișat și soția mea, nu vreau să fiu mai prejos, așa că voi folosi și eu mai multe cuvinte: Împlinirea (împlinirea vieții mele atât artistice, cât și personale), Jumătatea (cu siguranță jumătatea mea mai bună)

 

-Un gând / un sfat pentru cititorii revistei Ballet Magazine România

Andreea Jura: Pasiunea este extrem de importantă în viața noastră ca ființe umane. Fie că ea apare în relația față de altă ființă umană, fie că se manifestă față de activitățile noastre. Sfatul meu este ca tot ceea ce faceți, să fie cu pasiune, și atunci reușita e garantată.

Dan Haja: Cred că cel mai important lucru în viața unui om, dar mai ales a unui artist, este să își urmeze visul, țelul lui în viață. Pentru că acum vorbim despre arta baletului, sper ca toți cei care o practică să și-o asume și să o îmbrățișeze cu toate aspectele ei. Doar atunci vor fi răsplătiți cu împlinirea profesională pe care toți ne-o dorim.

 

Vă mulțumim pentru acest interviu și vă dorim mult succes în spectacolul următor, programat pe scenă Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în data de 19 Februarie – “Amor Amores”, în regia și coregrafia lui Gigi Căciuleanu.


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate