Mădălina Stoica: Balerină de succes cu o carieră impresionantă în America!

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Mădălina Stoica descoperă mișcarea la 4 ani, făcând în paralel balet și gimnastică la Palatul Național al Copiilor din București.

În clasa a IV a, părinții o înscriu la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Ca elevă, Mădălina a fost pasionată, ambițioasă și muncitoare, a obținut premii importante în cadrul Olimpiadelor de Coregrafie anuale, dar și la Eurovision unde a câștigat premiul III. În anul 2010, a obţinut premiul al II-lea la concursul internaţional de balet şi dans contemporan de la Sibiu, iar în 2006 a ajuns în finala concursului internaţional de balet Premio Roma (Italia).

Mădalina Stoica a debutat cu ansamblul Operei Naţionale din Zagreb în anul 2006, iar la Opera Naţională Bucureşti ca solistă, în 2009. A colaborat cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, cu Opera Naţională Rijeka (Croaţia) și Opera Naţională din Maribor (Slovenia). În anul 2012 se alătură baletului Tulsa, iar în 2016, este promovată ca prim solistă.

Citește și: Călătorii europene în pași de dans 5 destinații de top pentru un iubitor al baletului

Deține un palmares impresionant de roluri titulare în spectacole precum: Don Quijote, Giselle (Mihai Babușka; Marcello Angelini), Paquita (Ileana Iliescu), Frumoasa din pădurea adormită, Spărgătorul de Nuci (Alexa Mezincescu), Albă ca Zăpada (Francisc Valkay), Dracula (Stevenson), Oneghin (Cranko), Dorothy and the Prince of Oz, Romeo și Julieta (Edwaard Liang). Repertoriul ei contemporan include Rooster (Bruce), A Million Kisses to my Skin (Dawson), Remansos (Duato), In the Middle Somewhat Elevated (Forsythe), Petite Mort (Kylián), Age of Innocence (Liang), Infra (McGregor) , și Simfonia clasică (Possokhov).

 

 

-Mădălina, ești de 8 ani în America. Dansezi în cadrul uneia dintre cele mai renumite companii Tulsa Ballet. Cum te-ai acomodat la început? De ce ai ales această companie?  

 Mădălina Stoica: Nu aș putea spune că am ales aceasta companie, cred că am fost persoana potrivită la momentul potrivit. Mi-a fost foarte greu să mă acomodez la început, fiind departe de famile, de prieteni, de publicul român și neavând posibilitatea să vin acasa foarte des.

 

 

-În 2016, când ai fost promovată ca prim solistă la Tulsa Ballet, în lumea baletului românesc a izbucnit o bucurie enormă pe social media! Am fost onorați și fericiți pentru promovarea ta! Cum te-ai simțit atunci? Ce presupune a fi prim solist într-o companie recunoscută internațional?

Mădălina Stoica: Cred că visul oricărei fete care vrea să urmeze această carieră, este să devina prim solistă. Pentru mine această promovare a fost ca un vis îndeplinit și a fost de asemenea o mare surpriză, deoarece am fost promovată la început de sezon după debutul meu în spectacolul ”Onegin”(unul dintre baletele mele preferate). O contribuție foarte importantă în cariera mea, au avut-o profesorii Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali”, în special D-na Anca Mândrescu, unul dintre mentorii mei care mi-a îndrumat pașii de la început.

 

Mădălina Stoica

Indiferent de compania din care face parte, un prim solist trebuie să fie în primul rând un exemplu pe care ceilalți să îl poata urma și să nu înceteze nici o clipă să crească la nivel tehnic și artistic, deoarece indiferent de statut, este întotdeauna loc de mai mult și de mai bine.

 

  

-Cum te-ai descurcat în acest an pandemic când restricțiile au afectat mult lumea baletului? Care este situația acum? De când ai revenit la studii, la repetiții? În ce condiții? Ați avut deja reprezentații?

Mădălina Stoica: Din păcate această pandemie a afectat pe toată lumea, dar în special pe noi, balerinii, deoarece nu am avut posibilitatea de a ne antrena și de a ne menține în formă. Mie personal mi-a fost foarte greu în această perioadă deoarece nu am avut acces la nici o sală de balet și a trebuit să improvizez și să mă antrez în casă sau în curte.

Din fericire am reușit să ne reluăm activitatea de la sfârșitul lunii Septembrie și am dat deja 23 de spectacole, urmând un protocol foarte strict. Trebuie să purtăm mască inclusiv pe scenă, iar piesele care au fost create pentru aceste 23 de spectacole, sunt mult mai scurte. Suntem obligați să menținem distanța între noi, chiar și pe scenă.

 

-Ce spectacole pregătiți pentru următoarea perioada?  

Mădălina Stoica: Din păcate, nu vom putea dansa Spărgătorul de Nuci tradițional ca în fiecare an, dar acum pregătim un spectacol dedicat sărbătorilor de iarnă.

 

-Ce părere ai despre apariția în România a unei reviste dedicate baletului – Ballet Magazine România?

 Mădălina Stoica: O revistă dedicată baletului nu poate să fie decât un lucru pozitiv pentru toți cei care urmează această profesie, în special pentru cei care sunt la început de carieră și au posibilitatea să se inspire din poveștile balerinilor de succes. De asemenea, este un lucru foarte bun pentru publicul interesat de balet, deoarece au șansa de a cunoaște mai bine balerinii pe care îi văd pe scenă.

 

 

-Ce sfaturi ai pentru balerinii care sunt forțați să reziste cumva…din cauza acestor vremuri incerte și dificile?

Mădălina Stoica: Este o perioadă extrem de dificilă în care trebuie să avem în minte și în suflet pasiunea noastră pentru balet și chiar dacă este extrem de greu, trebuie să încercăm să ne adaptăm la acest ”nou normal”.

Pe mine ce m-a ajutat foarte mult, a fost sa îmi mențin o rutină de antrenament zilnică. Am profitat de timpul pe care l-am avut să încerc ore de pilates, yoga, fitness și tot ce am putut să găsesc în mediul online.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate