Mara Tudose: elevă în anul IV la Academia de balet Vaganova, Sankt Petersburg

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

Mara Tudose își trăiește de 3 ani visul de a fi pregătită în una dintre cele mai prestigioase școli de balet din lume, Academia Vaganova, din Sankt Petersburg, cea mai veche școală de balet din Rusia și, totodată, cea mai cunoscută. Unică în lume, își apără cu înverșunare metoda de predare dezvoltată pe parcursul a mai bine de două secole și jumătate. Aici s-au format mari personalități precum Pavlova, Spessivțeva, Nijinsky, Nureev sau Baryshnikov.

In septembrie, Mara se pregătește pentru ultimul an de studiu, cls a-XII a.

A descoperit baletul la 3 ani și jumătate, a urmat cursurile școlii La Sylphide, iar la 14 ani, în urma participării la concursul International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modungo, Bari, Italia, a fost remarcată și invitată să studieze la Academia de balet Vaganova.

Citește și: Cât costă să devii balerin? O perspectivă financiară asupra dansului clasic

A obținut premii și burse importante în cadrul unor concursuri naționale și internaționale printre care:

Verona Salieri Danza Italy -Locul II, Premiul special – Bursă la Aademia de balet Viena, International Ballet Competition Lario Danza 2016 – Locul II, Bucharest ESDU 2016 – Locul II Junior Solo Ballet și Lyrical, International Ballet and Contemporary Dance Competition Domenico Modungo – Premiul special Bursă de 1 an la Academia de balet din Kiev, Bursă la Școala de vară Central Ballet Florida.

Mara Tudose  Mara Tudose

 – Cum ai descoperit baletul și ce înseamnă pentru tine?  

Mara Tudose: Când eram mică, mă duceam la spectacolele de balet ale surorii mele și eram fascinată de toate fetele care dansau pe poante și se învârteau cu atâta ușurință în costumele lor superbe cu mult sclipici pe muzica clasică. Îi tot rugam pe părinții mei să ma ducă și pe mine la balet, așa că la 3 ani și jumătate am avut prima mea lecție.

După acea zi, dansam fără oprire prin casă, la grădiniță, în parc și spuneam tuturor că vreau să devin o balerină.

Baletul a început pentru mine ca un hobby și fără să îmi dau seama, a devenit cea mai mare pasiune a mea. Este ceea ce îmi place să fac. Nu pot și nici nu vreau să îmi imaginez viața mea fără dans.

 

In 2017, la doar 14 ani, ai fost acceptată la una dintre cele mai prestiogioase Academii de balet: Vaganova, Sankt Petersburg. Ce a însemnat acest lucru pentru tine și cum te-ai acomodat acolo?

Mara Tudose: Nici nu am îndrăznit vreodată să visez că voi studia la Academia de balet Vaganova în Sankt Petersburg. Am avut norocul să particip la un concurs în care am fost remarcată de o profesoară a Academiei. Dânsa a luat legatura cu maestra mea Lorelei Vișinescu Bari și i-a transmis că am toate calitățile pe care o studentă de la Vaganova trebuie să le aibă. Totodată, i-a spus că ar vrea să mă vadă elevă în Academie.

Singura problemă era ca studenții străini pot începe cursurile doar de la 16 ani. Eram pregatită să aștept până atunci, dar în August, cu două săptămâni înainte de începerea școlii, am primit invitația cu derogare că să pot să îmi încep studiile chiar din toamnă.

Pe data de 1 septembrie mă aflam în Rusia. Eram încă foarte mică. La 14 ani nu realizezi cât de greu o sa îți fie. Eram transpirată de emoții. Nu îmi venea să cred că mă aflu în una dintre cele mai prestigioase Academii de balet din lume. În aceeași zi, am avut și prima mea ora de balet clasic. La finalul acesteia am realizat că nu-mi va fi deloc ușor, dar eram pregătită să muncesc și îmi doream din toată inima să fiu printre cele mai bune.

“Profesorii ruși sunt foarte duri și stricți. Asta o știe o lume întreagă, dar doar așa se face performanță.”

Mi-a fost foarte greu și fizic, dar și mental. Faptul că ești departe de casă, face totul cu mult mai dificil. Primele săptămâni au fost aproape imposibile. Eram epuizată, dar fericită că am șansa să învăț de la cei mai buni. A trebuit să învăț limba rusă deoarece profesorii nu vorbesc limba engleză, toți colegii mei erau ruși. Am învățat limba repede, lucru care m-a ajutat să îmi fac prieteni și să mă adaptez. Colegii de clasă au fost foarte amabili, mă ajutau mereu dacă aveam nevoie și îi pot numi a doua mea familie.

“După trei ani la Vaganova, am certitudinea că profesorii care par nemiloși la început, îți vor doar binele și pot spune că profesoara mea de balet, Maria Gribanova este mama mea din Rusia. “

 

Mara Tudose

– Cum se desfășoară o zi din viața ta de elev al Academiei de balet Vaganova?  

Mara Tudose: Ziua mea începe la ora 10.30 și se poate termina chiar și la 22.00. Cea mai importantă lecție este cea de dans clasic și poate dura până la trei ore și jumătate. In acest timp îți perfecționezi tehnica. Metoda rusească este una dintre cele mai bune din lume. Profesorii pun foarte mult accent chiar și pe cele mai mici detalii. Totul trebuie să fie perfect din cap până în picioare, iar pentru a obține asta, trebuie să fi dispus să dai totul din tine.

“Uneori stăm și câte 10 minute doar pentru primul “allonge” până iese ca la carte. “

In afara de ora de dans clasic, avem ore de dans caracter, pas de deux și actorie. Ne terminăm zilele cu repetiții pentru spectacole și turnee. De asemenea pregătim individual și alte momente de dans cu profesorii de clasă. Seara târziu, ajung în camera extenuată, dar împlinită. Duminică avem liber, asta dacă nu avem spectacol la Teatrul Mariinsky.

 

Mara Tudose

Mara Tudose – Dans arab

 

– In 2019, ai fost selectată pentru a dansa în spectacolul Academiei Vaganova, “Spărgătorul de nuci”, pe scena Teatrului Mariinsky, în Dansul arab. Ce ai simțit când ai pășit pe una dintre cele mai importante scene din lume? Cum te-ai pregătit pentru acest rol?  

 

Mara Tudose: In al doilea doilea an de studiu, am fost selectată să dansez în toate spectacolele Academiei Vaganova. Am dansat în Sankt Petersburg, la Teatrele Mariinsky, Hermitage, Mikhailovsky; în Moscova, în Kremlin, în Japonia și Grecia.

 

 

Primul meu spectacol cu Academia a fost “La Gioconda” în coregrafia clasică a lui Marius Petipa, adaptată de Nikolay Tsiskaridze. Spectacolul a avut loc la Teatrul Mariinsky și știu și acum, cum tremuram înainte de a intra pe scenă.

Din fericire, totul a ieșit exact așa cum trebuia, și de atunci, am început să dansez în toate spectacolele școlii. Cel mai important rol solistic al meu, a fost Dansul arab din “Spărgătorul de nuci”. In fiecare an, Academia Vaganova pregătește acest spectacol pentru luna Decembrie, fiind cea mai importantă reprezentație de balet din primul semestru.

La sfârșitul lunii octombrie, profesoara mea de balet și profesorul de dans de caracter, m-au ales pentru a mă pregăti cu acest rol. Eram fericită, dar și foarte speriată. Urma să avem o preselecție la jumătatea lunii noiembrie. Multe fete pregăteau acest dans și majoritatea erau în anul terminal.

Până la audiție, am repetat în fiecare zi, în timpul pauzelor și după ore. Aveam și alte repetiții pentru Valsul Fulgilor de Nea și pentru Actul I din “Spărgătorul de nuci”, așa că trebuia să repet solo-ul în orice minut pe care îl aveam liber.

Mara Tudose: “In ziua preselecției am fost destul de sigură pe mine știind că am repetat suficient.”

Am fost ultima candidată și vedeam cum Directoarea artistică Zhanna Ayupova și Directorul Academiei, Nikolai Tsiskaridze, spuneau “NU” fetelor de dinaintea mea. Atunci am început să tremur. A venit și rândul meu. La jumătatea dansului, directorii au spus la microfon ca voi dansa acest rol în spectacol! Nu mi-a venit să cred! Profesorii mei au venit aproape alergând spre mine și au spus că sunt o învingătoare și că sunt mândri  de mine.

Pe data de 12  Decembrie, am avut primul spectacol cu Dansul arab. In actul II dansam în Valsul fulgilor de nea, iar în pauza dintre actul II și III, a trebuit să îmi schimb costumul, peruca, pentru a mă pregăti de debutul meu.

Chiar înainte de al treilea gong, eram pe scenă cu profesorii și cu directorii care îmi ofereau ultimele corecturi și îmi arătau plasamentul pe scenă. Aveam atâtea emoții… Urma să dansez pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii și o sală plină se uita doar la mine. Totul trebuia să fie perfect. Odată ce am început solo-ul am uitat de toate. A fost momentul în care m-am simțit cea mai liberă și în care am dansat cu cea mai mare pasiune și fericire.

Aplauzele de la finalul momentului mi-au oferit cea mai mare bucurie și împlinire. Am simțit că acele aplauze nu erau doar pentru terminarea dansului, ci pentru toate orele petrecute în sală, exersând. La aplauzele de la final, aproape ca începusem să plâng. Atunci realizasem de fapt ce se întâmplase. Eu, Mara Tudose, româncă, am dansat pe marea scenă a Teatrului Mariinsky, într-un rol solistic. 

 

 – Ce părere ai despre revista Ballet Magazine România?

Mara Tudose: Datorită Ballet Magazine Romania, românii pot afla mai multe despre lumea baletului, subiect care din păcate nu este așa de popular în țară. Dansul și baletul ar trebui să primească mult mai multă atenție în Romania. Cred că revista Ballet Magazine Romania ajută la atingerea acestui obiectiv.

 

– Ce modele profesionale te ghidează și de ce?  

Mara Tudose: Incerc pe cât se poate să învăț de la fiecare balerină, profesor, chiar și elev. De asemenea, sunt foarte norocoasă că am posibilitatea să mă duc la spectacole de balet la Teatrul Mariinsky și Teatrul Mikhailovsky.  Dansatorii, costumele, decorurile și muzica, mă inspiră de fiecare dată.

Le sunt foarte recunoscatoare tuturor profesorilor mei. Profesorilor de la La Sylphide Ballet School, care m-au crescut și care m-au făcut să iubesc arta baletului. Profesorilor și directorilor Academiei de balet Vaganova, care continuă să îmi șlefuiască calitățile și mă ajută să îmi perfecționez tehnica. Fără corecturile și atenția lor, nu aș fi putut ajunge vreodată unde sunt astăzi.

 

– Unde ți-ai dori să dansezi când vei termina școala?    

Mara Tudose: După ce dansezi pe o scenă mare din Rusia, nu îți dorești să dansezi altundeva. Baletul este la un alt nivel la ruși și nu se compară cu nimic din ce am mai văzut. Repertoriul este infinit, iar stilul rusesc este favoritul meu și cel care mi se potrivește cel mai bine.

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate