Marina Minoiu, Royal Danish Ballet: “Sacrificiul este că sunt departe de familie!”

by Alexandra Nastase
Marina-minoiu-landscape
Share the NEWS & spread the JOY!

O superbă balerină, grațioasă, care nu poate trece neremarcată, cum este Marina Minoiu (29 de ani), ne-a încântat ani la rând la Opera Națională Română, dar drumul ei a purtat-o mai departe după doar câțiva ani. Marina Minoiu a ajuns din România în Danemarca, o țară nordică unde face performanță și și-a găsit liniștea, dar trebuie să fie și fără familie lângă ea pentru a se putea dezvolta. Marina Minoiu nu este doar o balerină celebră, ci și un exemplu de om frumos la suflet, care și-a deschis inima pentru www.balletmagazin.ro, în interviul acordat Revistei noastre.

Marina Minoiu: ”Primele ore de dans la care am mers reprezentau o trecere într-o altă dimensiune”

 

Marina Minoiu, Royal Danish Ballet

Marina Minoiu / foto: Nicholas Mackay/Mackay Productions

 

-Cum a început cariera ta de balerină?

Marina Minoiu: Cariera mea de balerină a început, cred, atunci când am văzut pentru prima dată baletul „Giselle” la Opera Națională București. A fost un moment decisiv, uitându-mă în urmă, pentru că de atunci s-a declanșat totul.

-De când trăgeai cu ochiul la tutu-urile micilor balerinelor și visai să ajungi într-o zi pe scenele cele mai înalte? Ce vârstă aveai?

Marina Minoiu: Dragostea pe care am început să o simt și să o dezvolt încetul cu încetul pentru dans și artă,  dorința de a face acest lucru și de a fi pe scenă e foarte fragedă…. Cred ca aveam în jur de 6,7 ani pe atunci.

Ce te-a convins să rămâi printre cele care au îmbrățișat cariera celor care practică dansul clasic?

Marina Minoiu:  Am urmat întotdeauna ceea ce mi-am dorit și ceea ce mi-a plăcut. Mă bazez inclusiv în ziua de astăzi foarte mult pe intuiție, pe energie , pe ceea ce simt când intru în contact cu ceva sau cu cineva.

„Primele ore de dans clasic la care am mers pentru mine reprezentau ca o trecere într-o altă dimensiune. O lume magică în care nu mai aveam nevoie de nimic. Nu s-au schimbat foarte multe de atunci”.

 Dacă nu era balerină, Marina Minoiu era psiholog, judecător sau arheolog

-Cum a fost drumul tău până la primul spectacol important?

Marina Minoiu:  Drumul meu până la primele reprezentații importante, care au fost ca niște trepte pentru mine  (pornind de la primele spectacole ale studio-urilor private unde am luat lecțiile de dans clasic până la primele spectacole din cadrul Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”), pot spune că a fost caracterizat prin muncă, dedicare, determinare, pasiune și dorința de a ajunge de a fi pe scenă.

Marina Minoiu lucrează ca balerină de 4 ani în Danemarca/ foto: Andrei Runcanu

 –Dacă nu erai balerina de renume de azi, ce ți-ar fi plăcut să faci? Ce altă meserie?

Marina Minoiu:  Nu  mă consider balerină de renume. Sunt bucuroasă dacă pot transmite ceva și pot face o diferență prin dans și prin modul în care văd lucrurile. Însă, nu știu sincer ce altceva aș fi avut ca profesie. Cred foarte mult în ideea că suntem aici , în această călătorie pe care o numim viață cu un scop. Până acum, viața mi-a purtat pașii către artă, deși au fost momente în care m-am gândit dacă sunt pe drumul portrivit. Însă am avut câteva „idei” de carieră înainte de a lua drumul dansului: judecător, arheolog, psiholog.

-Baletul înseamnă sacrificii de orice natură. Cum ai reușit tu?

Marina Minoiu: Aici depinde cum privești lucrurile. Am fost adeseori întrebată ce sacrificii am făcut. Nu consider că am făcut sacrificii pentru dans, pentru că am iubit întotdeauna ceea ce am făcut. Poate singurul lucru care m-ar putea duce în această zonă, ar fi faptul că sunt departe de familie acum. Însă sunt aici pentru un scop.  

Citește și: “Topul celor mai bogaţi balerini. De la „protejate” la artişti polivalenţi”

Cât de bine trebuie să stai financiar pentru a urca până la urmă pe poante, pentru că despre asta este vorba, la final?

Marina Minoiu: Cred că este bine să existe un echilibru între munca pe care o faci și partea financiară. Este o profesie care te solicită foarte mult, așadar este bine să îți poți permite să ai grijă de tine, să poți avea acces la domeniile de sănătate dacă este nevoie, să ai o alimentație adecvată, să poți investi în ceea ce crezi că te poate ajuta în carieră, să ai o viață echilibrată – ceea ce include multe aspecte. Pe de altă parte o situație financiară potrivită îți oferă un confort în viața de zi cu zi , care consider că este important. Nu să stai să numeri fiecare bănuț și să trăieșți într-un stres permanent. Însă nu aș afirmă că „despre asta este vorba la final”. Însă da, pot spune că este un aspect important care face parte din viața oricărei persoane.

Marina Minoiu: „Am încheiat colaborarea cu Opera Română în 2016 în urma unor evenimente neplăcute”

-Balet doar de hobby sau în mod profesionist? Cum a fost la tine?

Marina Minoiu: Nu cred că am gândit niciodată în sinea mea, mică fiind, că fac asta doar pentru hobby.

-Când ai intrat în echipa Operei Naționale și de ce ai fost nevoită să pleci?

Marina Minoiu: Am început colaborarea cu Opera Națională Română încă din anul 2007, pe când eram studentă la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”. După absolvire, în 2009, am intrat in Opera ca și colaborator Ansamblu Balet, iar doi ani mai târziu am fost anagajată solist balet.

-Ai fost vreodată tentată să renunți definitiv la ceea ce ai dobândit până acum?

Marina Minoiu: De multe ori am avut aceste gânduri sau încercări. Consider că astfel de momente sunt, dacă știm cum să le gestionăm/controlăm, momente cheie în viața unui artist. Pe de o parte te poți lăsa pradă unui spațiu negativ de gândire, în care poți foarte ușor deveni o victimă, sau poți alege să te uiți în spate și să încerci să vezi ce ai de învățat. Puterea mentală este foarte prețioasă.

Citește și: Martha Savin: Când l-am văzut pe Serghei Polunin în ”Take me to church”, i-am spus mamei că vreau să dansez!

Marina Minoiu

Marina Minoiu foto: Andrei Runcanu

Totul bănuiesc că ți-a lăsat un gust amar!

  • Marina Minoiu: Nu a fost un perioadă ușor de trecut, însă așa a fost drumul meu. Sunt recunoscătoare pentru toate experiențele de care am avut parte, atât celor plăcute, cât și celor mai puțin plăcute. De altfel, toate aceste experiențe diferite reprezintă un important „bagaj artistic pesonal”.

-În ce relații eșți cu coregraful danez Johan Kobborg?

Marina Minoiu: Johan Kobborg va fi și va rămâne pentru mine o mare sursă de inspirație pentru cariera mea. Atât un model în gândire, viziune artistică, cât și în felul de a lucra.

-Marina, dansezi acum în corpul de balet la Royal Danish Ballet! Cum este viața ta acolo?

Marina Minoiu: Da, sunt aici de aproape patru ani. A fost o mare, foarte mare, schimbare în viata mea, venirea aici. A fost un proces de acomodare în care am fost obligată să ies din toate zonele mele de confort. Atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Am avut multe lucruri care m-au ajutat însă. Teatrul și istoria lui, orașul de care am fost îndrăgostită încă dinainte să ajung aici, un colectiv frumos al companiei care m-a primit extrem de frumos. Dar sunt două aspecte la care țin foarte mult și care mi-au fost alături în clipele grele: familia și credința în Dumnezeu.

Marina Minoiu: “Vara este senzațională în Danemarca”

-Cu ce nu te poți încă obișnui acolo, în Danemarca?

Marina Minoiu: Clima este destul de aspră însă încep să cred că mă obișnuiesc pe an ce trece.

-Ce îți place atât de mult acolo, pentru că sigur există ceva irezistibil!

Marina Minoiu: Vara în Copenhaga. Când cerul este de un albastru de poveste. Adeseori, am senzația că sunt într-un muzeu de artă când merg prin oraș și privesc tablouri live.

 –Cum arată o zi din viața ta, având în vedere că ai plecat de ceva timp?

Marina Minoiu:  În mod normal, îmi încep ziua cu antrenamentul zilnic de la teatru, urmând repetiții până la ora 16:00, și seara când este spectacol, de obicei, începând cu orele 20:00. Acum, încerc să mențin același ritm, deși de acasă este diferit, dar încerc să mă adaptez situației.

 –Care sunt asemănările și deosebirile dintre România și Danemarca?

Marina Minoiu: Sunt două țări care au culturi foarte diferite. Este greu și poate nedrept să compar. Noi suntem latini ca popor, ei nordici. Putem pleca de aici de exemplu. Poate un aspect pe care l-am întâlnit de cum am ajuns aici a fost nivelul social ridicat al țării. Totul este foarte bine organizat și pus la punct. Este, de altfel, o altă mentalitate aici, mult mai liberă și mai îndrăzneață către nou, modern. Dar cu toate acestea, nu am frumusețile țării noastre aici, pe care le port în suflet cu drag. Și nici bisericile ortodoxe. Avem aici biserica Ortodoxă Română , însă este un spațiu închiriat într-o Biserică Catolică. Comunitatea românilor ortodocși de aici este foarte frumoasă și m-am bucurat foarte mult când am descopert-o. Cred că a fost unul din primele lucruri pe care l-am făcut când am ajuns aici. Să găsesc Biserica Ortodoxă! Există însă, o singură biserică adevărată ortodoxă, rusească la care merg de câte ori pot. Deși slujbele sunt în limba rusă, sunt de o frumusețe sublimă. Mă simt ca acasă.

 

Marina Minoiu: „Mă dezvolt personal în perioada autoizolării create de Coronavirus”

-Cum faci față acolo Coronavirusului?

Marina Minoiu: Stăm acasă de 14 zile deja. Am decis să folosesc acest timp de carantină în a-mi îndrepta atenția către dezvoltare personală, în a face lucruri pentru care mi-am dorit intotdeduana să am mai mult timp. Să mă odihnesc, să mă relaxez, să citesc mai mult poate chiar cursuri online într-un domeniu nou. Cure de muzică clasică, live streaming de la MET (Metropolitan Opera) sau un tur al unui muzeu online sau oraș. Încerc să mă gândesc cum să pot folosi acest timp într-un mod cât mai valoros și folositor mie.

-Am văzut că deja te antrenezi acasă. Cât de des o faci și în ce constau exercițiile?

Marina Minoiu:  Da. Antrenamentul meu momentan constă în programe personalizate de work-out făcute de echipa Gjuum și Floor Barre, în fiecare zi. În zilele următoare, datorită echipei excelente de la teatru, voi începe și orele normale de studii, predate online de către maeștri noștri de balet. Menținerea unui ritm fizic activ mă ajută  pe perioada asta să am și o dispoziție bună.

-Dar în general, înainte de a ajunge la repetiții?

Marina Minoiu: În mod normal, încerc să ajung la teatru undeva la ora 9 a.m pentru a îmi asigura timpul necesar de încălzire înainte de începerea studiilor zilnice. Apoi merg la sală de trei ori pe săptămâna, iar în celalalte zile adaug exerciții suplimentare pentru flexibilitate, exerciții pentru poante sau pentru plasament.

 

 Marina Minoiu: „Am fost accidentată de multe ori. Am stat și cu piciorul în ghips”

Citește și: “Dr. Tarek Nazer: “Problemele degetelor se vindecă cu infiltrații”

 -Te-ai accidentat vreodată? Cât de grav a fost?

Marina Minoiu: Am fost accidentată de multe ori. Fiecare accidentare a reprezentat o lecție din care am avut de invatat ceva. Cel mai grav accident pe care l-am avut a fost la finalul clasei a XXII-a când am fost nevoită să stau două săptămâni cu piciorul în ghips, în urmă unei întinderi al unui ligament la glezna stânga.

-Ce tratamente ai fost nevoită să faci?

Marina Minoiu: Repaus, fizio-terapie, exerciții de recuperare, de întărire a ligamentelor, a mușchilor și înot.

-Ai probleme după antrenamente? Cum te relaxezi?

Marina Minoiu: Nu cred că pot afirmă că am probleme. Dar pot spune că îmi este greu să mă deconectez adeseori din acea dimesiune de lucru intens. Încă învăț cum să mă relaxez.

-Ai avut nevoie de intervenția vreunui cadru medical până acum? În ce problemă de sănătate? Dar într-una de balet?

Marina Minoiu: Nu, nu am avut.

-Revenind la Covid-19 și isteria creată. Ce măsuri au luat autoritățile acolo?

Marina Minoiu: Acum 14 zile pe când ne pregăteam de premiera baletului lui J Neumeier- „A 3- a simfonie de Mahler” ne-au anunțat că toate institutiile publice se vor închide pe o perioadă de două săptămâni. Săptămâna această s-au intensificat măsurile de precauție și mall-urile , magazinele și restaurantele sunt toate închise. Putem merge la supermarket-uri, farmacie, doctor. Tind să cred însă că aceste două săptămâni anunțate inițial se vor prelungi.

Marina Minoiu: „În acest moment totul se anulează”

-Mai mergi la spectacole? S-au anulat și în Danemarca evenimentele? Cu câte persoane în sală?

Marina Minoiu: Am avut câteva spectacole înainte de această perioadă de carantină în care numărul publicului a fost înjumătățit. În acest moment, avem producții anulate și sperăm totusi sa ne întoarcem pentru finalul sezonului, dar nimic nu este sigur.

Marina Minoiu și Julian Mackay in “Les Lutins” Rafael Butaru – vioară Ana Silvestru- pian / foto: Nicholos Mackay/ MackayProductions

-Cum îți alini dorul de casă? Ce fac ai tăi? Bănuiesc că le poți grijă!

Marina Minoiu: Vorbesc cu familia mea zilnic și sunt profund recunoscătoare tehnologiei.

-Care este ritualul tău de frumusețe? Ca oricărei femei îți place să încerci tot felul de produse cosmetice cu care să te răsfeți. Care sunt preferatele tale?

Marina Minoiu: Am fost de curând introdusă în universul Biologique Recherche, de către doamna doctor Simona Gentimir. Am început să le folosesc produsele la începutul lunii februarie. Sunt extraordinare și nu cred că le-aș putea recomanda îndeajuns. Plus că nu mă mai pot întoarce la nimic altceva acum. Calitatea produselor este extraordinară.

Un alt moment de răsfăț pentru mine este un parfum bun. (capitol unde nu fac compromisuri).

-Te rog, să trecem în revistă împreună câteva roluri care au lăsat “amprente” pe ține după interpretare…

Marina Minoiu: „Marguerite” – Marguerite și Armand – ch.F. Ashton

Maria Minoiu și Julian Mackay din Marguerite și Armand/ foto: Nicholas Mackkay/Mackay Productions

„Silfidă” -ch. J.Kobborg

 „Simfonia Psalmilor” – ch J. Kylian

 „Manon”- ch.K MacMillan

„Lisa „- La Fille Mal Gardee”- ch.F.Ashton

 „În the middle somewhat elevated”- ch.W. Forsythe

„Pas de six” -Napoli -ch. N. Hubbe după A. Bournonville

 

 

 


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate