Maya Ciobotă a descoperit baletul la vârsta de 4 ani și jumătate alături de dna profesor Crina Țîra-Voevod, cea care a învățat-o primii pași de balet și i-a deschis drumul către această minunată formă de artă.
Primele succese și realizări le datorează dnei profesor Silvia Barițchi-Gradea cu care a lucrat 4 ani și care a avut un rol esențial în evoluția Mayei.
Momentan este elevă a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia” din Cluj-Napoca.
Perseverentă, pasionată și muncitoare, Maya obține rezultate frumoase în cadrul unor concursuri importante precum: Locul I dans clasic, Locul III dans contemporan – YSBC Sibiu 2016, Locul I dans clasic – Vienna International Ballet Competition 2017, Locul I dans clasic, Locul II dans contemporan, burse de o săptămână la Zurich Dance Academy, Staatliche Balletschule Berlin, Ecole Nationale de Danse Marseille.
Locul I dans clasic și dans de caracter, Locul III dans contemporan -Transilvania Dance Competition 2019, Locul III dans clasic, Top 6 Pas de deux, calificare în finala de la New York, burse de o săptămână la John Cranko Schule, Dutch National Ballet Schule ( plus școala de vară), bursă de 2 săptămâni BalletSchule Theatre Basel, bursă de 1 an la Zurich Dance Academy YSBC 2019 Italia.
Fotografii de Paul Daniel Schneider
– Ce înseamnă baletul pentru tine?
Maya Ciobotă: Marele balerin și maestru rus Alexander Pushkin spunea că “Ballet is a dance executed by the human soul“.
Cred că este un citat care mă reprezintă, deoarece pentru mine baletul este sufletul meu, este cea mai mare pasiune a mea, este modul meu de viață.
Citește și: Mara Tudose elevă a Academiei de balet Vaganova
– Ce simți când ești pe scenă?
Maya Ciobotă: Scena pentru mine este locul magic unde orele de muncă se transformă în feerie, este locul unde îmi deschid sufletul și împărtășesc publicului setimentele mele prin dans.
Pe scenă primesc și recunoștința supremă pentru munca depusă, prin aplauzele publicului.
– Ce părere ai despre revista Ballet Magazine Romania ?
Maya Ciobotă: Cred că apariția revistei Ballet Magazine România era necesară. Acum, frumoasa lume a baletului este mai aproape de public. Acum, publicul poate înțelege ce înseamnă baletul și dincolo de scenă.
– Cum se desfășoară o zi din viața ta?
Maya Ciobotă: Ziua mea începe dimineașa la ora 6 pentru a putea ajunge la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia, unde sunt elevă în clasa a VII-a. După minim 5 ore de cultură generală, am doua ore de balet cu doamna profesor Rodica Istrate. Apoi, continui studiile de balet și repertoriu pentru înca 2 ore cu domna profesor Felicia Serbanescu. De două ori pe săptămana am ore de pregătire fizică, gimnastică, acrobații și stretching. Ajung acasă la 18.00 -19.00 și încep sî-mi fac temele și să învăț. Ziua se încheie la ora 22.00.
Ziua de Sâmbătă este dedicată studiului de Pas de Deux, împreuna cu domnul profesor Tudor Oltean și cu colegul meu Felix Boboi cu care am reprezentat România și am intrat în Top 6 Pas de Deux Pre-Competitive Age Division, la semifinala concursului YAGP Italia.
– Te gândești la a profesa în România?
Maya Ciobotă: Aș vrea să dansez pe cât mai multe scene pentru a acumula cât mai multă experiență. Și da, aș vrea să dansez în România și să-mi împărtășesc experiența atunci când va fi cazul.
Un exemplu pentru mine din acest punct de vedere, este doamna profesor Alexandra Pascu, care de foarte multe ori vine în Romania în timpul ei liber, pentru a preda elevilor. Mă bucur că sunt unul din acei elevi.
– Ce modele profesionale te ghidează și de ce?
Maya Ciobotă: Cred cu tărie că fiecare elev vede în profesorul său un model de urmat. Nici eu nu fac excepție.
Sper să ajung să am experiența de scenă fabuloasă a profesoarei mele Felicia Șerbănescu. Mă bucur de fiecare moment petrecut cu ea în sala de balet.
Un at model pentru mine este Marianela Nunez, pe care o consider cea mai bună balerina la ora actuală. Are o tehnică desăvârșită, iar grația ei este de nedescris.