Mini-ghid de fotografie de balet: fotografiile cu copii

by Mihail Cratofil
Copii
Share the NEWS & spread the JOY!

În cel de-al treilea și ultimul episod al mini-ghidului de fotografie de balet o să vorbim despre fotografiile cu copii.

Am avut evident ocazia să fotografiez astfel de evenimente, spectacole ale diverselor școli de balet precum și cursuri de balet. Tot ce am discutat până acum rămâne valabil și pentru micii balerini și balerine. În general mai mult balerine, băieții nu se prea înghesuie.

Copii Copii Copii

Și aici trebuie să așteptăm momentul maxim. Treaba cu trăirile rămâne pentru când vor mai crește, nu putem avea pretenții. Nici in privința corectitudii mișcarilor, întotdeauna. Important este ca noi să găsim momentele care să-i pună în valoare.

Unghiul de fotografiere, un reper important

Un lucru important de știut este unghiul din care fotografiem indiferent de vârsta subiectului, dacă e pe o scenă sau în alt cadru. Preferabil e să fotografiem ceva mai de jos sau cel mult de la același nivel cu subiectul. Dacă fotografiezi foarte de sus vei da senzația de micșorare a înălțimii subiectului, ceea ce e un mare dezavantaj. Excepție fac imaginile de ansamblu, care cer un unghi peste orizontală.

Treaba asta cu poziția fotografului față de subiect o văd frecvent la părinții ce-și fotografiază copiii in diverse ocazii. Nu e simplu să stai aplecat sau în genunchi dar….trebuie.

 Fotografiile cu copii necesită mai multă răbdare

Față de balerinii profesioniști sau în devenire, cu copiii trebuie mai multă răbdare dacă vrem să facem fotografii cu micii balerini. Execuția nu va fi mereu corectă, așa cum am spus ceva mai înainte, dar trebuie să găsim momente și mișcări care să arate bine. Aici intervine feeling-ul. Dacă ceea ce face un copil îți transmite ceva, caută prin imaginile tale să transmiți mai departe. Altfel, nu mai e nevoie să vă chinuiți, pentru că o poză în costum de balet îi puteți face și în foyer.

Citește și: Mini-ghid de fotografie de balet: surprinderea emoțiilor

Chiar dacă mișcarea nu a fost ca la carte, copilul trebuie să aibă amintirea evoluției lui la acel moment. Care, evident, a fost excelentă! Și a fost excelentă pentru că a făcut-o din suflet. Copiii râd, se bucură, gesticulează…că nu fac toți balet clasic. Urmărește-i, traiește odată cu ei, bucură-te odată cu ei! Prinde aceste momente, nu cele când se uită în sală dupa mami, tati sau buni.

În încheiere vă mai spun un lucru, pe care îl consider esențial în realizarea unei fotografii reușite. Și asta după o carieră de aproape 40 de ani ca fotoreporter, deci ca fotograf profesionist.

Nu conteaza că fotografiezi flori, peisaje, copii, artiști, clădiri etc. Un singur lucru trebuie să se vadă: că ai fotografiat cu sufletul!

Nu am pretenția că am reușit să vă spun tot ceea ce trebuie sa știți pentru a deveni fotografi de balet. Fotografia înseamnă și teorie, dar mai ales practică. Eu sunt un practician. Acestea sunt câteva repere pe care le-am considerat importante. Formarea voastră se face prin multă practică, studiu, dar mai ales dăruire.

Și nu uitați de ingredientul de baza: SUFLETUL!

Vă doresc mult success, răbdare și, cine știe, poate vom avea prilejul să ne întâlnim pe teren…


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate