Octavia Cristea este elevă în ultimul an de studiu, la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, București.
Pasionată și ambițioasă de mică, a ales să devină balerină fiind fascinată de muzica clasică, costume și eleganța balerinelor.
Prin muncă și dedicare, începând cu clasa a-VII-a, a obținut rezultate frumoase, premiile I, II, III, în cadrul Olimpiadelor Naționalelor de Coregrafie și premii importante în cadrul unor concursuri precum: DWC Romania 2019 – premiul I și calificare in finala mondiala, Young Star Ballet Competition edițiile 2018,2019 – premiul II,III și top 10, Sibiu Dance Competition (organizator Teatrul de Balet Sibiu) – premiul I și participarea în Gala Laureaților, Young Artist Grand Prix – premiul I, YAGP Paris 2018/ YAGP Cattolica 2019 – calificare în finală, YAGP Cattolica – calificare finală New York, DWC Romania 2021 – premiul I dans clasic și contemporan, calificare finala mondială, International ballet & Contemporary Dance Competition “Domenico Modugno” 2021- top 25.
Citește si: Liceul “Floria Capsali” coordonator al proiectului “Teachers for Swanz”
Totodată, a obținut și burse la școli de vară precum: School of the arts – University Carolina de Nord- summer, Bolshoi ballet academy – summer, Ballet Heritage St. Petersburg, Rusia – summer, Berlin State Ballet School – one week scholarship, Ateneo della Danza Italia (partener ABT ) – summer, International ballet &contemporary dance competition “Domenico Modugno” Lecce – intrare gratuita in editia urmatoare, Tanzolymp – intrare directă în competitive, Conservatorio Internacional de Ballet e Danca Annarella Sanchez 2021 – one week scholarship, YAGP 2021- intrare gratuită în competiție.
– Cum ai descoperit baletul și ce înseamnă pt tine?
Octavia Cristea: Am descoperit baletul la vârsta de 3 ani și jumătate, dansam în casă imitând mișcările văzute în filmul ,,Barbie și cele 12 balerine”. Părinții m-au văzut și m-au dus la prima oră de balet la școala dnei. Jacqueline Bratu. Am fost fascinată de muzica frumoasă, costumele ca de prințese și de mișcările pline de eleganță. Când am terminat ora, am ieșit foarte fericită și le-am spus părinților că vreau să continui.
Incepând cu clasa a-II-a, m-am mutat la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, în programul suplimentar de artă ( I-IV) sub îndrumarea dnei. profesor Doina Crăciun.
Parinții mei au crezut că baletul va rămâne un hobby. Dar, în clasa a IV-a, le-am spus că vreau să devin balerină.
Au văzut cât de pasionată eram și, astfel, am dat examenul de admitere în clasa a V-a la Liceul de Coregrafie ,,Floria Capsali”. Am luat examenul! Iar de atunci au trecut 8 ani plini de dans și spectacole sub atenta îndrumarea a mai multor profesori cărora le mulțumesc pentru tot ce m-au învățat.
Dansul nu mai este doar o pasiune, a devenit parte din mine, nu există o zi în care să nu dansez. Dansul mă face fericită. Eu nu sunt o persoană extrovertită, dar atunci când dansez simt că pot să comunic cel mai bine. Dansul înseamnă dăruire, comunicare, muncă în fiecare zi pentru a deveni cea mai bună versiune a mea.
– Timp de un an, ai fost elevă în cadrul Academiei de Balet din Viena. Cum a fost această experiență pentru tine?
Octavia Cristea: Așa este! Am fost elevă un an la Academia de Balet a Operei din Viena, în perioada 2016-2017. Un an în care am crescut atât ca persoană, cât și pe plan profesional. Aveam 14 ani și stăteam la internat, a trebuit să mă descurc de una singură într-un oraș nou.
Cultura generală era la o școala de stat, orele fiind în limba germană. Limbă pe care am reușit sa o învăț.
La Academie am lucrat cu mulți profesori și am studiat multe stiluri de dans. Aceste aspecte m-au ajutat să devin mult mai versatilă și adaptabilă cerințelor fiecărui profesor/maestru.
La început de an am avut ocazia să particip la repetițiile Operei din Viena pentru spectacolul ,,Le Corsaire”.
Examenele finale aveau în comisie mulți profesori/maeștri, printre care și directorul artistic al Operei, Dl. Manuel Legris. Am avut note mari și în vara acelui an am fost selectată să dansez variația solo Odalisque în spectacolele de final de an.
A fost o experiență frumoasă care m-a făcut mai puternică și mi-a dat încredere în mine. M-a făcut să îmi apreciez mai mult familia care era departe și care m-a susținut și mă susține în continuare. Le mulțumesc părinților mei pentru tot efortul depus pentru ca eu să îmi îndeplinesc visul.
– Ce modele profesionale te ghidează și de ce?
Octavia Cristea: Un model profesional este dna. profesor Mihaela Țigănuș-Vasilovici. Mentorul meu, dânsa m-a avut ca elevă din clasa a V-a până în prezent (clasa a XII-a).
În cei 8 ani de studiu a fost alături de mine la fiecare pas, a știut când să mă certe și când să mă felicite. M-a făcut să-mi depășesc limitele. Mi-a arătat că nu trebuie să mă compar mereu cu ceilalți deoarece fiecare este unic. Dânsa mi-a împărtășit din vasta experiență de scenă acumulată într-o carieră de succes. M-a făcut să iubesc dansul clasic din ce în ce mai mult și mi-a arătat că prin muncă și dăruire, totul este posibil. Îi mulțumesc pentru tot. Sper ca în viitor să ajung și eu un profesor la fel de dedicat elevilor săi.
Balerinele care mă inspiră prin prezența lor scenică, prin tehnica și prin interpretarea originală a fiecărui personaj sunt: Marianela Nunez, Sylvie Guillem, Aurelie Dupont, Olesya Novikova, Olga Smirnova, Isabella Boylston. Lista poate continua, mi-aș dori ca în viitor să ajung și eu un star ca ele.
– Ce părere ai despre revista Ballet Magazine România?
Octavia Cristea: Este o publicație necesară, este interesantă și merită citită. Imi plac în special interviurile și poveștile balerinilor români, ce i-a motivat să ajungă sus, de unde și cum au pornit, și nu numai.
– Ești elevă în ultimul an, mai ai doar câteva luni și termini cu succes Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Unde ți-ai dori să dansezi când vei termina școala?
Instituția principală este Opera Națională București, care reprezintă acasă pentru mine și la care visez încă din copilărie. Companiile din străinătate pe care le admir și în care aș dori să dansez cândva, sunt: Royal Opera House, Opera din Paris, Bolshoi Theatre și American Ballet Theatre.