Poveste de Crăciun cu prim soliștii Rin Okuno și Robert Enache

by Sena Vladoiu
Share the NEWS & spread the JOY!

E aproape Crăciunul. Orașul e pregătit de sărbătoare și e vremea cadourilor, a gândurilor frumoase și a faptelor bune!  Revista Ballet Magazine vă oferă în dar de sărbători  un interviu, dar și o sesiune foto specială premieră în România, cu prim soliștii Operei Naționale București, Rin Okuno și Robert Enache.

Rin Okuno – prim solistă Opera Națională București

Rin Okuno este parte din colectivul de balet al Operei Naționale București din anul 2012. Deține un repertoriu vast cu roluri solistice precum Gulnara din Corsarul coregrafia Vasily Medvedev, Toamna – Cenușăreasa, coregrafia Mihai Babușka, Zâna pădurii – Don Quijote adaptarea Jaroslav Slavický , Mona – Giselle adaptarea Mihai Babușka , Dans Chinezesc – Spărgătorul de nuci coregrafia Alexa Mezincescu, Odette/Odile – Lacul Lebedelor coregrafia Gheorghe Iancu, Zâna fondantelor și Dans arab – Spărgătorul de nuci , adaptarea Oleg Danovski Jr.

A început studiul dansului la Swako Murase Ballet Studio (Japonia), apoi s-a perfecţionat prin workshop-uri la Școala Regală Daneză, la Școala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitană din New York. Din 2005 până în prezent a câștigat zeci de premii la competiţii de balet din Japonia, SUA, China etc.

Robert Enache – prim solist al Operei Naționale București

Absolvent al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” București la clasa domnului profesor Constantin Marinescu.  În 2006 a obținut o bursa de perfecționare la München, la Academia Heinz Boss Stiftung, unde a studiat cu maestrul Alexandre Prokofiev.

Se alătură Compartimentului de Balet al Operei Naționale București în anul 2007, iar în 2011, devine prim – solist, având în repertoriu roluri solistice din marile balete clasice și neoclasice, interpretate de fiecare dată cu emoție, personalitate și o tehnică aparte: Baiadera, Marguerite and Armand, Giselle, La Sylphide, Corsarul, Lacul Lebedelor, Frumoasa din pădurea adormita, Spărgătorul de nuci, Romeo și Julieta.

Citește și: “Christmas Pas de Deux” – Rin Okuno și Robert Enache

Este invitat să danseze în cadrul unor festivale și gale de balet în Italia, Franța, Japonia. In anul 2016, obține premiul pentru “cel mai bun solist balet”, în cadrul Premiilor Operelor Naționale.

YouTube video

Video și imagine montaj: Lavinia Huțanu                              Locație: Foto Film 365       

Robert Enache a urmat cursuri de pian, Rin Okuno voia să joace fotbal

Cum ați descoperit baletul și de ce este nevoie pentru a te menține la înălțime în această meserie?

Robert Enache: Salut! E o poveste foarte mișto pentru că baletul m-a descoperit pe mine, într-un fel! Ideea inițială…eram în clasa a-I-a sau a-II-a, undeva la 7-8 ani, a venit un grup extrașcolar care făcea cursuri de pian, dansuri, folclor și, inițial am vrut să urmez cursuri de pian…la care am ajuns, a fost o mini-audiție și au sugerat că aș putea să învăț și balet pentru dezvoltarea urechii muzicale, pentru grație, pentru mișcare și mă va ajuta și la pian. Și am zis, de ce nu? Am mers mai departe, am început primul curs de balet, după care am uitat de pian și am rămas la balet.

Este nevoie de timp…în primul rând, pentru că baletul îți ocupă foarte mult timp și dacă nu ești pregătit să îți dedici majoritatea timpului pe care îl ai într-o zi baletului, atunci probabil că nu ești făcut pentru balet. Iar, pasiune…fără pasiune nu poți face nimic.. Chiar dacă citești o carte, dacă nu o citești cu pasiune la sfârșitul ei, s-ar putea să realizezi că nu ai înțeles despre ce este cartea.

Rin Okuno: Am avut destule colege care învățau baletul în școala mea elementară. Așadar, baletul este destul de popular în orașul meu. Mama mea și-a dorit ca și eu să mă aplec spre balet. Dar spuneam: NU !! Pentru că voiam să fac fotbal sau baseball…ca un băiat. Când aveam 10 ani, îmi doream să mă alătur unui celebru grup de fete care cântau și dansau. Mama a spus că „baza dansului este baletul.” Apoi m-am înscris într-un studio privat de balet.

Pentru a menține un nivel ridicat în această meserie cred că este nevoie de o inimă și o minte puternică.

“Baletul ne ocupă tot timpul”

Cât timp ocupă baletul în viața personală? Mai râmâne timp și pentru alte pasiuni?

Robert Enache: Baletul în viața personală ocupă cam tot timpul. Rămâne timp dacă vrei, dacă vrei să faci și altceva, atunci nu depinde decât de tine să îți panifici timpul și să îți dedici poate o oră, două, trei, unei alte pasiuni.

Citește și: “Profesor de balet la 100 de ani! Copiii, secretul longevității”

Rin Okuno: Simt că îmi dedic aproape tot timpul baletului. De dimineață până seara fac studii, repetiții, dar depinde și de câte roluri dansez. Uneori îmi rămân cam 2 ore pentru a cânta la ukulele (n.r. un instrument muzical asemănător cu o mică chitara) și să mai desenez.

Sărbătoresc de Crăciun cu sushi și pizza

Ce înseamnă Crăciunul pentru voi?

Robert Enache: Crăciunul este sărbătoarea mea preferată! Deoarece realizezi cât de repede trece timpul, pentru că de fiecare dată, Craciunul îl petreci în familie și te vezi cu rude, cu prieteni pe care poate nu-i vezi tot timpul și realizezi ca nu i-ai mai văzut de un an de zile!

Rin Okuno: De Crăciun, în general, japonezii au o petrecere cu familia și prietenii sau petrec timp împreună cu partenerul de viață. Luminile de Crăciun sunt foarte romantice. Pentru mine Crăciunul este cea mai bună zi! Pentru că mănânc pizza, sushi și o prăjitură la cina dedicată acestei sărbători!

Cum sărbătoriți Crăciunul anul acesta? Ce vă doriți de la 2020?

Robert Enache: Crăciunul anul acesta îl sărbătoresc în familie! Este prilejul de a te întâlni din nou cu rudele, cu oamenii pe care îi iubești și probabil este momentul acela, în care Moș Crăciun vine, cu toții ne așezăm lângă brad, ne dăm cadouri unul celuilalt și zicem: E de la Moș Crăciun!

Pentru anul 2020, sănătate, pentru că fără sănătate am impresia că nu poți merge mai departe. Restul le câștigi, le găsești, dar dacă nu ai sănătate te chinui să le faci pe celelalte.

Rin Okuno: Cred că și în acest an, voi rămâne la București de Crăciun, așa că probabil voi petrece timp alături de Robert și de familia sa.

Dorința mea pentru anul 2020 este ca toată lumea să aibe parte sănătate, inclusiv eu, și dacă familia, prietenii, Robert și familia lui sunt mulțumiți și fericiți, sunt și eu fericită!

Vă mulțumim tare mult și vă dorim Sărbători Fericite!

Rin Okuno și Robert Enache: Mulțumim frumos și Sărbători Fericite!!


Share the NEWS & spread the JOY!

Related Posts

Această pagină, în contextul prestării de servicii, foloseşte cookie-uri. Continuând să vizitezi site-ul, ești de acord cu folosirea lor. Pentru mai multe informaţii, inclusiv informaţii despre eliminarea acestora, apasa pe Politica de confidentialitate. Sunt de Acord Politica de confidentialitate