”Spectacolul poate fi privit ca o carte. Începutul și finalul sunt coperțile, iar mijlocul, pagini cu poveștile pline de candoarea, forța și emoția balerinilor”, ne-a declarat Sandra Mavhima, care semnează coregrafia spectacolului. În primele două luni ale acestui an, repetițiile au avut loc exclusiv on-line. Balerinii în propriile locuințe sau în studioul TBS, iar coregrafa Sandra Mavhima, la București.
I-am invitat să lucreze și de acasă pentru că am vrut să cercetez potențialul de a crea mișcări influențate de mediul propriei locuințe. Așa că unele părți sunt realizate exclusiv în camerele balerinilor și introduse ca atare în spectacol
Citește și
“Balerin în România”! Cum se vede România, ca destinație profesională pentru balerinii străini?
Dacă viața îți oferă multe lămâi, faci un spectacol: ”Amurg, 304 zile de lămâie”. Premieră la Teatrul de Balet Sibiu de Ziua Internațională a Dansului!
Ce mesaj vreți să transmiteți prin acest spectacol? Ma gândesc la celebra sintagmă ”dacă viața îți dă lămâi, fă o limonadă” sau ați avut o altă perspectivă?
Sandra Mavhima – Dacă viața îți oferă multe lămâi, fă un stand cu limonadă.
Când ați conceput spectacolul ”Amurg” în 2019, vă gândeați să-l continuați?
Sandra Mavhima – ”Amurg” din 2019 nu a fost gândit cu o continuare. De fapt, spectacolul era prevăzut în 2020 ca o reluare. Situația actuală a făcut ca din cei 40 de balerini ai companiei Teatrului de Balet Sibiu să mai rămână doar 24. În componența spectacolului erau 30 de balerini și asta însemna o reluare cu 24. În condițiile acestea am decis nu să-l reluăm ci să creăm un spectacol cu 12 balerini, ca o continuare a acestuia.
Cum a luat naștere acest spectacol?
Sandra Mavhima – M-am gândit la acest spectacol de prin ianuarie anul acesta. Ideea finală s-a conturat însă la mijlocul lunii martie. În ianuarie am lucrat sub forma unui laborator de cercetare coregrafică a mijloacelor de creație în regim on-line, dar fără a avea un subiect în minte. Ne-am jucat cu mișcarea și pur și simplu ne-am bucurat de ideea de a putea începe ceva nou.
În primele 2 luni am lucrat exclusiv on-line, eu la București iar balerinii atât în studioul TBS, cât și în spațiul propriei locuințe. I-am invitat să lucreze și de acasă pentru că am vrut să cercetez potențialul de a crea mișcări influențate de mediul propriei locuințe. Așa că unele părți sunt realizate exclusiv în camerele balerinilor și introduse ca atare în spectacol.
M-a interesat să aflu și care este limita până la care un coregraf poate fi absent fizic din studio, dar prezent digital, și care sunt efectele generate de această situație.
În martie am mers la Sibiu pentru a face primele legături și a compune părțile dificil de realizat de la distanță. Aprilie a fost și este o lună în care pendulez între București, Sibiu, on-line, studio.
Cred că acest proces a fost posibil și pentru că TBS este o companie foarte disciplinată, cu o rigoare extraordinară, care a putut să-mi ofere un confort de lucru.
Regăsirea de sine în haos și în izolare. ”Amurg, 304 zile de lămâie”, un spectacol inspirat de pandemie
Care e diferența dintre ”Amurg” 2019 și ”Amurg, 304 zile de lămâie” 2021?
Sandra Mavhima – Primul ”Amurg” este creat înainte de pandemie, propunând regăsirea de sine nu în izolarea, ci în mijlocul micro haosului în care trăim. Cel de-al doilea, ”Amurg. 304 zile de lămâie” este construit în perioada pandemiei și abordează problema regasirii de sine in contextul izolării create de condițiile impuse de pandemie.
Spectacolul din 2019 este construit ca o vedere ansamblu cu 30 de dansatori, un șir continuu de mișcare, precum un infinite scroll. Cel de acum are mai puțin de jumătate din numărul dansatorilor de atunci și poate fi privit ca o carte, în care începutul și finalul sunt coperțile, iar mijlocul, pagini cu poveștile pline de candoarea, forța și emoția balerinilor. Amurg 2019 avea 30 de dansatori. Amurg 2021 are 12
Cine sunt dansatorii din distribuție?
Sandra Mavhima – Spectacolul implică 12 balerini. Din păcate, pe data de 29 aprilie va fi prezentat cu 11 balerini, deoarece una dintre fete a făcut o criză de apendicită și s-a operat.
Antonin Faraut (Franța) asistent de coregrafie și balerin în spectacol a studiat la Ecole Nationale Supérieure de Danse de Marseille și English National Ballet School.
Camille Texier (Franța) a absolvit Ballett Akademie der Hochschüle für Musik und Theater in Munich și a dansat cu Bavarian State Opera.
Adonis Corveas Martínez (Cuba) a terminat școala cubaneză de balet, National Ballet School of Cuba.
Ellie Marie Hennequin (Marea Britanie) a studiat la Royal Ballet School și Elmhurst Ballet School, printre altele, dansând în coregrafii realizate de Sir Kenneth MacMillan și Wayne McGregor.
Gabriela Checo (Republica Dominicană) a studiat la National Ballet School of Dominican Republic și este unul dintre puținii balerini o diplomă în pedagogia dansului clasic (Instituto Universitario de Danza Alicia Alonso, King Juan Carlos University, Madrid, Spain)
Gabriella Delgado (USA) a terminat Academia de Ballet Los Prados și Instituto Superior de Danza Alicia Alonso, a dansat cu Michigan Classical Ballet Company, Ballet Nacional Dominicano, Ballet Concierto Dominicano și Gran Ballet de Cámara de Madrid.
Johan Mancebo a studiat la National Dance School of the Dominican Republic și a dansat cu Dominican National Ballet.
João Gomes (Portugalia) a studiat la International Conservatory of Ballet și Dance Annarella Sanchez.
Marco Palamone (Italia) a studiat la Elmhurst Ballet School Birmingham și English National Ballet School și este unul dintre cei mai vechi balerini ai companiei.
Natalie Barbis (Australia) a studiat la Ballet Theatre Australia, Russian Choreographic și Akademie des Tanzes Mannheim.
Tereza Dragomir (România) a studiat la Liceul de Coregrafie Floria Capsali, Ecole de danse Carole Massoutié și a dansat cu Royal Swedish Ballet și Ballet de Catalunya.